Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VANVELZEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

VanVelzen in 2010

Genre

pop

Online

Officiële website

VanVelzen

VanVelzen is de virtuoze muzikant Roel van Velzen uit Zuid-Holland, 1 meter 50 groot, die zijn eigen melodieuze Engelstalige popliedjes begeleidt op piano. In 2006 breekt hij landelijk door dankzij een optreden in het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door. Zijn debuutalbum Unwind (2007) bevat bijdragen van o.a. Bas Kennis ...
Volledige biografie...

Bezetting

Xander Hubrecht   gitaar
Roel van Velzen   piano, zang
Bram van den Berg   drums
Joost van Haaren   basgitaar

Overige muzikanten

Carlos Lake   basgitaar
Rudi Sibma   drums

Genoemd in de biografie van

2000   Jan Rooymans
2005   Leaf
2007   Bløf
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

6-10-21, Cool kunst en cultuur, Heerhugowaard
8-10-21, Schouwburg De Kring, Roosendaal
9-10-21, Markant Uden, Uden
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie VanVelzen

VanVelzen is de virtuoze muzikant Roel van Velzen uit Zuid-Holland, 1 meter 50 groot, die zijn eigen melodieuze Engelstalige popliedjes begeleidt op piano. In 2006 breekt hij landelijk door dankzij een optreden in het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door. Zijn debuutalbum Unwind (2007) bevat bijdragen van o.a. Bas Kennis (Bløf), John Ewbank, Cor Bakker en de band van Anouk.

1999

Roel van Velzen (Delft, 20 maart 1978) komt uit een muzikale familie. Zijn twee grootvaders zaten beide in een Delftse accordeonband en samen met zijn vader maakt Van Velzen al op vierjarige leeftijd thuis radioprogramma's voor eigen gebruik. De autodidact bekwaamt zichzelf op piano, gitaar en drums. Tijdens de middelbare school speelt de kleine muzikant in diverse bandjes en componeert hij de jaarlijkse musical. Tijdens zijn studententijd in Rotterdam wint hij met de band The Goldfish in 1999 de Heineken Student Music Award in Paradiso. Dat levert onder meer de single Te Laat op bij het label S.M.A.R.T.

The Goldfish

2002 - 2005

Roel van Velzen maakt in 2002 deel uit van de improviserende cabaretgroep Op Sterk Water waarmee hij zowel in theaters als op festivals te zien is, waaronder tweemaal op Lowlands. Na zijn studie wordt de pianist onderdeel van Crazy Pianos uit Scheveningen. Zij begeleiden artiesten door het hele land. Tijdens een optreden in het Gelredome ontmoet Van Velzen zijn latere manager, Ruud H.Vinke. Onder de artiestennaam VanVelzen start de pianist/zanger een solocarrière, vanaf begin 2005 ondersteund door Nederlandse producers Holger Schwedt (Anouk, Bløf), Nando Eweg (Di-rect, Birgit) en John Ewbank (Marco Borsato).

Anouk Birgit Bløf Di-Rect Marco Borsato Nando Eweg

2006

Op 29 augustus speelt VanVelzen in Cineac te Amsterdam voor een select publiek van ongeveer 200 mensen zijn eerste optreden met band. Hij wordt begeleid door gitarist Xander Hubrecht (Loïs Lane, Birgit), bassist Carlos Lake (Anouk, Birgit) en drummer Rudi Sibma (samen met Lake afkomstig uit de band Rebel). Eind september verschijnt de debuutsingle Baby Get Higher. Het plaatje wordt Megahit bij 3FM en komt in de Top 40 binnen op 33. Baby Get Higher is in 2006 de meest gedraaide Nederlandse plaat op 3FM. Dat feit levert de single in april 2007 een Schaal van Rigter op. Het eerste radio-interview is 26 september in het programma DJ Gerard Ekdom op 3FM. In oktober krijgt VanVelzen landelijke bekendheid door zijn optredens in het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door. VanVelzen speelt in de uitzending niet alleen een fragment uit zijn single, maar ook op verzoek van de gasten met gemak fragmenten uit bekende andere werken. Het optreden is zo'n groot succes dat VanVelzen vervolgens elke laatste uitzending van de maand terugkeert in De Wereld Draait Door om muzikaal commentaar te leveren op de onderwerpen in het programma. Hij is 13 oktober in de Heineken Music Hall een van de optredende artiesten tijdens de uitreiking van de TMF Awards 2006. Een maand later staat hij op het programma van het International Children's Peace Prize Concert op de Dam in Amsterdam. Het eerste volledige openbare optreden van de band is op 25 november in Breezand.

Loïs Lane

2007

De tweede single Burn, de voorloper van het debuutalbum Unwind, komt officieel half januari uit. Het plaatje wordt door radiostation 538 uitgeroepen tot Alarmschijf en gepresenteerd met een optreden in de etalage van de Bijenkorf in Amsterdam. Op 12 januari speelt VanVelzen tijdens Eurosonic in de A-kerk te Groningen. Het album Unwind bevat eigen composities, aangevuld met bijdragen van Bas Kennis (Bløf), John Ewbank en buitenlandse componisten Andreas Johnson, Metropolis, Franzel en Lacy & Kates. Op de cd staan ook gastbijdragen van Cor Bakker, de band van Anouk en de Jay-horns. Op 15 april krijgt VanVelzen niet alleen de Schaal van Rigter voor zijn single Baby Get Higher, maar ook een 3FM Award in de categorie beste nieuwkomer. VanVelzen speelt op 30 juni op tweede editie van het festival Concert At SEA op de Zeeuwse Brouwersdam. Tussen 12 oktober en 1 december trekt de Unwind Clubtour van VanVelzen langs de twaalf grootste poppodia van Nederland. De jonge band Leaf staat in het voorprogramma. VanVelzen wint in oktober een TMF Award in de categorie Beste Album.

Cor Bakker Leaf

2008

VanVelzen schrijft samen met John Ewbank de titelsong voor de speelfilm Zomerhitte (maart), het regiedebuut van actrice Monique van de Ven naar het gelijknamige boek van Jan Wolkers. When Summer Ends komt in februari ook op single uit. Eind april worden in The Factory te Amsterdam de 3FM Awards uitgereikt. VanVelzen wint in de categorie beste live act. Op 28 augustus wordt VanVelzens debuutsingle Baby Get Higher ook in Duitsland uitgebracht. Ter ondersteuning van de release staat rondom deze datum een vijfdaagse promotietournee langs negentien Duitse radiostations gepland.

2009

Bassist Carlos Lake en drummer Rudi Sibma verlaten VanVelzen en worden in januari vervangen door de voormalige ritmesectie van Krezip: Joost van Haaren en Bram van den Berg. Na optredens tijdens Vrienden Van Amstel Live vertrekt VanVelzen begin februari naar Duitsland om daar als voorprogramma te spelen tijdens vier uitverkochte concerten van de populaire Duitse band Reamonn. Het tweede album van VanVelzen verschijnt los van elkaar in twee delen. Het eerste deel Take Me In komt in mei uit in een luxe digipack. Het tweede deel Hear Me Out verschijnt begin september met als bonus een dvd met daarop een registratie van een optreden in Paradiso tijdens de Unwind Clubtour. Take Me In bevat uptempo songs, waaronder de single On My Way. Hear Me Out bevat rustigere liedjes waaronder de single When Summer Ends uit 2008, maar ook de danceversie van Broken Tonight, een samenwerking met Armin Van Buuren. Op de single Other Side Of Me wordt VanVelzen begeleid door enkel piano en cello. De Take Me In Tour gaat op 16 oktober van start in Paradiso en eindigt op 19 december in de Atak te Enschede.

Krezip

2010

VanVelzen in 2010 Vanaf 17 september is elke vrijdagavond de talentenjacht The Voice Of Holland te zien op RTL4. VanVelzen maakt onderdeel uit van het team coaches. Bijzonder aan het programma is dat de coaches/juryleden tijdens de audities met de rug naar de talenten toe zitten, een idee van Van Velzen. Hij is coach van de uiteindelijke winnaar Ben Saunders.

Ben Saunders

2011

Na zijn uitverkochte optreden in Koninklijk Theater Carré op 28 februari, als afsluiting van zijn Hear Me Out tournee, krijgt VanVelzen op 3 maart, tijdens het Buma Harpen Gala 2011 in Hilversum, een Gouden Harp. Deze hoogste onderscheiding wordt door Buma Cultuur uitgereikt aan muziekauteurs en artiesten die zich in hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziek. Als Queen-gitarst Brian May op 23 april in het Vlissingse Arsenaaltheater de Eddy Christiani Award krijgt overhandigd, levert VanVelzen met zijn band een muzikale bijdrage aan de ceremonie. May speelt mee tijdens de uitvoering van Don't Stop Me Now en Tie Your Mother Down. VanVelzen verzorgt het voorprogramma tijdens de concerten van Marco Borsato in het Antwerpse Sportpaleis op 17, 18, 20, 21 en 22 mei. Het nummer Follow Me/Follow You staat in dezelfde periode in de Belgische hitlijst. Op 4 juni geeft VanVelzen zijn eerste concert in de Heineken Music Hall: VanVelzen Live Live!

2012

VanVelzen krijgt zijn eigen wassen beeld in Madame Tussauds Amsterdam. The Rush Of Life is een autobiografisch getint rockalbum waarop VanVelzen verhaalt over zijn onvoorwaardelijke liefde voor muziek en voor zijn pasgeboren zoon. Ter promotie van het album geeft de zanger als stunt op 17 april een concert op het dak van de Delftse Poort, het hoogste dak van Rotterdam. VanVelzen treedt tijdens de Olympische Spelen in Londen in het Holland Heineken House op voor het Nederlandse dameshockeyteam ter viering van het behalen van de gouden medaille. Op 4 oktober gaat in Schouwburg Amstelveen de The Rush Of Life Theatertour van start. Cabaretier Bavo Galama werkt mee aan het concept van de show. De rode draad is het leven dat maar doordendert.

2013

Na drie seizoenen The Voice Of Holland stopt VanVelzen als coach in het tv-programma. In het laatste seizoen eindigt hij met zangeres Floortje Smit op de derde plaats. De muzikant zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

Floortje Smit

2015 - 2016

Tijdens een reis naar Afrika wordt Roel van Velzen uitgedaagd om zijn eigen muziek te spelen met lokale muzikanten. De reis inspireert hem tot het schrijven van het album ‘Call It Luck’. Op een aantal nummers zijn de Keniaanse zangeressen The Hibby GB's te horen. Het trio, dat hij tijdens zijn reis heeft ontmoet, vergezelt VanVelzen ook tijdens de theatertour die in februari 2016 van start gaat.

2017

In maart verschijnt de single 'Talking', een samenwerking met Bertolf. Roel van Velzen is te zien als Judas in het jaarlijks televisie-spektakel The Passion.

Bertolf

Discografie VanVelzen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's VanVelzen

Audio/Video VanVelzen

Video VanVelzen

VanVelzen - The Blessed D...
VanVelzen - The Blessed Days
VanVelzen - Cross Your He...
VanVelzen - Cross Your Heart (official)
VanVelzen - The Rush Of L...
VanVelzen - The Rush Of Life (official video)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
VanVelzen - The Blessed Days

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer