Willem Breuker Kollektief
Het Willem Breuker Kollektief is de belangrijkste muzikale uitlaatklep van rietblazer en componist Willem Breuker (1944-2010). Sinds de oprichting in 1974 heeft hij een volstrekt eigen genre voor de band gesmeed, waarin jazz, Europese improvisatiemuziek, twintigste-eeuwse gecomponeerde muziek, vaudeville, film- en theatermuziek de belangrijkste ingrediënten zijn. Het mengsel wordt gebracht ...
Volledige biografie...
Overige muzikanten
Ronald Snijders
fluit
Lodewijk de Boer
altviool
Herman de Wit
tenorsaxofoon, vocalen
Bob Driessen
altsaxofoon, baritonsaxofoon, klarinet
Leo Cuypers
piano
Boy Raaymakers
trompet
André Goudbeek
altsaxofoon, klarinet, tenorsaxofoon
Chris Abelen
trombone
Peter Barkema
altsaxofoon, baritonsaxofoon, klarinet, sopraansaxofoon, tenorsaxofoon
Willem van Manen
trombone
Jan Wolff
hoorn
Alex Coke
fluit, sopraansaxofoon, tenorsaxofoon
Gregg Moore
trombone
Nico Nijholt
trombone, vocalen
Lorre Lynn Trytten
viool
Meer resultaten...
Minder resultaten
Biografie Willem Breuker Kollektief
Het Willem Breuker Kollektief is de belangrijkste muzikale uitlaatklep van rietblazer en componist Willem Breuker (1944-2010). Sinds de oprichting in 1974 heeft hij een volstrekt eigen genre voor de band gesmeed, waarin jazz, Europese improvisatiemuziek, twintigste-eeuwse gecomponeerde muziek, vaudeville, film- en theatermuziek de belangrijkste ingrediënten zijn. Het mengsel wordt gebracht met een flinke dosis humor en gevoel voor theater, hetgeen vooral bij live-optredens een sterke troef is. Zo schrijft criticus David Lee al in 1978 in het Canadese jazzblad Coda: 'On record the music was fresh and exciting; in concert the music of the Willem Breuker Kollektief defies description in its beauty, its hilarity, its mad vitality, its power to compel.' Het Kollektief probeert een breed publiek te bereiken met theaterconcerten en jaarlijkse binnen- en buitenlandse tournees. Ondanks de bezettingswijzigingen blijven veel muzikanten de band langdurig trouw; anno 2011 zitten nog drie instrumentalisten van het eerste uur in de groep. Tijdens de ziekte van Willem Breuker blijft het orkest met vervangers doorspelen, en na zijn dood in 2010 gaat de groep ook nog enige tijd door, hoewel voor 2012 een afscheidstournee is gepland.
1974 - 1978
Willem Breuker werkt al langer met grotere groepen, omdat hij 'alle noten wil horen die hij aan het schrijven is', zoals hij zelf zegt in het boek Celebrating 25 Years on the Road. Hij formeert een orkest met ervaren musici, onder meer afkomstig uit het eigenzinnige modern-klassieke Orkest De Volharding (zoals saxofonist Herman de Wit, de trombonisten Willem van Manen en Bernard Hunnekink, hoornist Jan Wolff) en jong talent dat hij grotendeels rekruteert uit Leerorkest De Boventoon (de saxofonisten Bob Driessen en Maarten van Norden, drummer Rob Verdurmen). Pianist Leo Cuypers, trompettist Boy Raaymakers, fluitist Ronald Snijders, en (iets later) bassist Arjen Gorter completeren de oerbezetting. In 1975 brengt het Kollektief twee muziektheatervoorstellingen: La Plagiata en Anthologie. Muziek hiervan komt terecht op de debuut-LP The European Scene, en later op Live In Berlin. De groep maakt zijn eerste buitenlandse tournees en is eind 1976 te horen tijdens de eerste Klap op de Vuurpijl, een festival met geïmproviseerde en gecomponeerde muziek, plus diverse variété-acts, dat Breuker in de laatste dagen van het jaar organiseert. Het Kollektief verzorgt elke avond het slotoptreden, soms met speciale gasten. Een soortgelijk spektakel vindt jaarlijks op 5 december plaats in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Voor zijn Sinterklaasconcert inviteert Breuker uiteenlopende gasten bij zijn Kollektief, van klassiek violist Theo Olof en Kurt Weill-vertolkster Gisela May tot variété-artiest Toby Rix met zijn befaamde Toeterix. Ook is er elke keer een gast uit de literaire wereld, zoals Jan Wolkers of Ischa Meijer
1979 - 1983
De oorspronkelijke pianist Leo Cuypers verlaat het Kollektief. Breuker neemt in zijn plaats Henk de Jonge in de band op, een relatief onbekende muzikant die goed van blad kan lezen en van vele markten thuis is. Het stelt Breuker onder meer in staat om bewerkingen van modern-klassieke composities te gaan spelen met het Kollektief, soms aangevuld met strijkers. Voor de Klap op de Vuurpijl 1979 schrijft hij een arrangement van Gershwins Rhapsody In Blue, met een strijkkwartet onder leiding van violiste Vera Beths. In 1980 komt de Oost-Duitse trompettist Andy Altenfelder de kopersectie versterken, als vervanger van Jan Wolff. Drie andere leden van het eerste uur, Bob Driessen, Maarten van Norden en Willem van Manen, verlaten om verschillende redenen het orkest. Evenals bij de start van het Kollektief kiest Breuker ter vervanging een combinatie van ervaren musici en jonge talenten: de door de wol geverfde Belgische saxofonist André Goudbeek en de onbekende saxofonist Peter Barkema en trombonist Chris Abelen, de laatste een leerling van Willem van Manen. Op theatergebied laat het Kollektief van zich horen in twee eigen producties: De Vuyle Wasch (1980) en Wolkbreuk (1982). Breuker schrijft naast veel eigen repertoire ook arrangementen van muziek van onder meer Graaf Unico Wilhelm van Wassenaer, George Antheil en Kurt Weill.
1984 - 1991
Het Kollektief bereikt een groter publiek met zijn aandeel in de theatervoorstelling Stroman en Trawanten van cabaretier Freek de Jonge. Het is een nieuw bewijs van de flexibiliteit van het orkest, dat zich nooit te goed voelt om in ongebruikelijke situaties op te treden - een uitgangspunt dat al vanaf het begin wordt gehuldigd. In de tien jaar van zijn bestaan is de groep ook op zakelijk gebied steeds meer een collectief geworden, waarin ieder bandlid zijn eigen taak heeft, van geluidstechniek tot platenverkoop. Het aantal concerten loopt door de internationale tournees (in Noord-Amerika en Europa, en vanaf de jaren negentig ook in Azië en Australië) op tot een gemiddelde van zo'n 85 per jaar. Het werpt zijn vruchten af, want in 1986 beloont de International Critics Poll van het Amerikaanse blad DownBeat het Kollektief met een eerste plaats in de categorie big band in de sectie 'talent deserving wider recognition'. In de jaren daarna weet het orkest deze positie te behouden. Nieuwe projecten met twintigste-eeuwse muziek zijn onder meer een uitvoering van Metropolis van de Amerikaanse componist Ferde Grofé, Parade van Erik Satie, en opnieuw een Gershwin-programma. Violiste Lorre Lynn Trytten, een van de betrokken strijkers, blijft aan als nieuw vast lid van het Kollektief, de eerste vrouw in het gezelschap.
1992 - 1999
Tijdens een Amerikaanse tournee komt de Texaanse saxofonist-fluitist Alex Coke als gast meespelen met het ensemble. Uiteindelijk verkast hij naar Amsterdam en wordt hij het nieuwe vaste bandlid, waardoor de rietsectie tot vier man wordt uitgebreid. Hij is te horen in de muziektheatervoorstelling Deze Kant Op, Dames, op tekst van Ischa Meijer, met Loes Luca als vocaliste. In 1995 staat het Kollektief opnieuw in het theater, in samenwerking met het dansgezelschap Djazzex. In 1998 voert het ensemble, aangevuld met strijkers en het Koor Nieuwe Muziek, onder leiding van Huub Kerstens Breukers compositie Psalm 122 uit. In hetzelfde jaar verschijnt een nieuwe CD met composities van Kurt Weill, gezongen door Loes Luca. De zangeres is ook te horen op de CD Hunger! (1999), de eerste van een trilogie, die met Thirst! (2000, met zangeres Denise Jannah) en Misery (2002) wordt voltooid. In 1998 overlijdt saxofonist Peter Barkema aan kanker. Zijn opvolger wordt Hermine Deurloo, die naast haar altsaxofoon ook de chromatische mondharmonica aan het instrumentarium toevoegt.
2000 - 2005
Lore Lynn Trytten en Alex Coke verlaten de groep in 2000. De nieuwe saxofonist is een oude bekende: Maarten van Norden. Andy Bruce wordt na Nico Nijholt en Gregg Moore de vierde trombonist op de plek die Willem van Manen achterliet. Met deze nieuwe bezetting wordt in 2003 het oratorium Jona uitgevoerd, dat Breuker schrijft voor het Kollektief, strijkers, het Koor Nieuwe Muziek onder leiding van René Nieuwint, en de vocale solisten Jasperina de Jong, Denise Jannah, Pieter Hendricks, Marcel Beekman en Frits Lambrechts. Ook componeert de bandleider in 2005 nieuwe muziek bij de filmklassieker Faust (1926) van de Duitse regisseur F.W. Murnau. Daarna neemt trompettist Boy Raaymakers ook afscheid, na zo'n kleine dertig jaar bij het Kollektief te hebben gespeeld. Hij wordt opgevolgd door George Pancras.
Marcel Beekman
2006 - 2012
De door ziekte gekwelde Breuker moet tijdelijk zijn positie in het Kollektief opgeven. Frans Vermeerssen of Rutger van Otterloo neemt tijdens de concerten zijn rol waar. De orkestleider ondergaat in 2007 een levertransplantatie, en kan na een periode van revalidatie weer meespelen. In 2008 krijgt de groep een nieuwe tegenslag te verwerken, wanneer de overheidssubsidie wordt ingetrokken. Uit eigen middelen financiert het Willem Breuker Kollektief in 2009 de tournee Nog Lang Niet Jarig!, om het 35-jarig bestaan vieren. Op 23 juli 2010 overlijdt Breuker aan longkanker, maar het orkest besluit nog wel aan de aangegane verplichtingen te voldoen. De stoel van Breuker wordt definitief ingenomen door Frans Vermeerssen. Voor najaar 2012 staat een afscheidstournee met als gasten Loes Luca en Peter Bolhuis gepland, onder de titel Happy End. Eerst worden de VS en Canada aangedaan en vervolgens Nederland, waar het laatste concert eind december plaatsvindt in het Bimhuis. Per 1 januari 2013 heft het orkest zichzelf op.
Discografie Willem Breuker Kollektief
Getrommel In De Nacht (Tambours Dans La Nuit)
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
LP, 1975
|
Label
|
BVHaast, 013
|
Bijzonderheden
|
Voor het gelijknamige toneelstuk van Bertolt Brecht; heruitgegeven op CD als BVHaast 0604
|
The European Scene
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
LP, 1975
|
Label
|
MPS, 68.168
|
Bijzonderheden
|
Heruitgegeven op CD onder nummer 529089-2
|
Live In Berlin
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
LP, 1976
|
Label
|
BVHaast, 008
|
Bijzonderheden
|
Live opgenomen tijdens de Total Music Meeting, Quartier Latin, Berlijn, 5 november 1975 en uitgebracht i.s.m. het Duitse label Free Music Production (SAJ-06)
|
Willem Breuker Kollektief On Tour
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
LP, 1977
|
Label
|
BVHaast, 020
|
Bijzonderheden
|
Live opgenomen in de universiteit van Rouen, 3 maart 1977
|
A Paris : Summer Music
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
LP, 1978
|
Label
|
Sorprodis, Marge 05
|
Bijzonderheden
|
Opgenomen in Studio Davout, Parijs, 4 februari 1978
|
W.B.K. '79
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
LP, 1979
|
Label
|
BVHaast, 031
|
Bijzonderheden
|
Opgenomen in de Music Farm, Baambrugge, 24-26 & 28 april 1979
|
In Holland
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
2LP, 1981
|
Label
|
BVHaast, 041/042
|
Bijzonderheden
|
Opgenomen in de M.C.R. Studio, Amersfoort, 21-22 april & 6 mei 1981; in 2001 heruitgebracht als BVHaast 0101
|
Willem Breuker Kollektief / Vera Beths String Quartet
-
Rhapsody In Blue
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
LP, 1982
|
Label
|
BVHaast, 044
|
Bijzonderheden
|
Live opgenomen in Vredenburg, Utrecht, 18 december 1981 & het Frascati Theater, Amsterdam, 24 januari & 8 februari 1982
|
Driebergen-Zeist
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
LP, 1983
|
Label
|
BVHaast, 050
|
gastmuzikant
|
Dick Swidde
|
gastmuzikant
|
Michiel de Ruyter
|
Bijzonderheden
|
Opgenomen in de Sound Push Studios, Blaricum, 12-13 september 1983
|
Freek de Jonge & Willem Breuker Kollektief
-
Stroman En Trawanten
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
2LP, 1984
|
Label
|
Ariola, 302.361
|
Hitnotering
|
16-06-1984, Albumlijst, 3 weken, plaats 42
|
Bijzonderheden
|
Muziektheater, opgenomen in de Stadsschouwburg, Utrecht, 16-18 april 1984
|
Willem Breuker Kollektief / William Breuker Collective
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
LP, 1984
|
Label
|
About Time Records, AT-1006
|
Bijzonderheden
|
Opgenomen in Right Track, New York, 31 oktober 1983; heruitgebracht op CD met hetzelfde catalogusnummer
|
Klap Op De Vuurpijl 1985
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
LP, 1986
|
Label
|
BVHaast, 068
|
Bijzonderheden
|
Live opgenomen tijdens de tiende Klap op de Vuurpijl in de Brakke Grond, Amsterdam, 31 december 1985
|
Bob's Gallery
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
LP, 1988
|
Label
|
BVHaast, 070
|
Bijzonderheden
|
Opgenomen in Studio 44, Monster, december 1987; ook verschenen op CD (CD 8801) met vier extra tracks
|
Willem Breuker Kollektief / Vera Beths / Mondriaan Strings
-
George Gerswhin (1898-1937)
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
LP, 1988
|
Label
|
BVHaast, 071
|
Bijzonderheden
|
Opgenomen in de Wisseloord Studio, Hilversum, december 1987 & januari 1988
|
Willem Breuker Kollektief / Mondriaan Strings / Toby Rix
-
Metropolis
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
CD, 1989
|
Label
|
BVHaast, CD 8903
|
Bijzonderheden
|
Opgenomen in Studio 44, Monster, januari-april 1989 en live in Aschaffenburg, 15 november 1987 & Krasnapolsky, Amsterdam, december 1988
|
To Remain
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
CD, 1989
|
Label
|
BVHaast, CD 8904
|
Bijzonderheden
|
Opgenomen in Studio 44, Monster, januari-april 1989 (twee nummers werden al in 1983 en 1984 uitgebracht); in 2001 heruitgebracht als BVHaast 1601
|
Heibel
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
CD, 1991
|
Label
|
BVHaast, CD 9102
|
gastmuzikant
|
Lorre Lynn Trytten
|
muzikant
|
Greetje Bijma
|
Bijzonderheden
|
Live opgenomen Theater Bellevue, Amsterdam, 29 december 1991 en Jazzclub Fasching, Stockholm, 29 mei 1991
|
Willem Breuker Kollektief / Mondriaan Strings
-
Parade
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
CD, 1991
|
Label
|
BVHaast, CD 9101
|
gastmuzikant
|
Alex Coke
|
Bijzonderheden
|
Opgenomen in Studio 44, Monster, oktober/november 1990 en januari 1991
|
Overtime / Überstunden
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
CD, 1994
|
Label
|
NM Classics, 92042
|
Bijzonderheden
|
Live opgenomen tijdens Klap op de Vuurpijl, Theater Bellevue, Amsterdam, 28-30 december 1993
|
Willem Breuker Kollektief Meets Djazzex
-
Dansplezier (Joy Of Dance)
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
CD, 1995
|
Label
|
BVHaast, CD 9513
|
Bijzonderheden
|
Live opgenomen in het Theater aan het Spui, Den Haag, 12-13 september 1995
|
Willem Breuker / Mondriaan Strings
-
Sensemayá
The Parrot
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
CD, 1996
|
Label
|
BVHaast, CD 9601
|
Bijzonderheden
|
Compilatie met opnamen uit de periode 1980-1985, plus de Potsdamer Stomp, opgenomen in het Theater aan het Spui, Den Haag, 14 oktober 1995
|
Willem Breuker Kollektief / Loes Luca
-
Kurt Weill
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
CD, 1998
|
Label
|
BVHaast, CD 9808
|
Bijzonderheden
|
Compilatie uit de periode 1983-1997 met deels niet eerder verschenen materiaal
|
Pakkepapèn
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
CD, 1998
|
Label
|
BVHaast, CD 9807
|
Bijzonderheden
|
Opgenomen in de Meervaart, Amsterdam, 23-24 september 1997
|
Celebrating 25 Years On The Road
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
2CD, 1999
|
Label
|
BVHaast, CD 9914/9915
|
Bijzonderheden
|
Compilatie met eerder en niet eerder verschenen materiaal, behorende bij het gelijknamige boek met vooral veel fotomateriaal
|
Willem Breuker Kollektief & Loes Luca
-
Hunger!
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
CD, 1999
|
Label
|
BVHaast, CD 9916
|
engineer
|
Bob Schimscheimer
|
Bijzonderheden
|
Opgenomen in Mirasound, Hilversum, 21-22 juni & 30 augustus 1999
|
Willem Breuker Kollektief & Denise Jannah
-
Thirst!
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
CD, 2000
|
Label
|
BVHaast, CD 0300
|
tekstschrijver
|
Lorre Lynn Trytten
|
engineer
|
Bob Schimscheimer
|
Bijzonderheden
|
Opgenomen in Mirasound, Hilversum, juni 1999 & mei/juli 2000 plus een nummer dat is opgenomen in de Meervaart, Amsterdam, 23 september 1997
|
Misery
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
CD, 2002
|
Label
|
BVHaast, 0402
|
gastmuzikant
|
Loes Luca
|
Bijzonderheden
|
Opgenomen in de Mirasound Studio, Amersfoort, 25-26 juni 2002
|
With Strings Attached
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
CD, 2003
|
Label
|
BVHaast, CD 0203
|
Bijzonderheden
|
Compilatie met materiaal uit de periode 1982-1998, waaronder een stuk dat nog niet eerder in de uitvoering van het Willem Breuker Kollektief verscheen
|
At Ruta Maya Café
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
CD, 2005
|
Label
|
BVHaast, CD 0506
|
Bijzonderheden
|
Live opgenomen in het Ruta Maya Café, Austin, 27 maart 2005
|
Fidget
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
CD, 2007
|
Label
|
BVHaast, 0407
|
Freek de Jonge & Willem Breuker Kollektief
-
(Wij Zijn) De Kleine Zwervers
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
7", 1984
|
Label
|
Ariola, 106 498
|
B-kant
|
Demokratie (Is Een Oud Vrouwtje)
|
Dutch Antilles United States And Canada : 1985 Tour
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
7", 1985
|
Label
|
Eigen beheer
|
Bijzonderheden
|
Flexidisc met drie nummers; dezelfde flexidisc (maar dan vierkant en doorzichtig) verscheen ook met een andere hoes als 10e Klap op de Vuurpijl
|
Mexico United States Netherlands Antilles Canada : 1988 Tour
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
7", 1988
|
Label
|
BVHaast
|
Bijzonderheden
|
Flexidisc met vier nummers
|
Faust
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
DVD, 2005
|
Label
|
BVHaast, DVD 0705
|
Bijzonderheden
|
Nieuwe muziek van Willem Breuker bij de klassieke stomme film van F.W. Murnau (1926) (opgenomen in de Powersound Studios, Amsterdam, 2005)
|
Jona
Act
|
Willem Breuker Kollektief
|
Type en jaar
|
2DVD, 2005
|
Label
|
BVHaast, 0305/0405
|
In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.
Foto's Willem Breuker Kollektief
Audio/Video Willem Breuker Kollektief