Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WIM HOGENKAMP

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1947 - 1989

Genre

luisterlied, Nederlandstalig, tekstdichters, tekstschrijver, zang

Wim Hogenkamp

Wim Hogenkamp (1947-1989) is acteur, zanger en tekstschrijver, onder meer bekend als auteur van het liedje De Mallemolen.
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

John Bukman   drums
Rob Roeleveld   toetsinstrumenten
Willem Brink   gitaar
Ronny Buhre   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1977   Heddy Lester
1981   Lori Spee
1987   Dick Bakker

Biografie Wim Hogenkamp

Wim Hogenkamp (1947-1989) is acteur, zanger en tekstschrijver, onder meer bekend als auteur van het liedje De Mallemolen.

1970 - 1980

Wim Hogenkamp (Groningen, 14 juni 1947) speelt in de jeugdserie Q&Q (1974) de rol van Anthony van Slingelandt Jr., het vermeende lijk op de 'mislukte' foto. Op het toneel is hij te bewonderen in de musical Hair (1971) en Cyrano De Bergerac (1975, naast Ko van Dijk). Hogenkamp speelt bijrollen in de televisieserie Sil De Strandjutter (1976) en de speelfilms A Bridge Too Far (Richard Attenborough, 1977) en Pastorale 1943 (1978). Hij schrijft liedteksten voor diverse artiesten. Samen met Frank Affolter is hij verantwoordelijk voor het liedje De Mallemolen waarmee zangeres Heddy Lester in 1977 Nederland vertegenwoordigt tijdens het Eurovisie Songfestival in Londen. Lester behaalt de twaalfde plaats. Hogenkamp brengt zelf enkele albums uit op Ariola. In 1978 wint de tekstdichter de Louis Davidsprijs voor het lied Afscheid. Zijn album Heel Gewoon (1978) wordt bekroond met een Edison. In 1979 neemt hij de rol over van Robert Long in de musical Swingpop van Seth Gaaikema. De Duitstalige versie van Heel Gewoon komt in 1980 uit onder de titel Stinknormal.

Heddy Lester Robert Long

1981 - 1989

Samen met de zangeressen Lori Spee en Suzanne Michaels vertegenwoordigt Wim Hogenkamp in 1981 Nederland tijdens het Knokke festival. Hij schrijft in 1981 een theatershow voor de Vlaamse bekendheid Katrien Devos. In hetzelfde jaar is hij verantwoordelijk voor De Ballen, 'de eerste Nederlandse confusical', waarmee hij samen met zangeres Gerrie van der Klei op het podium staat. De muziek is van Rob Roeleveld. In 1982 staat Ria Valk op de bühne met een theatershow die door Hogenkamp is geschreven. Zelf tourt hij met het programma Heel Gewoon, begeleid door Willem Brink (gitaar), Ronny Buhre (bas), John Bukman (drums) en Rob Roeleveld (toetsen, muzikaal leider). Op het label Nature verschijnt de tweede Duitstalige plaat Unbemerkt. Tussendoor schrijft hij nog losse teksten voor Adèle Bloemendaal, Liesbeth List, Marjol Flore en Robert Paul. Aan de Prinsengracht start Hogenkamp in 1987 het theater/café/restaurant De Suikerhof waar hij jong talent een podium geeft, waaronder Margot Ros, Stan Limburg, Andre Breedland, Martijn Breebaart, Hanny Kroeze en Hilde de Mildt. In De Suikerhof gaan ook de theaterprogramma's Wim Hogenkamp & Partners en Diner Spectacle in première. Eind jaren tachtig wordt Hogenkamp ernstig ziek. Op 5 februari 1989 wordt hij doodgeschoten aangetroffen in zijn woning aan de Nicolaas Maestraat te Amsterdam. Zijn broer, de tekstschrijver, bassist en gitarist Rob Hogenkamp, heeft dan al de leiding overgenomen van De Suikerhof.

Adèle Bloemendaal Liesbeth List Lori Spee Ria Valk Robert Paul

Discografie Wim Hogenkamp

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Wim Hogenkamp

Audio/Video Wim Hogenkamp

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer