Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TUMBLEWEEDS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tumbleweeds

Periode

1967 - 1981

Genre

country rock

Tumbleweeds

Toonaangevende Waalwijkse countrygroep die in de jaren zeventig met de hit Somewhere Between Nederland ook internationaal op de country-kaart zet.
Volledige biografie...

Bezetting

Ruud Hermans   gitaar, zang
Ton Masseurs   lapsteel
Ad Masseurs   drums
Ine Masseurs   zang
Berry Masseurs   gitaar, zang

Overige muzikanten

Henk van den Heuvel   gitaar, zang
James Bordes   gitaar
John Koogje   basgitaar
Mick de Boer   basgitaar
Ed Jongerden   gitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1966   Karin Kent
1970   Sari Martin
1972   Heating
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Tumbleweeds

Toonaangevende Waalwijkse countrygroep die in de jaren zeventig met de hit Somewhere Between Nederland ook internationaal op de country-kaart zet.

1967 - 1972

De countrygroep Tumbleweeds wordt in 1967 opgericht in Waalwijk door de broers Ton, Berry en Ad Masseurs (respectievelijk steelgitaar, zang/gitaar en drums), aangevuld met bassist Dick van Krimpen, gitarist James Bordes en zus Laura (zang). Ton en Ad Masseurs hebben hiervoor al gespeeld in de formatie Shaking Arrows. Na enkele bezettingswisselingen bestaat de groep in 1972 uit Ad, Berry en Ton Masseurs, zuster Ine Masseurs, die de zang voor haar rekening neemt, James Bordes en basgitarist John Koogje.

1973

Het eerste Tumbleweeds-album wordt in slechts drie dagen opgenomen en in Roemenië geperst, gekoppeld aan een veertiendaagse toernee door hetzelfde land. Zanger/gitarist Ruud Hermans, bekend van de Tilburgse folkrockgroep Heating, vervangt James Bordes. Met Hermans komt er pas écht lijn in de muziek van de Tumbleweeds. De groep treedt veel op in binnen- en buitenland en weet het zelfs te schoppen tot het mekka van de countrymuziek, The Grand Ole Opry in Nashville.

1974 - 1975

Bassist Mick de Boer vervangt John Koogje. Aan het eind van het jaar verschijnt het tweede, titelloze, album, waarmee de groep in Nederland doorbreekt. Ton Masseurs tekent zelf voor de productie. Met de Merle Haggard-cover Somewhere Between scoort de groep met een tweede plaats in de top 40 een mega-hit in de zomer van 1975. Het nummer is een onvervalste meezinger en derhalve een evergreen van de Nederpop. Het album, dat in 1974 al een negende plaats haalt, verkoopt na Somewhere Between in 1975 nog beter en bereikt de derde plaats in de albumlijsten. De tweede single die dat jaar verschijnt, It Might As Well Have Rained, doet het met een vijftiende plaats ook niet slecht.

1976

Het derde Tumbleweeds-album, Sweet Memories, en de daarvan getrokken gelijknamige single is een prolongatie van het succes en laat een vertrouwd geluid horen: melodieuze country voor een groot publiek.

1977

Tumbleweeds Er ontstaan grote scheuren in het Tumbleweeds-bolwerk wanneer drijvende kracht achter het grote succes Ruud Hermans zijn eigen countrygroep de Ruud Hermans Band opricht en drummer Ad Masseurs de groep verlaat. Vervangers worden gevonden in gitarist Ed Jongerden en drummer Frank Dieters (ex-The Whippets, een begeleidingsband van Karin Kent). De populariteit van de Tumbleweeds daalt gestaag, getuige de single Sweet Sensuous Feelings en het album New Trails, die beiden floppen.

Karin Kent Ruud Hermans

1978 - 1979

Tumbleweeds Meer bezettingswisselingen vinden plaats. Mick de Boer neemt plaats in de groep van Jack Jersey en wordt vervangen door Gijs Lemmen. Vanaf september 1978 speelt Ad de Peffer bij de Tumbleweeds op akoestische gitaar en zang. Berry Masseurs neemt plaats achter het drumstel en vervangt Frank Dieters. Gitarist Arie de Voght (ex-Canyon Drive) speelt ook korte tijd in de groep. Samen met Ine en Ton Masseurs neemt deze bezetting het album Homework (1979) op. De grote populariteit weten de Tumbleweeds niet meer te herwinnen (ze blijven tegen wil en dank toch altijd die countrygroep met de hit Somewhere Between). De singles Sing Me Another Lovesong (1978) en Don't Cry Blue (1979) alsmede het album Homework halen de hitlijsten niet.

Canyon Drive Band Jack Jersey

1980 - 1982

Zangeres Ine Masseurs houdt het in 1980 voor gezien, waarna Gijs Lemmen en Arie de Voght snel volgen. De laatste gaat verder in Renegade. Ton en Berry Masseurs en Ad de Peffer halen zangeres Diana van Dalm en Henk van de Heuvel bij de Tumbleweeds. Als het na enkele audities niet lukt een nieuwe bassist te vinden, neemt De Peffer de basgitaar tijdelijk voor zijn rekening. Maanden later voegt Michael Gretka, alias Mike Tracey zich bij de band. Wanneer in 1981 de single Broken Lady opnieuw geen succes wordt en de optredens steeds minder worden, vallen de Tumbleweeds in 1982 definitief uit elkaar.

1985

Zangeres Ine Masseurs neemt de hit Somewhere Between opnieuw op als duet met de Amerikaanse zanger Jimmy Lawton.

Ine Masseurs

1997

Voormalige Tumbleweeds-zanger James Bordes brengt de solo-CD uit Old Times waarop louter country-klassiekers zijn te vinden.

Discografie Tumbleweeds

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tumbleweeds

Audio/Video Tumbleweeds

Video Tumbleweeds

tumbleweeds - somewhere b...
tumbleweeds - somewhere between - 1975
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
tumbleweeds - somewhere between - 1975

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer