Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VENGABOYS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1997 - heden

Genre

Eurohouse

Vengaboys

Geesteskind van DJ Wessel van Diepen en producer Dennis van den Driesschen dat staat voor commerciële feestmuziek met een housebeat. De liedjes zijn dan ook eenvoudig en slaat dan ook vooral aan bij kinderen. Dat de teksten enkel handelen over sex en hele nachten dansen mag niet deren. De Vengaboys ...
Volledige biografie...

Bezetting

Kim Sasabone   zang
Denise van Rijswijk   zang
Robin Pors   zang
Wessel van Diepen   producer
Donny Latuparissa   zang

Overige muzikanten

Dennis van den Driesschen   producer
Roy den Burger   zang
Yorick Bakker   zang
Lynn Allien   zang

Genoemd in de biografie van

1992   Wessel van Diepen
1994   Peran
1995   Johan Gielen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Vengaboys

Geesteskind van DJ Wessel van Diepen en producer Dennis van den Driesschen dat staat voor commerciële feestmuziek met een housebeat. De liedjes zijn dan ook eenvoudig en slaat dan ook vooral aan bij kinderen. Dat de teksten enkel handelen over sex en hele nachten dansen mag niet deren. De Vengaboys scoren in binnen- en buitenland hit na hit.

1997

In maart maakt Nederland voor het eerst kennis met de Vengaboys. Aanvankelijk wordt het omgeven door een waas van geheimzinnigheid. Het promo-verhaal vertelt over twee DJ's Danski en Delmundo, die in de periode van 1992 tot 1997 in een oude schoolbus Spanje rondrijden en illegale house-parties organiseren. Ze besluiten onder de naam Vengaboys muziek te gaan maken, maar omdat ze niet kunnen dansen en heel lelijk zijn trekken ze Robin Pors, Roy den Burger, Kim Sasabone en Denice (Denise van Rijswijk) aan. De feiten zijn echter als volgt: Vengaboys is een project van discjockey Wessel van Diepen (o.a. Veronica, Radio 538) en producer Dennis van den Driesschen. De naam Vengaboys verzinnen ze naar aanleiding van een opnamesessie voor hun eerdere project Nakatomi waarbij een Spaanse gastzangeres heel vaak het woord 'venga' zingt. Naast Van Diepen en Van den Driesschen bestaat het 'dreamteam' uit Van Diepen's zus Wendelien (PR) en haar vriend Peter Schoots (management). Het bedrijf van de Vengaboys heet Violent Music. Om vaak in de publiciteit te komen worden rondom de releases van de singles allerlei wilde verhalen verspreid. De eerste single heet Parada de Tettas (oftewel tietenoptocht). De single is vrijwel meteen een hit in Nederland en er worden licentiedeals gesloten met platenmaatschappijen in onder andere Frankrijk, Scandinavië, Japan, Duitsland, Spanje, Israël, Italië, Engeland en Ierland. De tweede single To Brazil doet het iets minder.

Nakatomi Wessel van Diepen

1998

Vanaf Up & Down gaat het hard met de Vengaboys. Up & Down en We Like To Party halen respectievelijk de derde en de tweede plaats in de Top 40, Boom Boom Boom Boom bereikt de eerste plaats. Boom, Boom, Boom, Boom en We like To Party halen platina. De vroege verzamelaar Greatest Hits Part 1 behaalt goud. In muzikaal opzicht zijn de de nummers onderling inwisselbaar. De teksten handelen afwisselend over sex en feesten. "Het is wippen, tieten, feesten," aldus Van Diepen in Vrij Nederland (kerstnummer 2000). "En dan zo, dat je er in Saoedi-Arabië geen problemen mee krijgt." Het blijkt een gouden formule: in de zomer van 1998 gaat heel Zuid-Europa plat op/voor de Vengaboys. Na een jaar eerder de prijs nog te hebben geweigerd, ontvangen de Vengaboys de Exportprijs uit handen van Conamus.

1999

In 1999 is Amerika aan de beurt. Up & Down en We Like To Party halen de eerste plaats in de Billboard dance charts. Ondertussen zingt Nederland mee met We're Going To Ibiza (een bewerking van de zomerhit Barbados van Tipically Tropical uit 1975). De Vengaboys worden genomineerd voor de MTV award Beste Doorbraak Van Het Jaar. Ter promotie van de single Kiss (When The Sun Don't Shine) organiseert de groep in december te Rotterdam een wereldrecord 'langzoenen' dat op dat moment op 29 uur staat. Van Diepen en Van Den Driesschen passen in samenwerking met Pronti & Kalmani en DJ Jurgen de Vengaboys-formule ook toe op hun nieuwe act Alice Deejay en ook hiermee behalen ze internationale verkoopsuccesen.

Alice Deejay DJ Jurgen Pronti & Kalmani

2000

In februari komt de single Shalala uit. Robin is inmiddel vervangen door Yorick, afkomstig uit de band Velvet. De Vengaboys ontvangen de TMF Award voor Beste Dance Act en de Exportprijs van Conamus. De single Uncle John From Jamaica doet het goed in Engeland. De groep toert door Australië, Nieuw-Zeeland en Maleisië. Voor de Amerikaanse film Charlie's Angels (een remake van de televisieserie) neemt de band het nummer Take Me To The City op. Het nummer is wel in de film te horen, maar staat niet op de soundtrack. Voor het decembernummer van Vrij Nederland lukt het journalisten Harm Ede Botje en Sander Donkers om toegang te krijgen tot de burelen van Violent Music waar Van Diepen en zijn dreamteam voor het eerst openhartig over hun projecten vertellen. Bart Claessen (Barthezz) wint de Vengaboys-remixwedstrijd met zijn bewerking van Cheekah Bow Bow (That Computer Song).

Bart Claessen Sander Donkers

2001 - 2006

Denice verlaat de band. Ze brengt in 2003 de single Straight Up uit, maar haar versie van het liedje van Paula Abdul wordt geen hit. Yorick doet in 2004 mee aan het Universe 2004 toernooi van de World Fitness Federation. Hij wordt samen met Jolanda Beuving verkozen tot Beste Duo. Als Roy den Burger aan de slag gaat voor KLM neemt Donny Latupeirissa in 2006 zijn rol van cowboy over.

2010

Na enkele jaren stilte keren de Vengaboys terug met een zomersingle: Rocket To Uranus feat. Perez Hilton. De dansers/zangers van de groep zijn in deze periode Kim Sasabone (armygirl), Denise van Rijswijk (doll), Robin Pors (sailor) en Donny Latupeirissa (cowboy).

2013

Vengaboys leveren een gastbijdrage tijdens Toppers In Concert op 24, 25 en 26 mei in de Amsterdam ArenA. Daar laten ze voor het eerst de single Hot Hot Hot horen. Het origineel is van Arrow (1949-2010) uit 1983. De single verschijnt op 8 juli.

Toppers

Discografie Vengaboys

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Vengaboys

Video Vengaboys

Rocket To Uranus - Coming...
Rocket To Uranus - Coming Soon!
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Rocket To Uranus - Coming Soon!

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer