Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

UNIT MOEBIUS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Unit Moebius

Periode

1993 - 1997

Genre

acid house, house, techno

Unit Moebius

Haags techno-collectief dat de doe-het-zelf uitgangspunten van de punkbeweging toepast op de dance-wereld. Unit Moebius is een ongrijpbare groep die verantwoordelijk is voor het ontstaan van een hele scene van lo-fi acid en techno in Nederland via hun labels Bunker en Acid Planet.
Volledige biografie...

Bezetting

Menno Van Os   drumcomputer, sampler, synthesizer
Guy Tavares   drumcomputer, sampler, synthesizer

Overige muzikanten

Ferenc van der Sluijs   drumcomputer, sampler, synthesizer
Jan Duivenvoorden   drumcomputer, sampler, synthesizer

Genoemd in de biografie van

1995   Trespassers W
1996   Legowelt
2005   Malle Pietje and the Bimbos
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Unit Moebius

Haags techno-collectief dat de doe-het-zelf uitgangspunten van de punkbeweging toepast op de dance-wereld. Unit Moebius is een ongrijpbare groep die verantwoordelijk is voor het ontstaan van een hele scene van lo-fi acid en techno in Nederland via hun labels Bunker en Acid Planet.

1992

Na een verleden in hardcore- en industrial bands in provinciesteden als Alphen a/d Rijn en Zoetermeer ontmoeten Tavares, Van Os en Duivenvoorden elkaar in Den Haag. Het trio gaat experimenteren met techno. Door een gebrek aan instrumenten klinken alle nummers enorm lo-fi en smerig. Aanvankelijk maakt het drietal alleen tracks voor zichzelf.

1993

Oprichting van Unit Moebius. De band besluit, geheel in de lijn van de idealen van de kraakwereld waarin de leden actief zijn, om alles in eigen hand te nemen. Platen worden alleen uitgebracht op het eigen label Bunker Records, en in Haagse kraakpanden als de Blauwe Aanslag en Iets Vrijers worden parties gegeven onder de naam Acid Planet. De Haagse no budget-sound slaat aan, en onder andere de VPRO draait veel Unit Moebius-tracks op Radio 3.

1994

In korte tijd zet de band maar liefst vijftien LP's op haar naam. Onder namen als IMP Electronics for Defence en Duracell worden uitstapjes gemaakt op Bunker, waar ook de eerste platen van anderen worden uitgebracht, zoals Rude 66 uit Amsterdam en X-plain uit Leiden. Als Sulphur Surfer brengt Tavares ook solo-platen uit.

I-f Rude 66 Sulphur Surfer X-plain

1995

De interesse voor de Haagse scene groeit. Unit moebius begint in wat grotere zalen live op te treden, ondanks de bij tijd en wijlen grillige, want bijna geheel geïmproviseerde live-set. Problemen met distributeurs leiden tot een tijdelijke stop voor Bunker en opheffing van Hotmix distributie en platenwinkel. De verkoop wordt onder andere voortgezet via Internet. Inmiddels zijn er een heleboel Bunker-achtige labels bijgekomen, zoals Reference, Viewlexx, Acid Planet en Clone. Unit Moebius brengt zelf een plaat uit bij Disko B uit München, waarmee de band flink wat aandacht krijgt.

1996

Unit Moebius Unit Moebius speelt op het Groningse Noorderslag-festival, waar een komische performance tegen de vercommercialisering van techno niet wordt begrepen door het publiek. De band krijgt een platencontract met het Belgische label KK, waardoor het uit is met de vele releases op obscure labels. De eerste KK-cd Status is een compilatie van Unit Moebius-platen van de afgelopen twee jaar op Bunker. Ferenc Dos Santos, tijdelijk vierde lid van de groep, verdwijnt weer om zich op de distributiekant en eigen projecten te concentreren. Hij maakt onder verschillende namen platen voor het eigen Reference en Viewlexx (waar platen op verschijnen van o.a. I-f, The Parallax Corporation en Alden Tyrell) en buitenlandse labels als Disko B en Drop Bass Network.

Alden Tyrell I-f

1997

Na lange stilte brengt Bunker weer een plaat uit, dit maal van de Tilburgse RA-X (Vincent Koreman vanTravoltas), die later ook voor KK zal tekenen. Tavares neemt de distributie-kant van Dos Santos' Hotmix over, en nieuwe Bunker-releases staan in de planning. Begin 1997 staan Dos Santos, Duracell, Rude 66 en het Munchense Funkstorung (van het aan Bunker geliëerde Duitse label Muzik Aus Strom) op een Acid Planet-avond in het Haagse Paard. De eerste echte nieuwe Unit Moebius-cd op KK verschijnt eind april met de titel Work. Het blijkt de laatste uitgave van de groep. Tavares is ondertussen ook actief met de punkbands Panty Boy en White Trash Minstrels en weer wat later met hardrockband Orange Sunshine.

Orange Sunshine Panty Boy Rude 66 Vincent Koreman White Trash Minstrels

2012

Op 15 september viert Bunker Records in PIP te Den Haag het twintigjarig bestaan met naast Unit Moebius optredens van Santa Cruz, Beverly Hills 808303 en Schmerzlabor.

Discografie Unit Moebius

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Unit Moebius

Audio/Video Unit Moebius

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer