Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

V.O.F. DE KUNST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

V.O.F. de Kunst in 1984

Periode

1983 - heden

Genre

kinderpop, Nederlandstalig, pop

Online

Officiële website

Pseudoniemen

The Art Company

V.O.F. de Kunst

Brabantse popband met de zachte g die onder aanvoering van Nol Havens twee grote Nederlandstalige hits scoort en later succesvol wordt met het op cd en podium uitvoeren van kinderliedjes van onder andere Annie M.G. Schmidt.
Volledige biografie...

Bezetting

Tijn Smit   toetsinstrumenten
Nol Havens   zang
Ocki Klootwijk   basgitaar
Mark Stoop   drums
Hans Klein   gitaar

Overige muzikanten

Chris Smalt   toetsinstrumenten, zang
Robert De Kok   accordeon, saxofoon, toetsinstrumenten
Hans Greeve   drums
Ferd Berger   gitaar, zang
Roel Jongenelen   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1983   Ferdy Lancee
1989   Het Goede Doel
1990   I've Got The Bullets
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie V.O.F. de Kunst

Brabantse popband met de zachte g die onder aanvoering van Nol Havens twee grote Nederlandstalige hits scoort en later succesvol wordt met het op cd en podium uitvoeren van kinderliedjes van onder andere Annie M.G. Schmidt.

1983

V.O.F. de Kunst wordt opgericht. De band heeft aanvankelijk twaalf muzikanten in de gelederen, waarvan de meesten in Tilburg wonen. Vanaf het begin bestaat de kern van de groep uit zanger Nol Havens, gitarist Ferd Berger, bassist Roel Jongenelen, toetsenist Frans Beaudoin en drummer Jos van den Dries. Het live klinkende, door gitarist/percussionist Ferdie Lancee geschreven Nederlandstalige meezinglied Suzanne, getrokken van het album Maandagmorgen 6:30, wordt in oktober een enorme hit. Ook in Frankrijk en in verschillende Afrikaanse landen scoort het nummer goed.

Ferdy Lancee

1984

V.O.F. de Kunst in 1984 In januari wordt de single Oude Liefde Roest Niet een hit, een nummer geschreven en geproduceerd door Ferdie Lancee. Deze tekent ook voor het album Een Jaar Later dat vervolgens in de schappen ligt. Het album wordt door Mark Foggo naar het Engels vertaald en verschijnt onder de titel Get It Out Of Your Head onder de groepsnaam The Art Company. Onder deze naam vertrekt de band ook op tournee door Europa. De band wordt onderscheiden met de Exportprijs 1984.

Ferdy Lancee

1985

De groep kan zich goed in Engelstalig repertoire vinden en brengt het album Notes Of Life uit. Ook op zijn solosingle Ordinary Guy maakt zanger Nol Havens gebruik van de Engelse taal.

Nol Havens

1986

Het derde Engelstalige album verschijnt, Oops! I Did It Again. De Engelstalige platen zijn volgens de pers nogal pretentieus van geluid en doen denken aan bands als Duran Duran. De singles die van de Engelstalige platen worden getrokken stellen in commercieel opzicht teleur en de groep verlaat CBS om een samenwerking aan te gaan met platenmaatschappij Polydor. Ferd Berger verlaat de band en wordt de zanger/gitarist van The Right Connection.

1987

Het album Onbeperkt Houdbaar verschijnt, waarop de band terugkeert naar haar oorspronkelijke concept met Nerlandstalige no-nonsense pop. Dat blijkt een goede zet want in juli wordt de van dit album getrokken en door cabaretier Erik van Muiswinkel geschreven single Een Kopje Koffie een top 5 hit. De band wordt onderscheiden met De Gulden Vedel, een prijs voor de meest dansbare muziek. In november haalt de single Waar Heb Ik Jou Meer Gezien de tipparade.

Erik van Muiswinkel

1988

In maart staat de single Retour Sneek in de tipparade. Het album Open Huis In Artis verschijnt, geproduceerd door bandleden Havens en Jongenelen. VOF De Kunst duikt de studio in met het orkest The Skymasters en de daaruit voortkomende single De Laatste Meters haalt in augustus de tipparade. De band wordt door acteur Aart Staartjes uitgenodigd om op te treden in het kinderprogramma Sesamstraat. Staartjes maakt een selectie uit gedichten die door Paul-Christiaan van de Westering veertig jaar daarvoor op muziek zijn gezet. VOF De Kunst maakt nieuwe arrangementen en na een seizoen zijn de liedjes dusdanig gewild dat de band besluit een aantal nummers op te nemen, wat resulteert in de cd Dikkertje Dap. De plaat blijft een jaar in de albumlijst staan en behaalt platina.

Skymasters

1989

Samen met Het Goede Doel neemt de band de single Speciale Aanbieding op, dat echter geen hitnotering haalt. De band treed regelmatig op met de voltallige bezetting of als trio bestaande uit zanger Havens, gitarist Berger, bassist Jongenelen aangevuld met orkestbanden.

Het Goede Doel

1990

Als eerbetoon selecteert VOF De Kunst een aantal gedichten van Annie M.G. Schmidt en steekt ze in een modern muzikaal jasje. De kinderliedjes verschijnen op de cd De Lapjeskat die de gouden status bereikt. Vanaf begin jaren negentig legt de band zich voornamelijk toe op het met veel succes uitvoeren van repertoire voor kinderen.

Annie M.G. Schmidt

1993

In november verschijnt de kinderplaat Sinterklaasfeest met VOF De Kunst, die goud wordt. Het album bestaat uit nieuwe versies van bekende Sinterklaasliedjes en uit liedjes geschreven door Ivo de Wijs, Erik van Muiswinkel en Theun de Winter.

Erik van Muiswinkel Ivo de Wijs Theun de Winter

1994

Het kinderrepertoire slaat goed aan. Het album De Griezel CD verschijnt, waarop het duet Monsters Te Koop van Nol Havens en Barry Hay, zanger van de Golden Earring. Daarna verschijnt het compilatie-album Monster Hits met alle hitsingles van VOF De Kunst.

Barry Hay

1996

In april gaat 's middags de kindertheatertournee Dag Giraf van start, waarin VOF De Kunst kinderliedjes uit Annie M.G. Schmidt's en uit eigen repertoire laat horen. Het is een kinderpopconcert waarbij het jonge publiek meezingt en wordt toegesproken door Erik van Muiswinkel. Daarna verschijnt de cd Dag Giraf, Mijn Eerste Popconcert. Vanaf november gaat Dag Giraf over in een programma met traditionele en eigentijdse Sinterklaasliedjes.

Annie M.G. Schmidt Erik van Muiswinkel

1997

Inmiddels is de tweede kindertheatertour van start gegaan, Ik Ben Lekker Stout, met gedichten en teksten van Annie M.G. Schmidt, Ivo de Wijs en griezelboekenschrijver Paul van Loon. Aan het eind van het jaar verschijnt de plaat De Kerstboom Spreekt, met teksten van bekende kinderboeken- en tekstschrijvers als Paul van Loon, Sjoerd Kuyper, Theun de Winter en Ivo de Wijs.

Ivo de Wijs Theun de Winter

1998

VOF de Kunst trekt nog steeds met het kindertheaterprogramma Ik Ben Lekker Stout langs de Nederlandse theaters. Van dit theaterprogramma komt ook een gelijknamige cd uit.

1999

Bassist Klootwijk bouwt in Rotterdam met hulp van ondermeer Nol Havens, gitarist Jan van der Mey en zijn partner Marièlle Pel zijn eigen studio RockTown. Daar kan hij zijn ervaring als geluidsman bij het podium Rotown in praktijk brengen. V.O.F. de Kunst doet, in het kader van de kinderboekenweek, een theatertoernee met schrijfster Carry Slee. De voorstelling Ik Ben Lekker Stout wordt in november/december in vier delen door de commerciele zender RTL4 uitgezonden. In de decembermaanden speelt de groep de voorstelling De Kerstboom Spreekt samen met de acteur Evert Vermeulen.

2001

Vanaf september speelt VOF de Kunst samen met Erik van Muiswinkel het kinderpopconcert Apekooien. Een jaar later verschijnt Apekooien op cd.

2003

VOF de Kunst bestaat twintig jaar en beheert al veertien jaar een eigen studio, uitgeverij en label. De groep heeft tot nu toe iets meer dan 650.000 kinderplaten verkocht en speelt elk jaar tussen de 90 tot 100 theatervoorstellingen. Het album Beesten komt niet meer uit bij Weton-Wesgram maar bij het label Bridge Entertainment.

2004

Dit jaar verschijnen de eerste DVD's van VOF de Kunst.

2005

De single Zondagochtend is een voorproefje van het eerste soloalbum van Nol Havens. Het nummer is gecomponeerd door Koen-Willem Toering uit Stadskanaal, ex-A Pin's Fee en zanger/gitarist van de Tilburgse band Woost. Van februari tot en met mei staat Havens in de Nederlandse theaters met Suzanne Voorbij. In deze voorstelling kijkt hij terug op de tijd rond de hits Suzanne en Een Kopje Koffie. Suzanne Voorbij is een samenwerking met studenten van de Rockacademie te Tilburg en de Toneelacademie Maastricht. In de theatervoorstelling staat het overleven als artiest centraal en kijkt Havens terug op de tijd rondom de hits Suzanne en Een Kopje Koffie.

Nol Havens

2006

Eind januari 2006 staat Nol Havens acht avonden in Ahoy' tijdens het spektakel De Vrienden van Amstel Live. Samen met Di-Rect voert hij daar een ska-uitvoering uit van de hit Suzanne. Hoop, het eerste soloalbum van Havens, komt voort uit de theatervoorstelling Suzanne Voorbij. De nummers zijn geschreven en geproduceerd door Koen-Willem Toering. Zonder Jou is op een tekst van Annie M.G. Schmidt en opgenomen met het Skomorowsky Orchestra. In de seizoenen 2005-2006 en 2006-2007 is de zanger in het theater te zien met de voorstelling Luistervink, een muzikale voorleestheatervoorstelling met bekende kinderboekenschrijvers voor kinderen vanaf zes jaar.

Di-Rect

2007

Voorafgaand aan Koninginnedag wordt Nol Havens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Discografie V.O.F. de Kunst

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's V.O.F. de Kunst

Audio/Video V.O.F. de Kunst

Video V.O.F. de Kunst

VOF de Kunst - Suzanne (1...
VOF de Kunst - Suzanne (1983)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
VOF de Kunst - Suzanne (1983)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer