Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VANDENBERG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Vandenberg

Periode

1982 - 1987

Genre

hardrock

Vandenberg

Populairste Nederlandse hardrockband aller tijden en de enige die erin geslaagd is niet alleen de Nederlandse, maar ook de Amerikaanse hitparade te halen. Gitarist en bandleider Adje van den Berg maakte later furore met het Britse Whitesnake.
Volledige biografie...

Bezetting

Bert Heerink   zang
Jos Zoomer   drums
Dick Kemper   basgitaar
Ad van den Berg   gitaar

Overige muzikanten

Peter Struijk   zang

Genoemd in de biografie van

1981   Bert Heerink
1981   Dick Kemper
1982   Ad van den Berg
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Vandenberg

Populairste Nederlandse hardrockband aller tijden en de enige die erin geslaagd is niet alleen de Nederlandse, maar ook de Amerikaanse hitparade te halen. Gitarist en bandleider Adje van den Berg maakte later furore met het Britse Whitesnake.

1977

Adje van den Berg begint aan een zegetocht met zijn groep Teaser.

Ad van den Berg

1978

Teaser debuteert met een elpee vol Free en Bad Company-achtige bluesrock, waarin de sterke zang van Jos Veldhuizen en het pakkende songmateriaal opvallen.

Teaser

1981

Na enkele wisselingen en een vergeefse auditie van Adje bij Thin Lizzy komt bovenstaande bezetting tot stand. Onder de naam Teaser wordt een demo opgenomen die bij OOR-journalist Kees Baars in de juiste handen valt. Hij neemt het management op zich en peutert bij Atlantic-direkteur Phil Carson een Amerikaans platencontract los.

1982

Vandenberg In de studio van de voormalige Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page wordt in april 1982 begonnen met de opnamen van de debuutelpee. In oktober van datzelfde jaar komt de plaat uit en de ontvangst is overweldigend. De band scoort zelfs een hit in de V.S. en ook Nederland kan dan niet meer achterblijven.

1983

Burning Heart haalt ook de Nederlandse hitlijsten. Er wordt getourd in de V.S., waar o.m. voorprogramma's worden gedaan voor Ozzy Osbourne en in Engeland voor de Michael Schenker Group. In december verschijnt het tweede album, Heading For A Storm.

1984

Heading For A Storm levert in Nederland een tweede hit op in de vorm van Different Worlds. In Amerika wordt getourd als voorprogramma van Kiss, terwijl de band op eigen kracht naar Japan afreist.

1985

Onder leiding van Jaap Eggermont wordt - ditmaal gewoon in Nederland - de derde elpee opgenomen: Alibi. Door het vertrek van Phil Carson bij Atlantic krijgt de, volgens sommigen overgeproduceerde, plaat echter niet de steun die nodig is.

Jaap Eggermont

1986

Tot overmaat van ramp zegt na een kersttournee langs het Nederlandse zalencircuit de band de samenwerking met Bert Heerink op. Uit alle beschikbare vervangers wordt in eerste instantie Peter Struyk als vervanger geselecteerd. De demo's blijken in Amerika niet in goede aarde te vallen en de druk op het wijzigen van de muzikale koers wordt almaar groter. Adje speelt een gastsolo in op de elpee 1987 van Whitesnake.

1987

Zanger David Coverdale vraagt gitarist Adje van den Berg inmiddels voor de tweede keer om tot Whitesnake toe te treden. En aangezien er in Vandenberg op dat moment niet al teveel schot zit, hapt Adje toe. Hij is net op tijd voor een zegetocht langs de Amerikaanse arena's die Whitesnake na de release van de elpee uit weet te verkopen. Jos Zoomer en Peter Struyk treden toe tot Avalon.

Avalon

1988

Bassist Dick Kemper presenteert zijn nieuwe groep No Exqze.

No Exqze

1992

Zanger Peter Struyk brengt met de melodieuze hardrockgroep 1st Avenue het debuutalbum Tears And Triumph uit.

1st Avenue

1994

Terwijl David Coverdale een duoplaat opneemt met de voormalige Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page gaat Adje de studio in met de Whitesnake-ritmesektie Tommy Aldridge en Rudy Sarzo. Het resulteert in de CD Manic Eden, waarop Whitesnake-achtige songstrukturen worden gekoppeld aan Hendrix-achtig gitaarwerk. Nog voor de plaat goed en wel in de winkel ligt, keert Adje echter zijn eigen groep de rug toe om met Whitesnake aan een nieuwe plaat te gaan werken. Naar aanleiding van een door Heerink ingezongen tv-commercial van Heineken verschijnt zijn solo album album Storm na de stilte.

Bert Heerink Manic Eden

1997 - 2002

Vandenberg Jos Zoomer brengt met zijn band Soylent Green het album Nutrient uit. In 2002 maakt hij deel uit van de groep Biss.

Soylent Green

2004

Vandenberg In januari besteedt het televisieprogramma Single Luck aandacht aan de hit Burning Heart. De bandleden komen weer bij elkaar voor een reünie. Op 27 februari brengt Warner Music de dubbel-cd The Definitive Vandenberg uit met de beste albumtracks, demo's, livetracks en een nieuwe, symfonische versie van Burning Heart. Drummer Jos Zoomer gaat spelen in de band Shiver.

Shiver

2005

In januari verschijnt een Japans optreden uit 1984 van Vandenberg op dvd met als bonus onder meer vier videoclips en de aflevering uit de serie Single Luck.

2014

Na meerdere malen een rechtzaak te hebben aangespannen om de onder de Vandenberg op te treden verliest Bert Heerink in 2014 definief de naamstrijd. Ad Van Den Berg laat weten het een bizarre zaak te vinden aangezien het zijn band is en Bert Heerink eerder uit de band is gegaan.

Discografie Vandenberg

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Vandenberg

Audio/Video Vandenberg

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer