Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VANESSA LANN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

vanessa lann

Periode

06-04-1968 - heden

Genre

componist, hedendaags, piano

Online

Officiële website

Vanessa Lann

De van oorsprong Amerikaanse componiste Vanessa Lann woont sinds het begin van de jaren negentig van de twintigste eeuw in Nederland. Ze voltooit haar opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sindsdien ontpopt ze zich als een componiste voor wie het ritueel en de ceremonie belangrijke aspecten van haar ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano

Biografie Vanessa Lann

De van oorsprong Amerikaanse componiste Vanessa Lann woont sinds het begin van de jaren negentig van de twintigste eeuw in Nederland. Ze voltooit haar opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sindsdien ontpopt ze zich als een componiste voor wie het ritueel en de ceremonie belangrijke aspecten van haar werk zijn. Regelmatig zet ze de conventies van het concertleven in een ander daglicht om zo de grenzen tussen kunst en het dagelijks leven te verkennen. Ondertussen is haar werk vaak met mathematische precisie georganiseerd. Haar werk staat wereldwijd regelmatig op het programma en ze kan internationaal rekenen op vele opdrachten van orkesten, ensembles en solisten. "Ik vind de context van de uitvoering tenminste even belangrijk als de noten zelf. De beleving in de ruimte, zowel bij het publiek als onder de musici, maakt deel uit van mijn muziek. Ik ga ook graag luisteren naar uitvoeringen van mijn werken in andere landen. Musici en publiek reageren totaal anders dan in Nederland, omdat ze andere referentiekaders hebben. Mijn muziek fungeert dan als spiegel voor hun eigen culturele identiteit"

1968 - 1985

Vanessa Lann (6 april 1968, Brooklyn, New York) begint al jong met pianospelen en noemt zich vanaf haar vijfde jaar al pianiste en componiste. Ze studeert compositie en muziektheorie bij Ruth Schonthal aan het Westchester Conservatory of Music.

1986 - 1990

Vanessa Lann vervolgt haar studie aan de Harvard University bij Earl Kim, Leon Kirchner en Peter Lieberson. Naast de muziek studeert ze ook filmtheorie en fysica. Al tijdens haar studie houdt ze zich bezig met de organisatie van concerten met nieuwe muziek en het maken van radioprogramma's en is ze als muziekregisseur actief voor het American Repertory Theatre. Ze studeert summa cum laude af en ontvangt in 1990 de John Knowles Paine Travelling Fellowship die haar in staat stelt in het buitenland verder te studeren.

1990 - 1993

Vanessa Lann vertrekt naar Nederland om aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag compositie te studeren bij Theo Loevendie. Daarnaast studeert ze elektronische muziek bij Gilius van Bergeijk en volgt ze enkele lessen bij Louis Andriessen. Ze gaat direct zelf lesgeven in compositie, muziektheorie en twintigste eeuwse muziekanalyse aan The British School in Voorschoten. In 1991 krijgt ze de uitnodiging een werk te schrijven voor het International Festival of Woman in Music dat dit jaar in Nederland plaatsvindt. Ook in 1992 in Spanje en in 1993 in de Verenigde Staten is ze van de partij. In 1993 is haar compositie Madness and the Moonwoman (1992) een van de werken die het Nederlands Balletorkest uitvoert tijdens het Project Jonge Componisten.

Gilius van Bergeijk Louis Andriessen Theo Loevendie

1995 - 1997

Vanessa Lann krijgt de Aanmoedigingsprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst voor haar pianocompositie 'Inner Piece' (1994), geschreven voor Tomoko Mukaiyama. Het werk behaalt de tweede prijs bij het Internationale Componisten Concours Boswil 1997 in Zwitserland. Lann is onderwerp van een documentaire voor de Nederlandse tv. Haar muziek en in het bijzonder de cd-opname van 'Dancing to an Orange Drummer' (1993) door Ensemble Present onder leiding van Jurjen Hempel staan centraal.

Tomoko Mukaiyama

1998 - 1999

Vanessa Lann wint met 'Inner Piece' (1994) de Collegium Novum Competition in Illinois in de Verenigde Staten. Ze ontvangt een uitnodiging om een werk te schrijven voor de Jakarta Art Summit in Indonesië. Het werk van Vanessa Lann staat centraal tijdens een concert dat de invloed van de Nederlandse muziek op haar wijze van componeren tot onderwerp heeft.

2000 - 2001

Vanessa Lann schrijft met 'Resurrecting Persephone' (1999), voor fluit en kamerorkest, de 'millenniumopdracht' voor de AVRO-Radio. Ze schrijft een van de opdrachtwerken voor de prestigieuze Van Cliburn International Piano Competition.

2002

Vanessa Lann neemt afscheid van The British School en gaat werken als docent muziekgeschiedenis, wiskunde, oosterse filosofie, wereldmuziek en multimedia aan de Webster University in Leiden.

2003

Voor de jaarlijkse tournee van het Nederlands Studenten Orkest heeft Vanessa Lann de opdracht gekregen een orkestwerk te componeren. Op 15 januari gaat 'Gardener of the Stream' in Bergen in première onder leiding van Jurjen Hempel.

2006

Het in opdracht van het Residentie Orkest geschreven orkestwerk 'The Flames of Quietude' gaat in première tijdens het Festival in de Branding. Vanessa Lann speelt hierbij zelf de pianopartij.

2008

Voor cellist Hans Woudenberg en het Schönberg Ensemble componeert Vanessa Lann het celloconcert 'Divining Apollo' waarin ze 'goddelijke proporties', de werking van het geheugen en mathematische structuren onderzoekt. Het werk gaat onder leiding van Reinbert de Leeuw in première tijdens de internationale Amsterdamse Cello Biënnale.

Hans Woudenberg

2011

Vanessa Lann krijgt de opdracht van de internationale Koorbiënnale in Haarlem om een ruimtelijk werk te schrijven. 'O Whispering Suns' voor viool, cymbalom en koor gaat op 2 juli in première met het Groot Omroepkoor en het Lets Radio Koor onder leiding van Kaspars Putnins. De solisten zijn violiste Patricia Kopatchinskaja en haar vader Viktor Kopatchinsky op cimbalom. De strijkorkestversie van haar in 1990 geschreven strijkkwartet 'Lullabye for a Young Girl Dreaming' gaat in New York in première.

Discografie Vanessa Lann

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Vanessa Lann

Audio/Video Vanessa Lann

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer