Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

UNYX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Unyx in 2002

Periode

1997 - heden

Genre

avant-garde, drum 'n' bass, techno

Online

Officiƫle website

Unyx

Limburgse exponent van de big beat verweven met elementen uit oude electro en new wave.
Volledige biografie...

Bezetting

Edwin Van Aalderen   elektronica, producer, zang
Alex Ebberink   elektronica, producer

Overige muzikanten

Roel Baeten   zang
Jules Reivers   elektronica
Roel Gommans   elektronica

Genoemd in de biografie van

2000   Lemonseven

Biografie Unyx

Limburgse exponent van de big beat verweven met elementen uit oude electro en new wave.

1997

Na afzonderlijk te hebben bijgedragen aan diverse muzikale projecten bundelen de studenten Gommans, Reivers, Baeten en Van Aalderen hun krachten onder naam Unyx. In eerste instantie maken ze voor de grap dansbare muziek met rare samples. Ze proberen mee te doen aan een schoolvoorstelling, maar dat gaat niet door omdat Baeten op een andere school zit. Het stimuleert het viertal om hun band serieuzer aan te pakken. Gommans en Reivers verzorgen de muziek, Baeten de vokalen en Van Aalderen is de danser.

1998

De live-optredens tonen een energieke band. De eerste uitgave is de Cosmic EP op het kleine label Defcon 5. De groep valt op in de finale van de Grote Prijs van Nederland (categorie dance) en worden getekend door Djax-X-Beats, de big beat-tak van het Eindhovense Djax-label.

1999

Unyx In juni verschijnt de eerste 12": I.G.O. (voluit: Intestinal Growings Optional). Het trio speelt op festivals als Metropolis en tijdens PopKomm en het RingFest in Keulen (augustus). Reivers verlaat de band. Danser Van Aalderen neemt steeds meer vokalen voor zijn rekening. Zijn act in combinatie met de muziek zorgen ervoor dat de muziekpers ze vaak vergelijkt met de Britse groep The Prodigy.

2000

In januari wordt de CD-single Shelter For Love uitgebracht. De single gaat gepaard met een videoclip gemaakt door VJ Rumble alias Harry Verbeek. De video is als cd-romtrack toegevoegd aan het debuut-album Sequenzerkiller dat in maart verschijnt. In dezelfde maand treedt de groep op in het VPRO-radioprogramma Clubk Lek.

2001 - 2004

Van Aalderen studeert in 2003 af aan de kunstacademie met een audiovisuele installatie. Hij runt het videoproductiebedrijf Pitch! Media waarmee hij videoclips maakt voor onder meer muzikanten en commercials. Daarnaast ontwerpt hij geluid en muziek voor Framework Studio's, een organisatie die videogames ontwikkelt. Roel Gommans richt samen met zijn broer Rob de band Lemonseven op. Eind 2004 wint Lemonseven de bandfinale van de Grote Prijs van Nederland.

Lemonseven

2005

Op 21 oktober organiseert Unyx voor de vierde keer in Enschede het festival Breakcore Galore met onder andere een optreden van het Duitse Panacea. Unyx speelt in december tijdens State X New Forms te Den Haag.

2006

Edwin van Aalderen maakt videoclips samen met zijn broer Julian (sinds 1999 als VJ actief onder de naam C-men), onder meer voor Funckarma. In 2006 krijgt het duo de opdracht een clip te maken voor het nummer Breathe van Lenny Kravitz. De video is onderdeel van een reclamecampagne voor Absolut Wodka. Na optredens in Arnhem en Zaandam (tijdens Angerfist) speelt Unyx op 3 juni op Summerdance, een festival in Dedemsvaart.

Funckarma

2007 - 2009

Unyx bestaat in deze periode naast uit Edwin van Aalderen uit Alex Ebberink. Samen maken ze een mengeling van elektronica en breakcore met invloeden uit onder anderen electro, ambient, acid en drum&bass. Het duo doet onder meer optredens met Funckarma (in Doornoosje te Nijmegen) en het Canadese Venetian Snares (Atak, Enschede) en organiseert daarnaast landelijk breakcore-avonden.

Discografie Unyx

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Unyx

Audio/Video Unyx

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer