Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VOZ DE CABO VERDE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1966 - heden

Genre

Kaapverdië, morna, wereldmuziek

Voz de Cabo Verde

Vanuit Rotterdam opererende groep, speelt en zingt morna en coladeira, de melancholieke traditionele muziek van Kaapverdië.
Volledige biografie...

Bezetting

José Duarte   zang
Morgadinho   basgitaar, trompet, zang
Luis Morais   klarinet, saxofoon
Toy Ramos   gitaar
Chico Serra   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Toy Paris   percussie

Biografie Voz de Cabo Verde

Vanuit Rotterdam opererende groep, speelt en zingt morna en coladeira, de melancholieke traditionele muziek van Kaapverdië.

1966 - 1970

In de jaren zestig arriveren talloze Kaapverdianen in Rotterdam, aangetrokken door het werk in de haven. Velen vestigen zich hier voorgoed; Rotterdam herbergt een flinke Kaapverdische gemeenschap. In 1966 vormen muzikanten de groep Voz de Cabo Verde, naar verluidt nadat zij elkaar al eerder ontmoetten in Dakar, Senegal. De oorspronkelijke bezetting bestaat uit rietblazer Luis Morais, trompettist, zanger en basgitarist Morgadinho, drummer Franck Cavaquinho, gitarist Toy Ramos, en bassist Jean da Lomba. In 1967 treedt zanger José 'Djosinha' Duarte toe tot de groep, een jaar later volgt pianist en keyboardspeler Chico Serra. Met Djosinha, die meer dan twintig albums op zijn naam heeft staan, slaagt Voz de Cabo Verde er als eerste in de muziek van Kaapverdië ook buiten de eilanden onder de aandacht te brengen. Drie jaar lang treedt de groep op in Europa, Amerika en de Portugeestalige landen in Afrika, inclusief Kaapverdië. De zegetocht duurt tot 1970; dan gaan de groepsleden voor lange tijd uit elkaar.

2002 - 2009

In 2002 doet Voz de Cabo Verde opnieuw van zich spreken. De band speelt een concert in het Instituto Camões, het instituut in Lissabon voor de promotie van de Portuguese taal en cultuur. Slagwerker Franck Cavaquinho neemt de plaats in van de inmiddels overleden Toy Paris, verder is de bezetting gelijk aan die van dertig jaar eerder. De musici bieden de opnamen aan aan platenlabel Lusafrica en een jaar later verschijnt de cd Live, die opnieuw een serie internationale podiumsuccessen inluidt. In augustus 2002 speelt de band voor de meer dan vijftigduizend bezoekers van Festival de Música da Baía das Gatas op het eiland São Vicente, Kaapverdië.

Discografie Voz de Cabo Verde

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Voz de Cabo Verde

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer