Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WILLEM DUYS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Willem Duys in 1985 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

17-08-1928 - 02-06-2011

Genre

producer, producers

Online

Beeld en Geluidwiki

Willem Duys

In de jaren zestig, zeventig en tachtig één van de populairste radio- en televisiemakers van Nederland met een goede neus voor nieuw talent.
Volledige biografie...

Instrumenten

producer

Genoemd in de biografie van

1948   Martine Bijl
1957   Ellen Helmus
1962   Drs. P
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Willem Duys

In de jaren zestig, zeventig en tachtig één van de populairste radio- en televisiemakers van Nederland met een goede neus voor nieuw talent.

1928 - 1958

Willem Duys werd geboren op 17 augustus 1928. Na de middelbare school vertrekt hij naar Frankrijk waar hij enige tijd werkzaam is als roestkrabber, teerspuiter en etiketafwerker bij een Franse spoorwegmaatschappij. Na een jaar vertrekt hij naar Londen om daar aan de slag te gaan als kantoorklerk bij een filmmaatschappij. Eenmaal terug in Nederland werkt hij als redacteur en copywriter en als PR-man bij Philips.

1959

Duys komt in contact met AVRO-directeur Ger Lugtenburg, die hem vraagt tieneridool Johnny Ray in vier minuten live op de televisie in te leiden. Die vier minuten worden er uiteindelijk elf. Een boze Lugtenburg roep Duys ter verantwoording, maar als hij is afgekoeld, kijkt hij Duys aan en spreekt de legendarische woorden: 'A star is born'. Willem Duys werkt zowel voor radio als televisie. In het tv-programma Flits interviewt hij nationaal en internationaal talent.

1960 - 1999

Tussen 1960 en 1968 presenteert Willem Duys Muziek Mozaïek voor de televisie. Een radioversie van het programma loopt van 1962 tot juni 1999. Dit levert hem een vermelding op in het Guinness Book Of Records voor het langst lopende radioprogramma gepresenteerd door dezelfde presentator. In het programma krijgen nieuwe talenten als Drs P., Rod McKuen, Lee Towers, Laura Fygi, Martine Bijl, Rogier van Otterloo, Mathilde Santing, John Woodhouse en Flairck veel aandacht van Duys. Ook is hij verantwoordelijk voor het succes van Ennio Morricone's soundtrack voor de film Once Upon A Time In The West waarvan ruim een half miljoen LP's over de toonbank gaan. Duys is ook de ontdekker van de Brabantse blaaskapel Drie Donken Blaaskapel uit Den Dungen. In de jaren zestig richt Willem Duys het poplabel Relax op dat in feite een tegenhanger is van het al langer bestaande klassieke label Iramac. Voor het Iramac/Relax label contracteert Duys beatgroepen als The Outsiders, The Zipps en Incrowd. Zijn keuze voor deze groepen is opvallend, aangezien beatmuziek niet bepaald zijn smaak is (zo weigert Duys bijvoorbeeld The Beatles uit te nodigen voor het Grand Gala du Disque). Duys is een van de initiatoren van het Grand Gala du Disque, één van de meest prestigieuze showprogramma's uit de beginjaren van de Nederlandse televisie rondom de uitreiking van de Edisons, waarin internationale sterren als Trini Lopez, Johnny Cash, de Bee Gees, de Beach Boys en James Last optreden. Niet minder legendarisch is het tv-programma Voor De Vuist Weg (1963-79 en 1987), de eerste Nederlandse talkshow op televisie, waarin Duys mensen interviewt en vele (inter)nationale beroemdheden, zoals Ringo Starr, Melanie, Edwin Hawkins Singers, Bing Crosby en Lee Towers, optreden. In 1974 ontvangt Duys de Televizierring voor de Populairste Televisiepersoonlijkheid. Daarnaast presenteert Willem Duys muziekprogramma's als Jonge Mensen Op Weg Naar Het Concertpodium, de Nationale Songfestivals en het Platengala (de opvolger van het Grand Gala du Disque) In 1980 wordt hij Ridder in de Orde Van Oranje Nassau, in 1985 ontvangt hij de Zilveren Fonograaf en in 1993 de Ere Edison. Op 27 juni 1999 presenteert hij voor de allerlaatste maal zijn befaamde radioprogramma Muziek Mozaïek op de zondagochtend.

Drs. P Flairck John Woodhouse Laura Fygi Lee Towers Martine Bijl Mathilde Santing Rogier van Otterloo The InCrowd The Outsiders Zipps

2000 - 2004

Duys, die sinds 1977 afwisselend in Zuid-Frankrijk (waar hij de buurman is van Rolling Stones-bassist Bill Wyman) en in Naarden woont, keert in 2004 definitief terug in Nederland.

2011

De duizendste aflevering van het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door staat in mei geheel in het teken van het tv-oeuvre van de 82-jarige Willem Duys. Presentator Matthijs van Nieuwkerk zegt met zijn programma vooral geïnspireerd te zijn door Duys en zijn tv-show Voor de Vuist Weg. Een paar weken later, op 2 juni, overlijdt Willem Duys in een ziekenhuis te Hilversum aan de gevolgen van een bacteriële infectie aan de longen. Bijna een miljoen mensen kijken 2 juni naar de ingelaste in-memoriamuitzending van de AVRO.

Discografie Willem Duys

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Willem Duys

Audio/Video Willem Duys

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer