Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

UTRECHT STRING QUARTET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

utrecht string quartet

Periode

1985 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, strijkkwartet

Online

Officiële website

Utrecht String Quartet

Het Utrecht String Quartet is een Nederlands strijkkwartet dat vooral gespecialiseerd is in het vinden van relatief onbekend (vaak Nederlands) repertoire, vooral uit de periode 1880 tot 1940, en in het spelen van hedendaagse muziek.
Volledige biografie...

Bezetting

Katherine Routley   viool
Eeva Koskinen   viool
Joël Waterman   altviool
Sebastian Koloski   cello

Genoemd in de biografie van

1993   Pauline Oostenrijk

Biografie Utrecht String Quartet

Het Utrecht String Quartet is een Nederlands strijkkwartet dat vooral gespecialiseerd is in het vinden van relatief onbekend (vaak Nederlands) repertoire, vooral uit de periode 1880 tot 1940, en in het spelen van hedendaagse muziek.

1985

De leden van het Utrecht String Quartet ontmoeten elkaar op het conservatorium van Utrecht en vormen een strijkkwartet.

1994 - 1995

Het kwartet maakt een tournee naar Australië. Tijdens het Bartók Festival in Weimar speelt het Utrecht String Quartet alle strijkkwartetten van Béla Bartók.

1996 - 1998

Het Utrecht String Quartet speelt op paleis Noordeinde voor koningin Beatrix. Het kwartet brengt een cd uit met alle strijkkwartetten van Arthur-Vincent Lourié. Ze zijn het eerste strijkkwartet ter wereld dat deze muziek op cd vastlegt. De cd krijgt een nominatie voor de 'Gramophone Award'.

2000

In april maakt het Utrecht String Quartet zijn debuut in Engeland in de Conway Hall in Londen.

2001 - 2002

Voor de cd 'String Quartets from the Twenties' krijgt het kwartet een 10 van het tijdschrift Luister. Het Utrecht String Quartet concerteert tijdens het Kuhmo kamermuziekfestival in Finland. Het Finse dagblad Helsingin Sanomat schrijft hierover: "Hun spel is tegelijkertijd intellectueel, analyserend en krachtig expressief."

2003

Het Utrecht String Quartet speelt in de Wigmore Hall in Londen. Het kwartet brengt een eerste cd uit met muziek van Alexander Gretsjaninov waarop het ensemble speelt met een "unfailingly beautiful tone, effortless ensemble", aldus strijkersvakblad The Strad.

2004

Voor de eerste cd met strijkkwartetten van Alexander Glazoenov krijgt het kwartet een Supersonic Award Luxemburg.

2009

Het Utrecht String Quartet brengt een cd uit met strijkkwartetten van Pjotr Iljtsj Tsjaikovski. The Gramophone schrijft: "I don't remember a better-sounding string quartet recording... you'll admire its fullness and resonance, and sharp focus that helps retain a sense of intimacy. A large part of this success is due to the players; their rich tone and blended sonorities make the most of Tchaikovsky... A top-class modern recording."

2010

Tijdens het kamermuziekfestival 'Music and Beyond' in Ottawa, Canada in juli treed het Utrecht String Quartet op in St. Andrews Church. Op het programma staan Chiel Meijerings werk 'Mein junges Leben hat (k)ein End', geïnspireerd op Sweelincks 'Chromatische Fantasie' en het 'Strijkkwartet in c' van Johannes Brahms. Het kwartet organiseert dit jaar voor het eerst een meerdaags kamermuziekfestival in Vredenburg Leeuwenbergh: USQ Music and Art Days.

2011

Het Utrecht String Quartet debuteert in de Verenigde Staten met onder andere een concert in de Library of Congress in Washington.

Discografie Utrecht String Quartet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Utrecht String Quartet

Audio/Video Utrecht String Quartet

Video Utrecht String Quartet

Utrecht String Quartet pl...
Utrecht String Quartet plays Tschaikowsky Op.39
Utrecht String Quartet, a...
Utrecht String Quartet, arrangements of Jan Pieterszoon Sweelinck
Utrecht String Quartet - ...
Utrecht String Quartet - Johannes Verhulst/ from: Stringquartet in d, opus 6 nr 1
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Utrecht String Quartet plays Tschaikowsky Op.39

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer