Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WILLEM VOGEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

02-05-1920 - 07-10-2010

Genre

componist, dirigent, hedendaags, orgel

Willem Vogel

Willem Vogel wordt 'de nestor van de Nederlandse kerkmuziek' genoemd. Als componist levert hij belangrijke bijdragen aan de liturgische en kerkmuzikale vernieuwingsbeweging in de protestantse kerken na de Tweede Wereldoorlog.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent, orgel

Biografie Willem Vogel

Willem Vogel wordt 'de nestor van de Nederlandse kerkmuziek' genoemd. Als componist levert hij belangrijke bijdragen aan de liturgische en kerkmuzikale vernieuwingsbeweging in de protestantse kerken na de Tweede Wereldoorlog.

1920 - 2010

Zo componeert hij onder meer verschillende toonzettingen van de vaste liturgische gebeden (onder andere de Vogelmis), veel kerkliedmelodieƫn die in verschillende belangrijke liedbundels, waaronder het Liedboek voor de Kerken terechtkomen, koraalbewerkingen voor orgel en een volledige jaargang Evangeliemotetten. Willem Vogel studeert orgel bij Albert de Klerk, compositie bij Jan Koetsier en koordirectie bij Jaap Spaanderman. Tevens studeert hij aan de Beiaardschool in Amersfoort. In 1939 wordt hij organist te Amstelveen en in 1946 van de Hervormde Emmakerk in de Amsterdamse Watergraafsmeer, waar hij later ook cantor wordt. Van 1961 tot 1973 is hij cantororganist van de Nieuwe Zijdskapel te Amsterdam, waar hij een cantorij vormde. Als deze kapel sluit, gaat de cantorij over naar de Oude Kerk en heet sindsdien Sweelinck-cantorij. Tot 1996 is Vogel als cantor aan de Oude Kerk verbonden en in de periode 1977 tot 2002 is hij daar tevens organist. Daarnaast geeft hij les en is hij dirigent van diverse koren. De meeste van zijn composities, zoals de bundels De Kinderen van Korach en de Amsterdamse Katernen, zijn geschreven voor liturgisch gebruik. Zijn stijl is een combinatie van oude polyfonie (parallelle kwinten) en kerkmuziek. Voor zijn composities voor beiaard ontvangt Vogel de Beiaardprijs 1958 in Mechelen en de Visser Neerlandiaprijs. Op cd verschijnt onder andere zijn (met Sytze de Vries geschreven) gezongen liturgie van Pasen. Deze uitgave komt tot stand ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag, evenals de bundel artikelen en liederen Woord op wieken. Op 7 oktober 2010 overlijdt Willem Vogel op negentigjarige leeftijd.

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Willem Vogel

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer