Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VALS LICHT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Vals Licht

Periode

1994 - 2004

Genre

Nederlandstalig, rock

Vals Licht

Nederlandstalige rockband uit Tilburg, die aanvankelijk heftige grungerock maakt maar later meer de popkant opgaat en daardoor een groter publiek trekt.
Volledige biografie...

Bezetting

Patrick de Kok   basgitaar, zang
Michiel Stekelenburg   gitaar
Marco Kuypers   toetsinstrumenten
Tony De Bruijn   gitaar, zang

Overige muzikanten

Johann De Groot   drums
Michiel van Zundert   drums
René Merkelbach   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1992   Oscar Holleman
2003   Heideroosjes
2004   Feeler
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Vals Licht

Nederlandstalige rockband uit Tilburg, die aanvankelijk heftige grungerock maakt maar later meer de popkant opgaat en daardoor een groter publiek trekt.

1994

Vals Licht wordt in oktober opgericht door Tony de Bruijn, Patrick de Kok en Johann de Groot. Ze wonen al sinds hun kindertijd bij elkaar in dezelfde straat te Tilburg. De band laat zich inspireren door grunge (de 'Seattle-sound') en Frank Boeijen. De demo Een Moment valt positief op in zowel regionale als landelijke popbladen.

Frank Boeijen

1995

Vals Licht Vals Licht brengt in eigen beheer de EP Masker uit en krijgt de aandacht van diverse muziekbladen en Radio 3. Het label Fifth Dimension toont interesse in de band en brengt de single Alles Wat Ik Voel uit.

1996

Vals Licht Na onenigheid met Fifth Dimension wordt het contract met het label verbroken. Door een contractuele verplichting mag de band een half jaar lang geen muziek op een ander label uitbrengen. Wel verschijnt in eigen beheer de single Verjaardagsfeest, een cover van een Frank Boeijen- nummer.

1997

Vals Licht tekent een contract met Epic. Enkele fans beginnen onder de naam De Stekker een fanclub.

1998

Debuut-cd Lunapark verschijnt. De promotietournee moet zes weken uitgesteld worden omdat De Bruijn niet kan zingen vanwege een medische fout tijdens een ziekenhuisbezoek. Het album wordt geen commercieel succes ondanks de media-aandacht (ondermeer 2 Meter Sessies, Denk Aan Henk en Leidsekade Live) en de verkiezing tot Album van de Week bij het Radio 3 nachtprogramma Umma Gumma. Het verblijf bij Epic is dan ook van korte duur. De band levert een bijdrage aan de compilatie Pop & Prachtig.

1999

Vals Licht gaat de RS29 Studio in om het album Dieseljunks op te nemen. Suburban Records neemt de band onder zijn hoede. Toetsenist René Merkelbach speelt mee tijdens live-optredens van Vals Licht.

2000

Vals Licht Aan het begin van het jaar ligt Dieseljunks in de winkel. De plaat is minder grunge dan zijn voorganger. Ik Riep Jouw Naam is de eerste single, in mei gevolgd door de tweede single Het Licht. De videoclip bij Het Licht wordt opgenomen in pretpark De Efteling. Op 17 juni start Vals Licht samen met Amnesty International op het Festival Mundial een handtekeningenactie tegen het politieke onrecht in Sierra Leone. Het lied Mensenrechten op het album Dieseljunks is speciaal voor deze actie geschreven. Single Het Licht haalt de hitparade en de band speelt op Lowlands. In oktober verschijnt de single In Het Honderd. Ter promotie worden er in platenwinkels signeersessies gehouden waarbij fans een cd-bon ter waarde van honderd gulden kunnen winnen.

2001

In april wordt drummer Johann de Groot ernstig ziek. De band staakt tijdelijk de activiteiten tot De Groot weer aan de beterende hand is. De overige leden schrijven ondertussen nieuw materiaal met hulp van gitarist Ruud Jolie (Within Temptation) en invaldrummer Marcel van de Bosch.

2002

Vals Licht Vanaf mei treedt Vals Licht weer regelmatig op. De band gaat in augustus met producers Oscar Holleman en Stephen van Haestrecht de studio in voor het nieuwe album dat volgens de band in vergelijking met Dieseljunks ruiger en krachtiger gaat klinken. Vooruitlopend op het album verschijnt begin december de single Alles Wat Ik Heb.

2003

Het album Luidkeels komt op 10 februari uit op het eigen label Diaz Records. De plaat bevat gastbijdragen van Stephen van Haestregt (productie) en Ruud Jolie (gitaar) uit Within Temptation. Zanger Marco Roelofs van De Heideroosjes speelt een rol in de videoclip bij het nummer Over. De track Ultieme Wraak wordt met een aangepaste tekst gebruikt in de horrorfilm Woensdag. Vals Licht wordt een vijfmansformatie als toetsenist Marco Kuijpers en gitarist Michiel Stekelenburg vast deel uitmaken van de band. Michiel van Zundert vervangt drummer Johann de Groot die door gezondheidsredenen tijdelijk voor de band niet actief kan zijn. De Groot moet op vrijdag 29 augustus zijn stijd tegen kanker opgeven. Op zijn verzoek blijven de overige bandleden na zijn dood doorgaan. De opbrengsten van de single Droom De Werkelijkheid worden gedoneerd aan de Nederlandse Kankerbestrijding. Op 21 november gaat Vals Licht van start met een benefietfestival langs vier podia. De volledige opbrengst van de benefietconcerten gaat naar de Stichting Jongeren en Kanker. Op 28 en 29 november worden opnamen gemaakt van het tienjarig jublieumoptreden in Hilvarenbeek samen met het klein symfonieorkest onder leiding van Maarten Jense.

Heideroosjes Within Temptation

2004

De opnamen van het jublieumoptreden in november 2003 verschijnen op de DVD In Extase. Het is de laatste uitgave van de band, want na het overlijden van vriend en drummer Johann de Groot lukt het niet meer om volle kracht door te gaan. De overgebleven drie leden Michiel Stekelenburg, Marco Kuijpers en Patrick de Kok gaan verder met de coverband Supersonic. Michiel van Zundert richt de hedendaagse discogroep Spectalicious op waar ook René Merkelbach, Marco Kuijpers, René Merkelbach en Michiel Stekelenburg deel van uitmaken.

Spectalicious Supersonic

Discografie Vals Licht

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Vals Licht

Audio/Video Vals Licht

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer