Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WILLEM DE FESCH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

willem de fesch

Periode

26-08-1687 - 03-01-1761

Genre

barok, componist, klassiek, viool

Pseudoniemen

Defesch

Willem de Fesch

Willem de Fesch, een tijdgenoot van Johann Sebastian Bach, is een belangrijke componist en violist uit de eerste helft van de 18e eeuw. Zijn composities zijn duidelijk beïnvloed door het werk van Arcangelo Corelli, Antonio Vivaldi en Georg Friedrich Händel. Zijn eigen, nogal markante temperament geeft veel van zijn muziek ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, viool

Genoemd in de biografie van

1714   Jacob Nozeman

Biografie Willem de Fesch

Willem de Fesch, een tijdgenoot van Johann Sebastian Bach, is een belangrijke componist en violist uit de eerste helft van de 18e eeuw. Zijn composities zijn duidelijk beïnvloed door het werk van Arcangelo Corelli, Antonio Vivaldi en Georg Friedrich Händel. Zijn eigen, nogal markante temperament geeft veel van zijn muziek echter een unieke plaats in de Europese muziekgeschiedenis. Verscheidene werken zijn helaas verloren gegaan.

1687 - 1710

Willem de Fesch (Defesch, du Feche, de Feghg, de Veg) is geboren op 26 augustus 1687. Zijn ouders, Louis de Fesch en Johanna Maasbracht, zijn afkomstig uit Luik. Hun zonen Pieter en Willem worden geboren in Alkmaar. Nog voor 1690 keert de familie terug naar Luik. Tegen 1710 trekken Pieter en Willem naar Holland en vestigen zich als musici in Amsterdam.

1710 - 1725

Willem de Fesch trouwt met de dochter van zijn vioolleraar Carl Rosier. Als concertviolist treedt hij ook enkele malen op in Antwerpen, in elk geval in 1718, 1719 en 1722. In Amsterdam heeft hij waarschijnlijk ook als kerkmusicus gewerkt. In deze periode verschijnen zijn eerste composities in druk: duetten voor twee violen en een aantal concerten en sonates voor diverse kleine (strijk)ensembles. In deze muziek volgt De Fesch de stijlkenmerken van zijn tijd. Hij onderscheidt zich door de virtuoze cadensen, klaarblijkelijk bedoeld om door de componist zelf te worden uitgevoerd.

1725 - 1731

Willem de Fesch vestigt zich in Antwerpen. Hij volgt hier Alphonse d'Eve op als kapelmeester van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Al spoedig krijgt hij conflicten met het kapittel, naar het schijnt vanwege zijn wangedrag. Sommigen spreken van een onberekenbaar, zelfzuchtig en onzorgvuldig karakter. Intussen componeert hij enkele missen en instrumentale sonates die in Brussel uitgegeven worden. Deze werken vertonen een grotere expressiviteit en eenvoud, zoals die ook in de Italiaanse stijl uit deze periode (Corelli en Vivaldi) naar voren komt. Uiteindelijk moet De Fesch zijn betrekking in Antwerpen opgeven.

1732 - 1749

Willem de Fesch en zijn vrouw vestigen zich in Londen, hij als violist, zij als zangeres. Londen behoort met Parijs en Milaan tot de belangrijkste muziekcentra van Europa. Händel heeft in Londen al geruime tijd grote successen met zijn opera's en (later) oratoria. Zijn eerste Engelse oratorium 'Esther', wordt uitgevoerd in 1732 en het jaar daarop volgt De Fesch' oratorium 'Judith', dat in 1740 nogmaals op het programma staat. De uitvoering van Händels oratorium 'Joseph and his Brethren in 1744 wordt in 1745 gevolgd door het oratorium 'Joseph' van Willem de Fesch. Als die in 1746 optreedt als concertmeester in Händels orkest, is het duidelijk dat er geen sprake is van rivaliteit. In 1748 en 1749 dirigeert De Fesch het orkest in Marylebone Gardens. In Londen schrijft hij naast de genoemde oratoria de pastorale serenade 'Love and Friendship', de komische opera 'The London Apprentice', diverse sonates en concerten en een verzameling liederen. Sommige Engelse liederen zijn geschreven voor theaterproducties, zoals die van William Shakespeare's 'The Tempest' in 1746. De teksten van zijn Italiaanse liederen zijn veelal ontleend aan Paolo Rolli's 'Di canzonette e di cantate libri due'.

1750 - 1761

Willem de Fesch trekt zich terug uit het openbare leven. Hij overlijdt op 3 januari 1761 in Londen.

2005

Bij Albersen in Den Haag verschijnt het boek 'Willem de Fesch: 'An excellent musician and a worthy man' van de musicoloog Robert L. Tusler.

Discografie Willem de Fesch

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Willem de Fesch

Audio/Video Willem de Fesch

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer