Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WEALTHY BEGGAR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Wealthy Beggar

Periode

1999 - 2005

Genre

alternative

Wealthy Beggar

Ontstaan vanuit een (home)studioproject treedt Wealthy Beggar vanaf september 2000 succesvol op. De band verweeft weinig voor de hand liggende combinaties als elektro en hardrock, funk en country, hiphop-beats en sixtiespop en jungle-beats en Spaanse gitaren. Door de sterke melodieën en een voorliefde voor klassieke songstructuren klinkt de muziek zowel ...
Volledige biografie...

Bezetting

Jordi Nieuwenburg   gitaar
Niels Verwey   basgitaar, zang
Tom Sikkers   gitaar, zang
Derrick van Schie   zang

Overige muzikanten

Woody Schillebeeckx   drums
Iwan Wijnen   drums
Bart Dietvorst   gitaar

Genoemd in de biografie van

1999   Brotherhood Foundation
2002   Michel Schoots
2004   Green Lizard
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Wealthy Beggar

Ontstaan vanuit een (home)studioproject treedt Wealthy Beggar vanaf september 2000 succesvol op. De band verweeft weinig voor de hand liggende combinaties als elektro en hardrock, funk en country, hiphop-beats en sixtiespop en jungle-beats en Spaanse gitaren. Door de sterke melodieën en een voorliefde voor klassieke songstructuren klinkt de muziek zowel vertrouwd als oorspronkelijk.

1999

Wealthy Beggar is het geesteskind van gitarist Tom Sikkers, voorheen Brotherhood Foundation, en zanger Derrick van Schie (ex-Mercy Seat). Het tweetal kent elkaar uit de locale muziekscene van Tilburg en begint een (home)studioproject. Het duo is erg productief en schrijft in een mum van tijd genoeg nummers voor een eerste cd die in eigen beheer wordt uitgebracht: Muzak For The Mindless. De cd krijgt overal goede recensies, maar de meeste recensenten denken met een band van doen te hebben. Sikkers en Van Schie besluiten hierop snel een band te formeren.

Brotherhood Foundation Mercy Seat

2000

Wealthy Beggar Nummers van Wealthy Beggar vinden we terug op verschillende promotie-cd's. Zo staat de band op de Demontage cd van tijdschrift FRET en op de cd Bijna Boven, een uitgave van Stichting Brabant Pop. Ook verschijnt de op acht sporen opgenomen eigen beheer cd Cursing at Biology. Deze cd krijgt weer uitstekende recensies en wordt unaniem lovend besproken in de muziekbladen. De band wordt in de pers veelal omschreven als psychedelische popgroep, wat Sikkers opvat als een compliment. Zelf omschrijft hij de muziek graag als conventionele toekomstmuziek. Liedjes waarin de invloeden van jaren '70-muziek duidelijk te horen zijn, maar waaraan toch een eigentijdse, haast futuristische invulling is gegeven. Alle extra aandacht werpt zijn vruchten af en in het najaar van 2000 kan de band succesvolle optredens doen in zalen als De Effenaar, 013 en Nighttown als voorprogramma van onder meer Keith Caputo, Das Pop en JJ72.

2001

Begin 2001 bestrijkt Wealthy Beggar een groot deel van het Zuid-Nederlandse clubcircuit. De reacties van pers en publiek zijn vanaf het begin zeer enthousiast. In augustus 2001 bereikt de Tilburgse band een voorlopig hoogtepunt met een optreden op het Lowlands-festival. De band wordt opgenomen in de stal van platenmaatschappij PIAS.

2002

Wealthy Beggar gaat een samenwerking aan met een dansgroep en speelt in januari en februari de voorstelling As I Walk. Vanaf februari is Wealthy Beggar gaan werken aan een nieuwe cd, die het debuut wordt bij PIAS. De band neemt in juni even gas terug. Na enkele maanden van bezinning verschijnt dan toch in december de door Pieter Kloos geproduceerde EP Selling The Vibe.

2003

Wealthy Beggar neemt afscheid van Bart Dietvorst. De gitarist gaat verder met zijn nieuwe band 2nd Place Driver. In mei 2009 brengt hij met de Australische muzikant GD Allen en bassist Rob Mertens onder de naam Broken Sun een album uit. Dietvorst wordt vervangen door Jordi Nieuwenburg. De kersverse gitarist wint in juni in Paradiso het eerste Nederlands Kampioenschap Luchtgitaar Spelen. Eind augustus vertrekt Jordi naar Finland voor de officiële wereldkampioenschappen. In het najaar gaat Wealthy Beggar de studio in voor de opnamen van het eerste volwaardige album.

2004

Wealthy Beggar Roxxx In The Disco verschijnt op 16 februari. De plaat heeft een commerciëler geluid dan het eerdere werk. De videoclip bij het nummer Reminder is gebaseerd op de film Reservoir Dogs en bevat een gastrol van Mighty Mike. Het NICAM (Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media) vindt de videoclip te gewelddadig. De clipzenders mogen het 40.000 Euro kostende filmpje alleen 's nachts uitzenden. Wealthy Beggar speelt in mei in Montpellier. De band staat er op het Wannadoo Discovery festival na het winnen van een internetwedstrijd. Omdat Lostprophets uitvallen kan Wealthy Beggar in het Pinksterweekend op Pinkpop spelen. Drummer Woody kan de band niet meer combineren met zijn andere activiteiten en verlaat Wealthy Beggar. Zijn vervanger is Iwan Wijnen die echter maar een paar maanden meespeelt. Gitarist Tom Sikkers heeft de wens om naast Wealthy Beggar in 'een vette band' te spelen met zanger Remi Tjon Ajong van Green Lizard. In samenwerking met Muzieklab Brabant wordt die wens omgezet in het project The Original Soundtrack.

Green Lizard Mighty Mike The Original Soundtrack

2005

In de maanden februari, maart en april gaat de band de studio in om de tweede langspeler op te nemen. Tijdens het werken aan het nieuw album blijken de meningen over de te varen muzikale koers te ver uiteen te liggen. Het is voor Wealthy Beggar de reden om eind augustus de band officieel te ontbinden. Het afscheidsoptreden is op 23 september in de kleine zaal van 013 in Tilburg. Derrick van Schie en Tom Sikkers schrijven mee aan drie nummers op het album Sticky Tales van Birgit. Jordi Nieuwenburg speelt gitaar in de band Jaya The Cat.

Birgit Jaya the Cat

2008

Van Derrick van Schie verschijnt in september bij V2 onder de naam Dearhunter het album The Sun Came Out. Geïnspireerd door het project The Original Soundtrack richt Tom Sikkers de rockband Daybroke op.

Daybroke Dearhunter

Discografie Wealthy Beggar

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Wealthy Beggar

Audio/Video Wealthy Beggar

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer