Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WILLEM WISSELINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1954 - heden

Genre

basgitaar, gitaar, producer, producers

Pseudoniemen

Kewi A Gogo Party, Kewi University of Swing, Kewi's

Willem Wisselink

Na de Kunstacademie richt Willem Wisselink met Johan Visser het label 1000 Idiot Records op. Het label brengt platen uit van onder andere Fay Lovsky, Mathilde Santing en De Gigantjes. Met Visser is hij medeproducer van deze albums. Ook ontwerpen zij enkele hoezen, waaronder die voor Centerfold. Midden jaren tachtig ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, gitaar, producer

Genoemd in de biografie van

1973   Nils Wieland
1982   Joep Bruijnjé
1982   Mathilde Santing

Biografie Willem Wisselink

Na de Kunstacademie richt Willem Wisselink met Johan Visser het label 1000 Idiot Records op. Het label brengt platen uit van onder andere Fay Lovsky, Mathilde Santing en De Gigantjes. Met Visser is hij medeproducer van deze albums. Ook ontwerpen zij enkele hoezen, waaronder die voor Centerfold. Midden jaren tachtig zegt Wisselink de popmuziek vaarwel en gaat hij bedrijfsfilms regisseren.

1954

Willem Wisselink wordt geboren op 30 mei 1954 in Kopenhagen. Zijn vader is Nederlands, zijn moeder is Deens. Kort na zijn geboorte verhuist het gezin naar Nederland en gaat het wonen in Arnhem.

1960

Wisselink gaat gitaar spelen en krijgt les aan huis.

1968

Op de middelbare school speelt hij in verschillende bandjes. Hij schrijft eigen muziek met als voorbeelden de Rolling Stones en Pink Floyd.

1971 - 1980

Wisseling begint een studie aan de Kunstacademie in Enschede. Hij gaat schilderen enbeeldhouwen en studeert vijf jaar later af. Daarna richt hij met Johan Visser het label 1000 Idiot Records op, dat later veranderd in simpelweg Idiot Records. Wisselink maakt ook deel uit van kunstuitgeverij de Enschedese School, waar Visser de oprichter van is. Onder de naam Wisselink brengen ze de singles Too Shy To Love, Barbara Sells Books en Rumours Of Revolution uit. Naast productiewerk voor kleinere bands werkt hij met Visser ook samen met Fay Lovsky. De 10” Sound On Sound is het eerste dat het duo van de zangeres uitbrengt. Met Kees Maas en Paul Tornado vormt Wisselink enige tijd het trio Trioler Broekje. Daarna brengt Wisselink met Maas onder de naam Kewi's vanuit het oude scholengebouw De Ark enkele platen uit en maakt hij hoorspelachtige conferences voor de VPRO-radioprogramma's De Tijdgeest en De Nachtgeest. Hij levert nummers voor het punkalbum Pissig van Paul Tornado dat in 1980 uitkomt op het label Plurex.

Fay Lovsky

1981 - 1985

In de eerste helft van de jaren tachtig is Wisselink medeproducer van nog drie platen van Fay Lovsky en het debuut van Mathilde Santing, Nils Wieland en De Gigantjes. Idiot Records vindt ondertussen bij verschillende platenmaatschappijen onderdak, maar midden jaren tachtig vindt Wisselink het welletjes geweest. Hij verdient niet genoeg met het label om er van rond te komen en daarbij is Wisselink van mening dat zijn talenten elders liggen. Idiot Records blijft dan nog bestaan.

De Gigantjes Mathilde Santing Nils Wieland

1986 - 2005

In 1986 verschijnt de plaat La Grande Parade waar Wisselink een nummer voor schrijft. La Grande Parade is een project van Henk Hofstede (The Nits) naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Vanaf 1986 gaat Wisselink zich volledig toeleggen op het regisseren van educatieve films en bedrijfsfilms voor Nederlandse opdrachtgevers. Hij werkt eerst vanuit Amsterdam, later vanuit Bussum waar hij sinds 1996 een bedrijf runt met een compagnon.

Nits

Discografie Willem Wisselink

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Willem Wisselink

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer