Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WAARSCHUWING VOOR DE SCHEEPVAART

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Waarschuwing Voor De Scheepvaart

Periode

1988 - heden

Genre

wereldmuziek, zigeunermuziek

Waarschuwing Voor De Scheepvaart

Waarschuwing Voor De Scheepvaart is een balkanbrassband die bestaat uit een combinatie van koperblazers en rietblazers, aangevuld met percussie. De muzikanten komen voort uit folkloristische groepen en jazzformaties en zijn onder meer geïnspireerd door de opzwepende muziek van de Servische bandleider Boban Marković. Ook het Kočani Orkestar uit Macedonië en ...
Volledige biografie...

Bezetting

Frans Limburg   tuba, zang
Frank Coornaert   euphonium, trombone
Ümit Çatak   dahol, darbuka, percussie
Bart de Gans   baritonsaxofoon, klarinet
Maarten Ornstein   arrangeur, basklarinet, componist, girnata, klarinet, taragato, tenorsaxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Waarschuwing Voor De Scheepvaart

Waarschuwing Voor De Scheepvaart is een balkanbrassband die bestaat uit een combinatie van koperblazers en rietblazers, aangevuld met percussie. De muzikanten komen voort uit folkloristische groepen en jazzformaties en zijn onder meer geïnspireerd door de opzwepende muziek van de Servische bandleider Boban Marković. Ook het Kočani Orkestar uit Macedonië en Fanfare Ciocarlia uit Roemenië zijn grote voorbeelden. De band speelt een breed repertoire, waaronder jazz, raï, Cubaanse son, Ierse jigs, Jiddische klezmorim en Zweedse bruidsmarsen, maar put vooral uit de traditie van Oost-Europese dorpsfanfares en moderne zigeunerbands.

1988 - 1990

Waarschuwing Voor De Scheepvaart (WvdS) ontstaat wanneer vier blazers uit verschillende volksmuziekorkesten, geïnspireerd door blaasorkesten uit de Balkan, voor de grap samen met een percussionist optreden tijdens een volksdansfestival. Het optreden slaat aan en de groep doet meerdere optredens. Componist en arrangeur Maarten Ornstein (o.a. SFeQ, New Cool Collective, Orkater) speelt op (bas)klarinet, tenorsaxofoon en de exotische instrumenten girnata (metalen Turkse klarinet) en taragato (soort houten sax uit Roemenië en Hongarije). Componist-arrangeur Koen de Gans speelt naast altsaxofoon en sopraansaxofoon ook kaval (houten herdersfluit uit Turkije en de Balkan)e), duduk (Armeense hobo) en shevi (Armeense herdersfluit). De Zweed Henrik Holm speelt contrabas in de bluegrassgroep Vals Plat, maar doet bij WvdS mee op eufonium (tenortuba) en zingende zaag. De groep bestaat verder uit Rein de Graaff (Internationaal Folkloristisch Danstheater), de op het conservatorium op gitaar afgestudeerde Belg Frank Coornaert op eufonium en trombone, en de Turkse percussionist Ümit Çatak op darbuka (Turkse/Noord-Afrikaanse trommel) en dahol (Koerdische versie van de Turkse davul trommel). Een jaar na de oprichting neemt WvdS een spontaan opgenomen, energiek klinkend eerste album op.

New Cool Collective Orkater SFeQ

1991 - 2001

Zeven jaar na het debuutalbum op het label Hakketoon verschijnt in 1997 de tweede cd, waarop de arrangementen beter zijn uitgewerkt. Vol. 2 is ingetogener en melancholieker dan zijn voorganger. De cd opent met het oriëntaals klinkende Mustafa en bevat deze keer ook klezmer.

2002 - 2003

In 2002 voegt acteur Frans Limburg zich bij de groep. Hij studeert zang aan het conservatorium, speelt in toneelstukken, musicals (o.a. Jezus Christ Superstar, Evita, en Joe, De Musical) en maakt deel uit van het salonensemble Strike!. Hij is te horen op het derde album King Fethi's Dream (2003), een album met de energie van het debuut en de uitgebalanceerde arrangementen van het tweede album. In het najaar van 2003 staat WvdS op de Music Meeting in Nijmegen.

Discografie Waarschuwing Voor De Scheepvaart

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Waarschuwing Voor De Scheepvaart

Audio/Video Waarschuwing Voor De Scheepvaart

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer