Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WALLY TAX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Wally Tax en Andy Tielman

Periode

14-02-1948 - 10-04-2005

Genre

gitaar, Nederbiet, pop, singer-songwriter, zang

Wally Tax

De Amsterdammer Wally Tax is in de jaren zestig voorman van de Nederbeatgroep The Outsiders. Naast The Outsiders is Tax tevens actief als solo-artiest. In de jaren zeventig is Tax aanvankelijk succesvol, zowel als solo-artiest als songschrijver voor groepen als Champagne en Girlie. Drugsverslaving, belastingproblemen en de dood van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1967   The Outsiders
1970   Swinging Soul Machine
1972   Martin Duiser
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Wally Tax

De Amsterdammer Wally Tax is in de jaren zestig voorman van de Nederbeatgroep The Outsiders. Naast The Outsiders is Tax tevens actief als solo-artiest. In de jaren zeventig is Tax aanvankelijk succesvol, zowel als solo-artiest als songschrijver voor groepen als Champagne en Girlie. Drugsverslaving, belastingproblemen en de dood van zijn vriendin doen Tax aan lager wal raken. Een succesvolle reünie-toer met The Outsiders in 1996 zorgt ervoor dat Tax weer in de schijnwerpers komt te staan.

In bezetting van

The Outsiders   gitaar, mondharmonica, zang

1959

Wally Tax De elfjarige Wally Tax start zijn muzikale carrière als sologitarist in de schoolband Jimmy Revon & The Outsiders. Revon is klasgenoot Leendert Groenhof. In dit gezelschap spelen ook de latere Outsider Ron Splinter en soms ook de latere Focus-drummer Pierre van der Linden mee. Het repertoire bestaat uit covers, vooral van de hand van Buddy Holly, maar al snel verschijnen er ook eigen nummers op de setlijst. Hiervoor tekenen Splinter en Tax.

1964

The Outsiders krijgen hun vaste vorm, met Wally Tax als zanger en aanvankelijk ook als slaggitarist. Die laatste functie wordt in het najaar van 1965 overgenomen door Tom Krabbendam..

The Outsiders

1966

The Outsiders breken door naar het grote publiek met de single Lying All The Time. Tax groeit uit tot een idool. Zijn lange haar trekt veelvuldig de aandacht van de media. Op een gegeven moment is Tax zo populair dat hij een bodyguard moet inhuren om nog over straat te kunnen.

1967

Wally Tax Met The Outsiders speelt Tax opwindende beatmuziek, maar de ambities van de zanger reiken verder. Op initiatief van platenmaatschappij Philips gaat hij ook soloplaten uitbrengen. Dit zeer tegen de zin van de overige bandleden. Met een orkest onder leiding van Bert Paige neemt hij enkele singles en de elpee Love-In op, gevuld met romantische ballades. Het levert enkele hits en een aardig extra zakcentje op, maar de relatie met de andere Outsiders wordt steeds moeilijker.

1970

Na het uiteenvallen van The Outsiders start Tax de groep Tax Free, met Outsiders-drummer Leendert Busch en de Amerikanen Jody Purpora (zanger, gitaar, toetsen) en David Oliphant (toetsen). Binnen de groep tekent Purpora voor de composities.

1971

Het debuutalbum van de groep, Tax Free, wordt opgenomen in New York. Gastmuzikant is o.a. John Cale van de Velvet Underground. De plaat wordt in de VS uitstekend ontvangen en scoort zelfs een Billboard Award. Commercieel succes blijft echter uit. Aan het eind van het jaar valt de band uit elkaar.

1972

Wally Tax gaat solo, waarbij hij zich laat begeleiden door de groepen Bamboulée ('72), George Cash ('73), Watermen ('73) en Mustangs ('76). In een van deze begeleidingsgroepen spelen ook trompettist François Content en fluitist/saxofonist Willem Warbie (ex-Swinging Soul Machine, Tantalus).

Swinging Soul Machine Tantalus

1973

Tax neemt de solo-elpee Wally Tax op.

1974

Miss Wonderful, de eerste single van de solo-elpee, wordt een grote hit. Ook It Ain't No Use, Evidently en Bridges Are Burning doen het prima.

1975

Wally Tax Wally Tax ontvangt een Zilveren Harp van de Stichting Conamus. De elpee Tax Tonight is minder hitpotent dan zijn voorganger. De single The Girl Is Mine reikt niet verder dan de tipparade.

1976

Langzamerhand vestigt Wally Tax zijn naam als songschrijver voor anderen. Begin '76 scoort Lee Towers zijn eerste hit met de Tax-compositie It's Raining In My Heart.

Lee Towers

1977

De ABBA-klonen van Champagne scoren grote hits met zijn Rock 'n'Roll Star, Oh Me Oh My Goodbye en Valentino. Zelf scoort Tax met de single Let's Dance.

Champagne

1978

Met Girlie (Andy) heeft Tax nog een succesvolle uitlaatklep voor zijn composities. Champagne laat opnieuw de jackpot rammelen met Light Up My Eyes.

Girlie

1979

Champagne scoort hits met That's Life, Black Jack en Rollerball.

1980 - 1985

Bij Laurie Langenbach, de vriendin van Wally Tax, wordt kanker geconstateerd. Het tweetal verhuist naar Italië en Japan in de hoop dat artsen daar haar genezing bieden. Alle therapieën mogen niet baten; uiteindelijk overlijdt Langenbach in 1985.

1986

Drugsverslaving, alcoholisme en belastingproblemen maken van Tax een tragische figuur. Bij incidentele optredens maakt hij een onzekere indruk. Een poging van Tax en Leendert Busch om The Outsiders weer tot leven te roepen mislukt. Wel verschijnt in de Verenigde Staten een album met Outsiders-covers door jonge gitaarbands. Met muzikale partner Ben Waalwijk werkt Tax aan een solo-album.

1988

De muzikant speelt de rol van journalist in de film Onno 23 van regisseuse Bea Reese. Deze obscure film is in vijftien dagen opgenomen in een woning in de Mesdagstraat in De Pijp te Amsterdam en bevat ook een korte rol voor Huub van der Lubbe van De Dijk.

De Dijk

1990

Wally Tax Na diverse financieringsproblemen verschijnt het album Springtime In Amsterdam van Wally Tax & The Music, met Ben Waalwijk als toetsenist en producer. Een sterke plaat die uitstekende recensies oogst, maar geen hitsucces oplevert.

1992

Tax treedt op met leden van o.a. Spo Dee O Dee. Hij neemt regelmatig nieuw materiaal op maar platenmaatschappijen zijn niet geïnteresseerd. Interesse in zijn oude werk met The Outsiders is er des te meer: jonge Amerikaanse bands als Nirvana zetten songs van Tax & Splinter op hun repertoire en in Seattle – op dat moment het epicentrum van de popmuziek - wordt zelfs een bijeenkomst ter ere van Wally Tax georganiseerd.

Spo Dee O Dee

1996

Wally Tax stemt in met een reünie-tournee die door zijn voormalige mede-bandleden in The Outsiders is georganiseerd. Daarnaast maakt hij met de Amsterdamse muzikanten Jan Smit, George Oostdijk (Jack of Hearts), Jan Holtman en Ross Curry (beide Spo Dee O Dee) onder de naam Wally Tax & The Blind Dogs nieuwe opnamen, die pas in 2002 op plaat zullen uitkomen.

Jack Of Hearts Spo Dee O Dee The Outsiders

1997

Na een aarzelende start in 't Paard in Den Haag wordt de Outsiders-reünietour steeds succesvoller. In interviews toont een cleane Tax zich behoorlijk fit en rap van de tongriem gesneden.

1998

De overige Outsiders willen doorgaan met touren. Wally Tax haakt begin '98 af, naar verluidt om gezondheidsredenen. In het najaar haalt hij de landelijke pers als hij macrobiotisch therapeut Adelbert Nelissen ervan beschuldigt zijn partner Laurie Langenbach de dood in te hebben gejaagd. Op advies van Nelissen zou Langenbach een conventionele behandeling hebben geweigerd en haar heil hebben gezocht in alternatieve geneeswijzen. De beschuldiging maakt deel uit van een zwartboek dat over dit onderwerp is samengesteld door Roel van Duin.

1999

Tax breekt bij een val in de badkamer zijn been en is een tijdlang aan bed gekluisterd.

2001

Wally Tax en Andy Tielman Tax verzorgt gastbijdragen (mondharmonica en zang) op het album Yestermorrow Songs (uitgebracht door het Berlijnse Ordnung & Hartmann Records) van Takes On Words, een project van de Amsterdamse kunstenaar Aja en de Duitse krautrocker Uli Trepte.

2002

Wally Tax Eind maart verschijnt er voor het eerst in 12 jaar weer een nieuw album van Wally Tax. De cd heet The Entertainer en wordt gedistribueerd door Virgin. De opnames van het album stammen uit 1996, maar bleven om organisatorische- en gezondheidsredenen op de plank liggen. De inmiddels tot manager gepromoveerde Wally Tax-fans George Oostdijk (Jacaranda Lounge, ex-Jack Of Hearts) en Hans Vos nemen het initiatief om de plaat uit te brengen. The Entertainer bevat tien nieuwe composities van Tax, een cover van een nummer van Tim Hardin en een nieuwe versie van Miss Wonderful, een hit van Tax uit 1974. De presentatie vindt op 10 april plaats in kunstenaarssociëteit De Kring aan het Amsterdamse Leidseplein. In de serie Popinstituut.nl verschijnt in oktober een compilatie met alle singles van The Outsiders inclusief de solosingles van Wally Tax.

Jack Of Hearts

2005

In maart doet Wally Tax een optreden in de bovenzaal van Paradiso. Enkele weken later, op zondag 10 april, overlijdt hij op 57-jarige leeftijd in zijn woning in Amsterdam-Oost. Zijn bandlid en vriend George Oostdijk organiseert op 17 april een benefiet in Paradiso om de begrafenis te kunnen bekostigen.

Discografie Wally Tax

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Wally Tax

Audio/Video Wally Tax

Video Wally Tax

The Outsiders - Reunion T...
The Outsiders - Reunion Tour 1997 (Paradiso Amsterdam live 1998)
Wally Tax - Let's Dance
Wally Tax - Let's Dance
WALLY TAX - Lets Dance
WALLY TAX - Lets Dance
Schrijversbal (1968)
Schrijversbal (1968)
Wally Tax & Ben Waalwijk ...
Wally Tax & Ben Waalwijk - Wally Tax/ Linda
de platenkast van Wally T...
de platenkast van Wally Tax (jr, music scene 3, 1993)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
WALLY TAX - Lets Dance

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer