Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VERA BETHS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Vera Beths

Periode

01-06-1946 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, viool

Vera Beths

Vera Beths is een van de belangrijkste Nederlandse vioolsolisten van de eerste naoorlogse generatie. Ze is actief als soliste bij alle grote orkesten en heeft vooral grote belangstelling voor de hedendaagse muziek. Ze wist componisten als Peter Schat, Louis Andriessen, Geert van Keulen en Philip Glass te inspireren om werk ...
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Genoemd in de biografie van

1946   Lucy van Dael
1982   Marjanne Kweksilber
1993   Monica Germino
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Vera Beths

Vera Beths is een van de belangrijkste Nederlandse vioolsolisten van de eerste naoorlogse generatie. Ze is actief als soliste bij alle grote orkesten en heeft vooral grote belangstelling voor de hedendaagse muziek. Ze wist componisten als Peter Schat, Louis Andriessen, Geert van Keulen en Philip Glass te inspireren om werk voor haar te schrijven. Naast het klassieke en hedendaagse repertoire houdt ze zich ook uitvoerig bezig met de historische uitvoeringspraktijk. Samen met echtgenoot en cellist Anner Bijlsma en altviolist Jürgen Kussmaul richtte ze het ensemble Archibudelli op waarmee ze in de jaren tachtig en negentig trendsettend was op het gebied van de oude muziek. Vera Beths bespeelt een Stradivarius uit 1727.

1946

Vera Beths komt op 1 juni ter wereld in Haarlem. Ze krijgt de eerste vioollessen van haar vader Gijs Beths en besluit al jong dat de muziek haar weg is.

1964 - 1969

Vera Beths studeert viool bij Herman Krebbers aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Zij speelt voor Prinses Beatrix en Prins Claus tijdens de serie concerten met jonge Nederlandse kunstenaars in 1968 op Kasteel Drakensteyn en wint het Nationaal Vioolconcours Oscar Back 1969.

Herman Krebbers

1970 - 1971

Vera Beths studeert af aan het Sweelinck Conservatorium. Haar slotconcert in het Amsterdams Concertgebouw wordt beloond met de Prijs voor Uitnemendheid. De violiste vertrekt vervolgens naar New York om haar studie voort te zetten bij Ivan Galamian, hoofd van het Violin Department van de Juilliard School en docent van onder anderen Dorothy DeLay.

1972

Vera Beths groeit uit tot een graag geziene gast op de internationale concertpodia. In Nederland is ze een van de voorvechters van de hedendaagse muziek en zoekt ze samenwerking met componisten als Peter Schat, Louis Andriessen en Theo Loevendie.

Louis Andriessen Peter Schat Theo Loevendie

1974

Tijdens het Holland Festival brengt Vera Beths met pianist Reinbert de Leeuw en mezzosopraan Lucia Kerstens de première van 'Canto General' van Peter Schat.

Reinbert de Leeuw

1976

Tijdens de twintigste Warschauer Herbst voert Vera Beths met Lucia Kerstens en Reinbert de Leeuw 'Canto General' van Peter Schat uit.

1977

Vera Beths en Reinbert de Leeuw nemen de herontdekte vioolsonates van George Antheil op. De eerste twee sonates die Antheil op verzoek van Ezra Pound schreef voor diens maîtresse, de Amerikaanse violiste Olga Rudge, beleven hiermee hun discografische première. Beths en De Leeuw voeren de sonates over de hele wereld uit en dragen bij aan de Antheilrevival.

1978 - 1979

Vera Beths krijgt een aanstelling als viooldocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens een muziekproject rond en met Luciano Berio aan het Rotterdams Conservatorium voert ze de 'Sequenza VII' voor viool van de Italiaanse componist uit.

1980

Samen met cellist Anner Bijlsma, pianist Reinbert de Leeuw en klarinettist George Pieterson neemt Vera Beths voor Philips 'Quatuor pour la fin du temps' van Olivier Messiaen op. De opname geldt nog steeds als een van de meest toonaangevende uitvoeringen van dit werk.

Anner Bijlsma

1981

Vera Beths is jurylid tijdens het Nationaal Vioolconcours Oscar Back. Het is voor het eerst dat een eerdere prijswinnaar van het concours zitting neemt in de jury.

1987

Vera Beths en Reinbert de Leeuw nemen de vioolsonates van George Antheil opnieuw op (de release vindt pas plaats in 1994 op Disques Montaigne). Zij spelen de eerste twee vioolsonates van Antheil in Düsseldorf tijdens het Antheil Festival 1989 in het bijzijn van de inmiddels 93-jarige Olga Rudge aan wie de sonates zijn opgedragen.

1990

Met haar echtgenoot, cellist Anner Bijlsma en altviolist Jürgen Kussmaul richt Vera Beths het ensemble Archibudelli op. Het ensemble kan naar believen uitgebreid worden en richt zich op de muziek van de achttiende en vroege negentiende eeuw. De historische uitvoeringspraktijk is de leidraad. Door de samenwerking met The Smithsonian Chamber Players en het Smithsonian Institution kan het gezelschap geregeld over bijzondere instrumenten beschikken. Voor de Vivarteserie van Sony neemt het gezelschap een aantal spraakmakende cd's op met werk van Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn en Johannes Brahms, maar ook van minder bekende componisten zoals Anton Reicha, George Onslow, Louis Spohr en Michael Haydn.

1992

Tijdens het Holland Festival brengt Vera Beths met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Hans Vonk het 'Derde Vioolconcert' van Isang Yun in première.

Hans Vonk Radio Filharmonisch Orkest

1995

Hans Keller maakt de documentaire 'Bad Girls of Music'. Het is een portret van Vera Beths en Olga Rudge met de vioolsonates van George Antheil als verbindende schakel.

2000

Met Jos van Immerseel op fortepiano en Anner Bijlsma neemt Vera Beths het 'Aartshertog' en 'Geister' trio van Beethoven op voor Sony.

2008

Vera Beths treedt aan als hoofdvakdocente viool van het Amsterdams Conservatorium.

2009

Vera Beths accepteert de post van concertmeester van de door Johannes Leertouwer opgerichte Nieuwe Philharmonie Utrecht. "Wanneer Johannes tien jaar geleden bij mij was gekomen had ik geen tijd en interesse gehad", zegt Beths over haar opmerkelijke stap. "Hij kon niet op een beter moment komen." Ze accepteert de post mede omdat "er nog zoveel mooie orkeststukken zijn" die ze "nog nooit gespeeld" heeft.

Johannes Leertouwer

2010

Ter gelegenheid van 125 jaar Conservatorium van Amsterdam zendt NTR podium de documentaire ‘Lost in music’ uit. In deze film komen enkele van de bekendste oud-leerlingen van het Conservatorium aan het woord, als Jaap van Zweden en Vera Beths.

Jaap Van Zweden

2014

Vera Beths treedt samen met pianist Reinbert de Leeuw op in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Op het programma staan werken van Franz Liszt. Tijdens het Orlando Festival in augustus in de Abdij Rolduc in Kerkrade is zij een van de musici die lessen en masterclasses geven aan spelers en liefhebbers van kamermuziek.

Discografie Vera Beths

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Vera Beths

Audio/Video Vera Beths

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer