Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WAYLON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Waylon

Periode

1980 - heden

Genre

country, drums, gitaar, soul, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Waylon Young, Waylon Young

Waylon

Zanger Waylon zit nog op school als hij in de jaren negentig carrière maakt als de jongste countryzanger van Nederland, geïnspireerd door onder meer Waylon Jennings (naar wie hij zich vernoemt) en Dwight Yoakam. Zijn grote doorbraak komt pas als hij country verruilt voor soul en in 2008 de tweede ...
Volledige biografie...

Instrumenten

drums, gitaar, zang

Overige muzikanten

Stefan Siwabessy   gitaar
Thijs Lodewijk   basgitaar
Juan van Emmerloot   drums
Ferry Lagendijk   toetsinstrumenten
Antoon Tolsma   percussie

Biografie Waylon

Zanger Waylon zit nog op school als hij in de jaren negentig carrière maakt als de jongste countryzanger van Nederland, geïnspireerd door onder meer Waylon Jennings (naar wie hij zich vernoemt) en Dwight Yoakam. Zijn grote doorbraak komt pas als hij country verruilt voor soul en in 2008 de tweede plaats behaalt in de talentenjacht Holland's Got Talent. In 2009 wordt hij als eerste Nederlandse artiest getekend door het Amerikaanse label Motown. Met The Common Linnets wordt hij in 2014 tweede op het Eurovisie Songfestival. In 2018 doet hij als soloartiest mee.

In bezetting van

The Common Linnets   gitaar, zang

1993 - 1995

Willem Bijkerk (Apeldoorn, 20 april 1980) is op jonge leeftijd geobsedeerd door countrymuziek. Hij begint als drummer, maar gaat vervolgens zingen. Bijkerk baart al vanaf zijn dertiende opzien tijdens talentenjachten, zingend onder de naam Young Waylon (later omgezet naar Waylon Young), vernoemd naar zijn countryidool Waylon Jennings (1937-2002). Waylon zit vooraan tijdens Jennings' Nederlandse optreden in januari 1995. Hij is bevriend met de Nederlandse band West Virginian Railroad en deelt regelmatig het podium met hen. Het Nederlandse muziekblad Country Gazette volgt het jonge talent op de voet en ook in Duitsland wordt lovend over hem geschreven. De jongste countryzanger van Nederland heeft een eigen fanclub in Nijmegen en het fanclubblad Way-Watcher.

West Virginian Railroad

1996

Waylon Na eerder twee cassettes te hebben uitgebracht gaat de zanger in het voorjaar de Session Sound Studio te Rosmalen in om een eerste cd op te nemen, ondersteund door West Virginian Railroad en met vader Willem Bijkerk Sr. als producer. Het merendeel van de twaalf nummers op Watching The Way bestaat uit covers. De cd bevat duetten met Kees van der Loo en Björna Swertz. Na optredens in onder meer Denemarken gaat Waylon Young in het najaar opnieuw de studio in.

1997

Het tweede album Hard To Be bevat wederom gastbijdragen van Kees van der Loo uit West Virginian Railroad, maar ook van de Amerikaanse countryzanger Dale Watson (1962) in het door Waylon geschreven nummer I Hope There's A Hillbilly Heaven. Waylon stelt de begeleidingsband Printers Alley samen met bassist Marco Steneker (zoon van Ben Steneker) en gitarist Johnny Bernhard uit Alabama Rain, aangevuld met toetsenist Justin Time en drummer Robert Vroegindeweij.

Ben Steneker

1998

Het debuutoptreden van Waylon Young & Printers Alley is op 14 maart in Zalencentrum De Bron te Haaksbergen, waarna optredens volgen in Nederland en Duitsland.

1999 - 2002

Waylon Waylon gaat naar de Verenigde Staten en werkt daar aan nieuw songmateriaal geholpen door tekstschrijvers die verbonden zijn aan EMI/Capitol. Dat leidt onder meer tot de single Ways Of The Heart (1999), opgenomen met de muzikanten Joey Balin (akoestische gitaar), Mike Severs (elektrische gitaar), Barry Walsh (piano), Michael Rhodes (bas), Andy Peake (drums), Simon Clarke (orgel) en Johnny Bernhard (aanvullende gitaar). Waylon Jennings hoort de single en nodigt Waylon Young uit om in maart 2000 naar Nashville te komen. Waylon verblijft twee weken in het huis van Jennings en doet onder meer een gezamenlijk optreden in Silver Spring. De samenwerking wordt noodgedwongen vroegtijdig afgebroken als Jennings, die aan diabetes lijdt, wordt opgenomen in het ziekenhuis. Het Amerikaanse avontuur stopt wanneer de Amerikaanse zanger onverwachts op 13 februari 2002 in zijn slaap overlijdt. In hetzelfde jaar wordt Waylon Young op zijn 22ste vader van zoon Dylan. Het is het begin van een bezinningsperiode voor de jonge zanger.

2003 - 2007

Waylon komt in aanraking met de verleidingen die het rock-'n-rolleven biedt. Zijn muzikale loopbaan komt daardoor enige tijd op de rem te staan. Geholpen door zijn ouders komt hij er weer bovenop. Waylon zingt in de coverband Millstreet, krijgt zanglessen van Lisa Boray en ontdekt soulmuziek. In 2005 neemt hij als het duo Rachel & Waylon met Rachel Kramer deel aan de voorronde van het Nationaal Songfestival met het nummer Leven Als Een Beest.

Lisa Boray

2008

Waylon Waylon is leadzanger van de rockband Frogland wanneer hij zich inschrijft voor Holland's Got Talent, de op Idols geïnspireerde talentenjacht bij SBS 6 met presenator Gerard Joling. De zanger valt op met uitvoeringen van It's A Man's World van James Brown en Love Man van Otis Redding. Jurylid Patricia Paay is een van zijn grootste fans. Waylon zingt tijdens de finale Dancing In The Street van Martha & The Vandellas en behaalt daarmee de tweede plaats. Binnen korte tijd is hij een bekende Nederlander en treedt hij op tijdens grote evenementen, waaronder in december in Ahoy' tijdens Stout En Nieuw van Gerard Joling.

Gerard Joling Patricia Paay

2009

Waylon werkt in Londen vier maanden met producers Martin Terefe en Sacha Skarbek (o.a. James Morrison en Jason Mraz) aan zijn eerste soulalbum. Via zijn platenmaatschappij Universal komt hij terecht bij Motown. In juli haalt Waylon de voorpagina's en nieuwsprogramma's op radio en televisie wanneer hij als eerste Nederlandse soloartiest een contract bij Motown tekent. Op dat label verschijnen in augustus de single Wicked Way en het album Wicked Ways.

2010

Waylon verzorgt vanaf 8 april tot en met 28 april twaalf keer het voorprogramma tijdens de tournee van Whitney Houston in Groot-Brittannië en Ierland. Hij doet daarbij grote stadions aan in Manchester, Glasgow, Birmingham en Newcastle en treedt drie keer op in Dublin en Londen. De zanger staat ook op grote festivals als North Sea Jazz en Concert At Sea. Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in april wordt Waylon verkozen tot Beste Nieuwkomer en bij de TMF Awards in juni ontvangt hij de
TMF Borsato Award. Wicked Ways behaalt de gouden status.

2011

Tijdens zijn zes optredens tellende Lucky Night Tour, vanaf 25 maart tot en met 21 mei, geeft Waylon een voorproefje van zijn volgende album. Hij geeft zijn fans de kans om via sociale media Facebook, Hyves en Twitter de keuze voor de tracks van het album te bepalen. Door ziekte van de Brits-Pakistaanse vocalist Rumer wordt diens concert op North Sea Jazz afgelast. De organisatie vraagt Waylon als invaller en zo staat de zanger op 8 juli voor het tweede achtereenvolgende jaar op het gerenommeerde festival. Zijn begeleidingsband bestaat in deze periode uit gitarist en muzikaal leider Stefan Siwabessy, bassist Thijs Lodewijk, drummer Juan van Emmerloot, toetsenist Ferry Lagendijk en percussionist Toon! (Antoon Tolsma). De radiopremière van de single The Escapist op 27 september. Het nummer gaat over het vastzitten in een verkeerde relatie en niet weten hoe daar uit te komen. Het is een voorproefje van het elf nummers tellende album After All (november) dat als geheel een ode is aan de liefde.

Juan van Emmerloot

2012

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de 3FM Awards, op 12 april in Amsterdam, wordt Waylon uitgeroepen tot Beste Zanger. Hij neemt een duet op met Lionel Richie. De nieuwe versie van Richie’s hit You Are verschijnt begin september op single en is terug te vinden op de Nederlandse editie van het album Tuskegee dat de Amerikaanse zanger eind september uitbrengt. Waylon vertolkt het duet op 6 oktober live tijdens het optreden van Lionel Richie in de Ziggo Dome in het kader van diens Tuskegee Tour. Het onderliggende thema tijdens de theatertournee Unplugged & Unreal is hoe Waylon omgaat met succes en hoe hij zijn leven als bekende Nederlander ervaart. De akoestische setting is mede geïnspireerd door Waylons uitvoering van een song van Johnny Cash in het televisieprogramma De Wereld Draait Door en de daar uit voortgekomen serie DWDD Recordings. De tournee gaat 9 november van start in Theater de Schalm te Veldhoven.

2013

Waylon staat met Unplugged & Unreal op 19 maart in Carré. Op 25 november wordt bekendgemaakt dat hij samen met Ilse DeLange Nederland in 2014 vertegenwoordigt tijdens het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen. De twee doen dat in de gelegenheidsband The Common Linnets.

Ilse DeLange The Common Linnets

2014

The Common Linnets hebben ongekend succes in Europa maar Waylon besluit zich terug te trekken uit de band. Hij wil zich richten op zijn solo-album dat in september verschijnt. 'Heaven after midnight' is grotendeels opgenomen in Hollywood en de nummers schrijft Waylon samen met de Amerikanen Rob Crosby en Bruce Gaitch. Het album bereikt de eerste plaats in de Album Top 100.

2016

De zanger neemt een duet op met Claudia de Breij en hij wordt coach in het programma It Takes Two van RTL4. Ook vervangt hij Anouk als coach in The Voice of Holland. Hij begeleidt de uiteindelijke winnares van het programma, Pleun Bierbooms. In november staat Waylon twee keer in Ahoy' Rotterdam. Die maand verschijnt ook onaangekondigd het album 'Seeds'. Hierop staan acht nummers die elk een eerbetoon zijn aan een ander muziekgenre.

Claudia de Breij

2017

Waylon keert terug als coach in The Voice of Holland en maakt bekend Nederland opnieuw te gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Ditmaal als soloartiest.

2018

In het tv-programma De Wereld Draait Door presenteert de zanger vijf nummers van zijn nieuwe album 'The World Can Wait'. De stevige countryrock-song 'Outlaw In 'Em' blijkt de inzending voor het songfestival te zijn. Het meeste nieuwe materiaal is geschreven in Nashville samen met Amerikaanse songwriters. In Lissabon behaalt Waylon de finale van het Eurovisie Songfestival, waar hij uiteindelijk op de 18e plaats eindigt.

Discografie Waylon

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Waylon

Audio/Video Waylon

Video Waylon

Waylon - Wicked Way (offi...
Waylon - Wicked Way (official video)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Waylon - Wicked Way (official video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer