Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VADER ABRAHAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Optreden Vader Abraham in het tv-programma Grote Clubactie, TROS 1990 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

11-04-1935 - 08-11-2022

Genre

amusementsmuziek, carnaval, levenslied, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Vader Abraham

Vader Abraham is de meest succesvolle artiest uit de geschiedenis van de Nederlandse top 40 en als zodanig ook officieel door de Stichting Top 40 bekroond. Pierre Kartner laat hiermee niet alleen Nederlandse grootheden als BZN en de Golden Earring achter zich, ook Michael Jackson mag ternauwernood 's mans schoenveters ...
Volledige biografie...

Bezetting

Pierre Kartner   zang

Genoemd in de biografie van

1948   Ernö Olah
1952   Addy Kleijngeld
1959   Dimitri van Toren
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Vader Abraham

Vader Abraham is de meest succesvolle artiest uit de geschiedenis van de Nederlandse top 40 en als zodanig ook officieel door de Stichting Top 40 bekroond. Pierre Kartner laat hiermee niet alleen Nederlandse grootheden als BZN en de Golden Earring achter zich, ook Michael Jackson mag ternauwernood 's mans schoenveters vast maken. En dan laten we liedjes die Pierre Kartner voor anderen schreef – en alle covers die er door de jaren heen van zijn repertoire gemaakt zijn – nog maar even buiten beschouwing.

1935

Op 11 april 1935, om 19.00 uur wordt in Elst (Gld.) Petrus Antonius Laurentius Kartner geboren, roepnaam: Pierre. Pierre groeide beschut op in het van origine katholieke gezin, als jongste telg na twee broertjes en één zusje.

1943 - 1965

De eerste tekenen van zijn artistieke ambitie openbaren zich op 8-jarige leeftijd, als Pierre meedoet aan een songfestival van de AVRO-radio, en met Ik Wou Dat Ik Een Krekel Was van Bobbejaan Schoepen de eerste prijs wegkaapt. Het zaad is gezaaid. Pierre leert zichzelf gitaar spelen en pakt er al snel de piano en contrabas bij. Ondanks de artistieke ambities, besluit vader Kartner dat het beter is dat zoonlief een 'behoorlijk' vak leert en hij stuurt 'm naar de banketbakkersschool. Na zijn opleiding moet Pierre in dienst, waar hij met enkele van zijn dienstmakkers begint op te treden. Samen met Dimitri (Jan) van Toren en Jaap Goedèl vormt hij een trio genaamd The Headlines. Al snel wordt de naam veranderd in The Lettersets. De Nederlandstalige teksten worden vooral geschreven door Pierre, die bij de optredens vaak schuchter, de bas bespelend, op de achtergrond blijft. Via Addy Kleijngeld, de man die later Heintje zou ontdekken, krijgt de band de mogelijkheid plaatjes te maken. De eerste plaatjes zijn De Nozempjes, Zonder Jou Jacqueline en Tanja. The Lettersets halen zelfs de tv, maar wegens uiteenlopende meningen over de te volgen muzikale koers besluiten The Lettersets uit elkaar te gaan. Pierre, die inmiddels zijn echtgenote Annie heeft leren kennen, en naar het Gelderse Zetten is verhuisd, houdt zich in leven met het runnen van een cafetaria. Soms verkoopt Pierre een liedje aan een uitgeverij voor 25 gulden. Het gezin verhuist begin jaren zestig naar Antwerpen, waar Pierre in de chocoladefabriek gaat werken. Het weerhoudt er hem niet van bij sterren als Rocco Granata en Louis Neefs aan de bel te trekken om z'n liedjes te verkopen. Zonder al teveel succes overigens. Kartner maakt zijn televisiedebuut in het door Johnny Hoes samengestelde VARA-programma 'n Lach & 'n Traan Show.

Addy Kleijngeld Dimitri van Toren Headlines Heintje Jaap Goedèl Johnny Hoes Lettersets

1967

Eindelijk werpt Pierre's doorzettingsvermogen zijn vruchten af. Onder de artiestennaam Pierre komt bij Negram zijn eerste soloalbum uit: Ik Wil Nog Even Met Je Praten. Helaas wilde niemand met Pierre praten. Op EMI na, voor wie hij een paar platen mag produceren. Met Thijs van der Molen's Drinke Drinke Drinke Totteme Zinke en Patricia Paay's Je Bent Niet Hip behaalt hij twee Top 40 noteringen. Maar Ger Oord, directeur van EMI-Bovema, is niet overtuigd. Hij ontbiedt Pierre en deelt hem mee: "Nou jongetje, we zijn er wel achter. Jij kunt het niet, jij bent geen Johnny Hoes. Jij bent zelfs niets! Je bent ontslagen !"

Patricia Paay

1968

Dureco geeft hem een nieuwe kans. Onder de naam Lord Wanhoop – die Pierre achteraf als een voorstudie van Vader Abraham ziet - neemt hij het nummer Bij Lily Marleen Kijk Je Zomaar Door Haar Kanten Bloesje Heen op. Een succes is het niet, maar hij mag wel als plugger bij Dureco in dienst komen. En af en toe mag hij ook opnamen produceren. Zoals van het Rood Wit Blauw Trio, Nol en Marie, Los Vastos etc. In alle gevallen is het overigens Pierre zelf die de nummers schrijft en zingt. Ook als Pierre Kartner wordt er een single uitgebracht, het nummer Gebeurtenissen. Wederom zonder succes.

Lord Wanhoop

1969

Succes valt hem wel ten deel als hij met Annie de Reuver, de A&R-Manager van Dureco het Duo X begint. Ze scoren maar liefst drie Top 40 platen op rij: In Gedachten Zie Ik Het Kerkje Weer, Niemand Kan Ons Toch Scheiden en Kijk In Mijn Ogen. De echte klapper komt echter als zich een kapster uit St. Willebrord bij Pierre meldt. In een verloren uurtje neemt Pierre met haar het nummer Vaarwel Ik Zal Geen Traan Meer Om Je Laten op en de eerste persing verkoopt binnen een paar dagen uit. Iedereen in St. Willebrord koopt namelijk de single, zelfs al heeft men geen platenspeler. De rest van Nederland volgt en de eerste Top 40 hit van 'Corry en de Rekels' is een feit. Pierre stuurt meteen een exemplaar naar Ger Oord (EMI-Bovema).

Annie de Reuver Corry en de Rekels Duo X

1970

De landelijke hysterie rond Corry en de Rekels barst echt goed los met het succes van Huilen Is Voor Jou Te Laat, na Dromen Zijn Bedrog (1994) van Marco Borsato de best verkochte Nederlandse single aller tijden. Maar liefst 41 weken staat de single genoteerd in de Top 40. Meer dan 1 miljoen exemplaren worden er van verkocht. Vanaf dat moment gaat 't snel. Via Dureco komt Pierre in contact met Ben Cramer, voor wie hij eerst Agatha schrijft en een jaar later De Clown. Het gaat mis tussen Ben en Pierre als eerstgenoemde te kennen geeft zijn eigen liedjes te willen schrijven. Pierre hoeft daar niet mee te zitten. Uit alle hoeken en gaten tovert hij talenten, van Wilma tot Jacques Herb en de Gebroeders Brouwer.

Ben Cramer Corry en de Rekels Jacques Herb Wilma

1971

In vrijwel alle gevallen stelt Pierre zich tevreden met een rol op de achtergrond. Als schrijver en doorgaans ook producer. Tot uit zijn pen op een gegeven moment een carnavalsnummer rolt: Vader Abraham Had Zeven Zonen. Pierre besluit er zelf mee over het voetlicht te treden en creëert een Vader Abraham figuur, naar het voorbeeld van zijn eigen Lord Wanhoop. Vader Abraham en zijn Zeven Zonen treedt enkele jaren op als groep, om te beginnen in het televisieprogramma Een Lach En Een Traan. De bezetting bestaat onder meer uit Ben van Dongen, Ad Nijkamp, Hans Louwe en Bram Stukje. Hun meezinger Baaien Baaien Pootje Baaien is een zomerhit. Met de elfjarige Wilma, het vrouwelijke antwoord op Heintje, scoort Vader Abraham een nummer 1 hit met het duet Zou Het Erg Zijn Lieve Opa.

Heintje Wilma

1972

Als in 1972 Corry met de Rekels breekt wordt Hanny, uit de Achterhoek, gekozen om haar op te volgen. Het eerste nummer dat op de plaat wordt gezet werd meteen een gigant van hit: Mario. Het is het begin van een jarenlange samenwerking, die zelfs in de jaren negentig nog een aantal hits oplevert, waaronder de klassieker Maar Vanavond Heb Ik Hoofdpijn.

Hanny

1973

Met liedjes als Bedankt Lieve Ouders en In De C-Klasse weet Pierre een nieuwe doelgroep aan te boren: de vergeten oudjes van dagen. Als hem in een (live) tv-interview met Mies Bouwman en Johan Anthierens verweten wordt dat hij zijn brood verdient met het inspelen op goedkoop sentiment, stapt Pierre direct op. Publicitair blijkt dat een goede zet. Alle kranten en zelfs het journaal maken er melding van. In Breda regent het adhesiebetuigingen.

1974

Aanmerkelijk ludieker is Pierre's idee om met de populaire politicus Boer Koekkoek een carnavalsplaat op te nemen, waarin Vader Abraham de tijdens het kabinet Den Uyl ontstane olieboycot aanklaagt: Den Uyl Is In Den Olie. In het Belgische Wuustwezel loopt Pierre tegen Mieke Gijs aan, met wie hij hits scoort als: Een Kind Zonder Moeder en Zomertijd. Op de vraag: 'Wat is nu uw succesformule?' antwoordt Pierre: "De grootste verkopers waren platen met een opgewekte melodie en een droevig verhaal."

1975

Een stap te ver gaat Kartner met de single Wat Doen We Met Die Arabieren Hier, wederom geïnspireerd was op de Oliecrisis. De plaat moet op last van de Nederlandse regering voortijdig uit de handel worden genomen wegens haar 'discriminerende karakter'. Pierre zelf staat onder dag- en nacht politiebescherming na dreigementen van allerlei extreme politieke organisaties. Tijdens het eerste Festival van het Nederlandse Lied reikt Vader Abraham twee Gouden Bolhoeden uit: een voor Snip en Snap en een voor de Zangeres Zonder Naam.

1976

Als tekstdichter-componist-producer breekt Pierre Kartner internationaal door met Het Kleine Café Aan De Haven. Dit lied wordt in 1976 in Nederland een hit in zijn eigen uitvoering. Daarna zetten talloze buitenlandse artiesten het op hun repertoire. Een kleine opsomming: België (Eddy Wally, Louis Neefs, Samson en Gert), Duitsland (Bernd Clüver, Freddie Quin, Heino, James Last, Klaus Wunderlich, Marianne Rosenberg, Peter Alexander, Tony Marshall), Frankrijk (Joe Dassin, Mireille Mathieu), Griekenland (Demis Roussos, Nana Mouskouri), Ierland (Davey Arthur and The Fureys), Japan (Malando), Oostenrijk, Polen, Scandinavië (Bobbysocks), Tsjechië (Zpiva Jaromir), Engeland (Engelbert Humperdinck, The Barron Knights), de Verenigde Staten (Audrey Landers - uit tv-serie Dallas, Carl Anderson - uit tv-serie Hill Street Blues en Hervé Village, de dwerg uit tv-serie Fantasy Island) en Zuid-Afrika.

1977

Onder zijn eigen artiestennaam wordt Pierre internationaal onsterfelijk dankzij een telefoontje van Harry Thomas, de organisator van het Schlagerfestival, die hem vraagt een liedje te schrijven ter promotie van een nieuwe tekenfilm: De Smurfen. In Nederland worden er in recordtijd al zo'n 400.000 singles verkocht en zo'n 500.000 LP's, maar als Pierre als een razende Roeland met behulp van een foneticus verschillende versies in zingt - zoals de Duitse, Franse, Engelse, Spaanse, Italiaanse, Zweedse, en zelfs Japanse versie - barst de algemene smurfenhysterie in de hele wereld los.

De Smurfen

1978

Pierre Kartner weigert de Exportprijs in ontvangst te nemen.

1979

Pierre treedt regelmatig op voor het goede doel. En laat daar zelfs een keer zijn baard voor afscheren. Met de actie '999' komt hij in 1979 op voor bootvluchtelingen. "Ik denk dat ik dat aan de Vader Abraham figuur verplicht ben", luidt zijn motivatie.

1983

Nadat hem al een vergelijkbare eer ten deel gevallen is in Engeland, Duitsland en Luxemburg wordt Pierre uitgeroepen tot Meest Populaire artiest van Mexico. Een staatsprijs als populairste artiest en kindervriend van Mexico. Op 1 mei 1983 treedt Pierre voor 150.000 dolenthousiaste Mexicanen op in een park (el dio del niño). Gezeten op een praalwagen, rijdt Pierre tussen 3,5 miljoen mensen door het Central Park, Mexico-City. Aan de verkoop van allerlei Smurfen-prullaria houdt Pierre echter geen cent over. Reden waarom hij zich op een gegeven moment bezig gaat houden met het Moominproject. Het zijn ditmaal Finse stripfiguren voor kinderen, waarvan Pierre de exclusieve wereldwijde rechten heeft om er teksten en muziek voor te schrijven. In Scandinavië zijn er al vijf albums uit en er is een Moominpark in Naantali (Finland) en binnenkort een in Hawaii.

1985

Sinds 1985 maakt Pierre wekelijks een radioprogramma voor een firma in Hilversum, dat op onverklaarbare wijze wordt uitgezonden door Radio Monique. Het betreft een slimme zet van Willem van Kooten en Tony Berk, die uitzenden vanaf het zendschip Caroline.

Willem van Kooten

1990 - 1991

Optreden Vader Abraham in het tv-programma Grote Clubactie, TROS 1990 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Hernieuwde samenwerking tussen Vader Abraham en Hanny, die hij een geheel nieuw en veel ondeugender imago aanmeet via hits als Maar Vanavond Heb Ik Hoofdpijn en Liefde Is Lekker, Maar Lekker Is Niet Altijd Liefde.

Hanny

1992

In 1992 pikt Pierre weer even de draad op als discjockey. Hij presenteert een aantal jaren op de zaterdagochtend een live-programma genaamd 'Voor De Baard Weg' op het Nederlandstalige station Holland FM. Pierre's programma is het best beluisterde programma van de hele week.

1994

Onder eigen naam maakt Pierre Kartner een CD met luisterliedjes, die vreemd genoeg veel minder goed loopt dan zijn Vader Abraham CD's. Het blijft vooralsnog dan ook bij deze ene poging.

1996

Hoewel zijn vinger minder aan de pols zit dan aan het eind van de jaren zestig, begin jaren zeventig, volgt Pierre de ontwikkelingen in de muziek nog steeds. En in 1996 doet hij een duet met een nieuwe ster aan het Nederlandse firmament: Frans Bauer. Spraakmakender is zijn single Als Je Inlegkruisje Maar Goed Zit, een reactie op de storende reclames voor maandverband. Een actie om het liedje op Radio 3 gedraaid te krijgen, werpt evenwel geen vruchten af.

Frans Bauer

1998

Met Adios Mijn Vriend gaat Vader Abraham in 1998 een duet aan met zijn grootste ontdekking Corry Konings. Met dit lied wordt op een tactische wijze het motiefloze geweld onder de aandacht gebracht. Aan de onmin die er een tijdlang tussen de twee sterren van het Nederlandse lied geleefd heeft, is hiermee een definitief einde gekomen.

Corry Konings

1999

In Nederland is Pierre nog steeds erg actief bezig als tekstdichter, componist, producer en talentscout, en schrijft hij ook erg veel voor buitenlandse artiesten. Ook de artiest Vader Abraham is nog zeer actief aanwezig op de bühnes in binnen- en buitenland. Zelfs op het Lowlands festival mag Vader Abraham met het smurfenlied komen opdraven in een volle Foxtrot-tent tijdens Ome Cor’s Show Duo.

2000

De verzamel cd 30 Jaar Vader Abraham verschijnt. Tijdens de jaarlijkse lintjesregen wordt ook Pierre Kartner onderscheiden.

2001

De Duitse groep Schürzenjäger zet Wenn Ein Traum Zu Ende Geht van Kartner op hun album en brengen het liedje ook als single uit. De Duitse zanger Peter Orloff neemt het Kartnerliedje Tussen Kroegen En Kerken op. Vader Abraham neemt in het voorjaar opnieuw een versie op van het Smurfenlied. De zanger en de stripfiguurtjes figureren ook in het voorlichtingsspotje voor de verkeersactie Geef Het Door, Rechts Gaat Voor.

2002

De single Wimmetje Gaat, Pimmetje Komt! gaat over en bevat een bijdrage van Pim Fortuyn, de controversiële lijsttrekker van Leefbaar Nederland, die later in het jaar (6 mei) om het leven komt na een aanslag in Hilversum. Kartner maakt muziek voor het 3D computerspel Space Lander. In juni wordt de eerste, vergulde bolhoed van Pierre Kartner gestolen uit zijn huis in Breda.

2003

Ria Valk neemt het door Pierre Kartner geschreven nummer Cup-a-Soup op. Soepfabrikant Unilever verbiedt de verkoop van de single.

Ria Valk

2004

Als Je Wilt Weten Wie Ik Ben is de eerste dvd-uitgave van Vader Abraham met daarop uitvoeringen van zijn grootste successen aangevuld met een interview.

2005

De hit Van Breda Tot Aan Maastricht is te horen in een radioreclame voor koeriersdienst DHL. Het Moederlied is een duet met de jonge Brabantse levensliedzanger Wesley. Pierre Kartner schrijft en produceert de single Ik Ben Dries van de Amsterdamse volkszanger Dries Roelvink. In juli verschijnt een nieuwe versie van Het Smurfenlied, opgenomen samen met de Belgische band Dynamite. Het lied wordt opnieuw een hit. Op 9 oktober zijn Vader Abraham en Mieke na 25 jaar weer samen op het podium te zien tijdens een concert in de Doelen te Rotterdam. Vader Abraham staat met Die Kleine Kneipe (de Duitse versie van Het Kleine Café Aan De Haven) in de lijst met de beste honderd Duitse liedjes aller tijden, samengesteld door de Duitse zender ZDF in samenwerking met de Duitse kijkers. Pierre Kartner is in november te gast tijdens de uitzending van Unsere Besten Jahrhundert-Hits op de ZDF en voert daar naast Die Kleine Kneipe ook het nummer Das Lied der Schlümpfe (Het Smurfenlied) uit. In december vertelt Pierre Kartner aan de Telegraaf dat hij werkt aan een album met meer ingetogen en gevoelig repertoire.

Dries Roelvink

2006

Ter ere van zijn 70ste verjaardag wordt Pierre Kartner op 18 januari in het zonnetje gezet tijdens het evenement Breda Zingt Pierre in popzaal Mezz. Onder begeleiding van De Nacht van de Natte Zakdoek en onder goedkeurend oog van de jarige zingen regionale artiesten beroemde liedjes uit het oeuvre Kartner. Tijdens de eerste uitreiking van De Gouden Klaproos, een jaarlijkse prijs van Sabam/BAP België voor grote en kleine kunsten in Vlaanderen en Brussel, wint Pierre Kartner De Troubadour als verdienste voor zijn inzet voor Vlaamse artiesten.

2007 - 2008

De Duitse act PS Alex brengt een Duitse versie uit van Kartners liedje Maar Vanavond Heb Ik Hoofdpijn. Schlagerzanger Patrick Lindner neemt zijn lied So 'n alter Schunkelwalzer op en Eberhard Hertel zingt op zijn album Auf Das Leben, Auf Die Liebe een duet met Pierre Kartner. Kartner levert compositiebijdragen op het album Durf Te Geloven van de Vlaamse zangeres Wendy van Wanten.

2009

Pierre Kartner schrijft muziek voor onder anderen Christoff (Ga Nooit Meer Van Huis) en Frans Duijts (het album Jij Denkt Dat Je Alles Mag Van Mij). In november wordt bekend gemaakt dat hij het liedje schrijft waarmee Nederland in 2010 naar Oslo gaat voor het Eurovisie Songfestival. Het nummer heet Ik Ben Verliefd Shalalie ('Shalalie shalala shalalie shalala/Het gaat niet uit mijn kop/Shalalie shalala shalalie shalala/Ik sta er 's morgens mee op').

2010

Nadat op 7 februari vijf acts hun versie van Ik Ben Verliefd Shalalie hebben uitgevoerd, krijgen de groep Loekz en de zeventienjarige Sieneke Peeters evenveel punten van de vakjury en moet Pierre Kartner de knoop doorhakken. Hij kiest voor de zangeres uit Nijmegen. Zij is daarmee de jongste solodeelneemster ooit die Nederland heeft vertegenwoordigd op het Eurovisie Songfestival. 27 mei strandt Sieneke in de voorronde.

Sieneke

2012

De Keulse carnavalsmeidengroep Cölln Girls brengt een versie van Sha-La-Lie Sha-La-La uit op single.

2015

Tijdens het Buma Awards Gala ontvangt Pierre Kartner een Buma Lifetime Achievement Award voor zijn gehele oeuvre.

2019 - 2022

Eind 2019 brengt Kartner als Vader Abraham zijn laatste single uit. Zonder Boeren Geen Eten is een steunbetuiging aan de boeren tijdens de stikstofcrisis. Daarna wordt het stil. Ben Cramer moet enkele van zijn optredens overnemen, maar er wordt niet bekend gemaakt wat er met Kartner aan de hand is.
Pierre Kartner overlijdt op 8 november 2022 op 87-jarige leeftijd.

Ben Cramer

Discografie Vader Abraham

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Vader Abraham

Audio/Video Vader Abraham

Video Vader Abraham

de platenkast van Pierre ...
de platenkast van Pierre Kartner (jr, music scene 18, 1994)
Vader Abraham en de Smurf...
Vader Abraham en de Smurfen - Waarom?
Vader Abraham Smurfenlied
Vader Abraham Smurfenlied
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Vader Abraham Smurfenlied

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer