Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WILLEM VAN OTTERLOO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Willem van Otterloo

Periode

27-12-1907 - 27-07-1978

Genre

dirigent, klassiek

Willem van Otterloo

Willem van Otterloo begint zijn loopbaan als dirigent bij het Utrechts Symfonie Orkest. Zijn grootste successen behaalt hij echter met het Residentie Orkest, dat met zijn aanstelling een bloeitijd tegemoet gaat. Het orkest en Van Otterloo krijgen internationale bekendheid, mede dankzij de vele lp's die zij maken voor het Philips-label.
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent

Biografie Willem van Otterloo

Willem van Otterloo begint zijn loopbaan als dirigent bij het Utrechts Symfonie Orkest. Zijn grootste successen behaalt hij echter met het Residentie Orkest, dat met zijn aanstelling een bloeitijd tegemoet gaat. Het orkest en Van Otterloo krijgen internationale bekendheid, mede dankzij de vele lp's die zij maken voor het Philips-label. Zijn composities dateren voornamelijk uit de eerste helft van zijn leven. Hij schrijft voornamelijk orkestwerken in het gematigd-moderne idioom uit het begin van de jaren dertig. "Typisch voor Van Otterloo is, dat zijn eerste thema's met scherpe contouren, raak getekend en krachtig van expressie zijn, terwijl zijn tweede thema's aarzelend, weifelend en minder expressief zijn." (Henk Badings: De hedendaagsche Nederlandsche muziek, 1936)

In bezetting van

Residentie Orkest  

1928 - 1932

Willem van Otterloo (27 december 1907, Winterswijk) breekt na twee jaar met zijn studie Medicijnen en kiest voor de muziek. Hij studeert aan het Conservatorium van Amsterdam cello en compositie. Zijn docenten zijn Max Orobio de Castro, Sem Dresden en Hendrik Andriessen.

Hendrik Andriessen Sem Dresden

1932

Meteen na zijn afstuderen kan Van Otterloo als cellist aan de slag bij het Utrechts Stedelijk Orkest. Ook treedt hij als componist in de openbaarheid: zijn 'Suite nr. 3' voor orkest wint een prijs van het Concertgebouw te Amsterdam. Omdat dirigent Willem Mengelberg ziek is, krijgt Van Otterloo de kans zijn werk zelf in te studeren en te dirigeren.

1933 - 1937

Van Otterloo wordt bij het Utrechts Stedelijk Orkest tot tweede dirigent benoemd en vier jaar later tot eerste dirigent.

1949

Van Otterloo wordt chef-dirigent van het Residentie Orkest. Met het Residentie Orkest stijgt Van Otterloo tot grote hoogten. "Van Otterloo genoot bij de musici die onder hem werkten overal groot gezag om zijn volleerd vakmanschap, zijn feilloos geheugen (hij dirigeerde de meeste partituren uit het hoofd), zijn scherp gehoor, zijn onophoudelijk streven naar technische perfectie, en om de onschokbare zekerheid waarmee hij zijn bedoelingen wist te verwezenlijken. Zijn interpretaties muntten steeds uit door een volmaakt evenwicht in de klankverhoudingen en een heldere doorzichtigheid. Hij hield van strakke, voortvarende tempi en had een duidelijke voorkeur voor briljant geïnstrumenteerde werken. Tot zijn lievelingscomponisten behoorden Berlioz ('Symphonie fantastique'), Richard Strauss ('Ein Heldenleben') en Ravel ('Daphnis et Chloé'); maar ook de symfonieën van Haydn beantwoordden bij uitstek aan zijn muzikaal temperament." (Eduard Reeser: Biografisch Woordenboek van Nederland, 1985)

Residentie Orkest

1950 - 1960

In de jaren '50 maken Van Otterloo en het Residentie Orkest diverse lp-opnamen voor het Philips-label en reist hij met het Residentie Orkest de wereld over. Ook doet hij veel gastdirecties in binnen- en buitenland. Van Otterloo staat voor de Berliner Philharmoniker, de Wiener Symphoniker, het Symphonie Orkest van de Scala te Milaan, de symfonie-orkesten van Madrid en Lissabon, het Hallé Orchestra in Engeland, het Staatsradio-orkest van Denemarken, de Orchestres Lamoureux en Pasdeloup te Parijs, het Staatsradio-orkest van Buenos Aires, het Orkest van de Zuid-Afrikaanse Radio, enz. Het Concertgebouworkest kiest voor zijn grote Amerikaanse tournee in 1954 de 'Symphonietta voor 16 blazers' (1943). Van Otterloo is docent directie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook is hij betrokken bij de dirigentencursus van de Nederlandse Radio Unie (Nederlandse Omroep Stichting).

1962

Willem van Otterloo wordt naast Jean Fournet chef-dirigent van het Radio Filharmonsich Orkest.

Radio Filharmonisch Orkest

1972

Na zijn pensionering vertrekt Van Otterloo naar Australië. Bij de symfonieorkesten van Sydney en Melbourne gaat hij aan de slag als dirigent. In zijn latere levensjaren componeert hij niet meer, maar wijdt hij zich in zijn vrije tijd aan de portretfotografie. Ook daarin bereikt hij een hoog niveau.

1974 - 1977

Vanuit Australië bekleedt Van Otterloo de functie van algemeen muzikaal directeur van de Düsseldorfer Sinfoniker.

1978

Door een verkeersongeluk komt Willem van Otterloo op 27 juli in Melbourne om het leven. Van Otterloo is een enthousiast Porsche-bestuurder, maar sterft (wrang genoeg) als passagier in een geleende Volkswagen Kever.

2009

Op 10 december wordt de biografie 'Willem van Otterloo (1907-1978), een dirigentenloopbaan', geschreven door Niek Nelissen (uitg. Van Gruting) gepresenteerd bij het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag.

Discografie Willem van Otterloo

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Willem van Otterloo

Audio/Video Willem van Otterloo

Video Willem van Otterloo

Residentieorkest o.l.v. W...
Residentieorkest o.l.v. Willem van Otterloo (1951)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Residentieorkest o.l.v. Willem van Otterloo (1951)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer