Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WIM RIJKEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Wim Rijken in 2012

Periode

03-08-1958 - 18-05-2022

Genre

amusementsmuziek, componist, luisterlied, Nederlandstalig, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Wim Rijken

Wim Rijken is acteur, zanger, presentator, tekstschrijver en componist. Zijn eerste hit scoort hij in 1988 samen met Conny Vandenbos. Hij brengt daarna ook solo Nederlandstalige pop en luisterliedjes uit. Als acteur is hij te zien op het toneel en in televisieseries. Hij presenteert voor radio en televisie en leent ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1989   Conny Vandenbos
1996   Haro Slok
1998   Adriana Romijn
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Wim Rijken

Wim Rijken is acteur, zanger, presentator, tekstschrijver en componist. Zijn eerste hit scoort hij in 1988 samen met Conny Vandenbos. Hij brengt daarna ook solo Nederlandstalige pop en luisterliedjes uit. Als acteur is hij te zien op het toneel en in televisieseries. Hij presenteert voor radio en televisie en leent zijn stem aan tekenfilms, kinder-cd's en reclamespotjes. Daarnaast is Rijken casting director en oprichter en manager van de popact Wickit.

1986 - 1989

Wim Rijken is werkzaam als acteur, onder meer bij de Haagse Comedie en het Nederlands Volkstoneel. Hij doet in 1987 auditie voor de musical Heimwee, waarbij niet alleen zijn acteertalent opvalt, maar ook zijn goede zangstem. De zanger wordt aangenomen en komt zo in contact met medespeelster Conny Vandenbos met wie hij zijn eerste twee singles opneemt. Wie Weet Wat Liefde Is behaalt in 1988 de tipparade van de Top 40. Het lied is een Nederlandstalige bewerking van A Quoi Ça Ser L'Amour van Edith Piaf en Théo Sarapo. Tezamen met de single Stapelgek Op Jou staat het duet ook op het album Wie Weet Wat Liefde Is van Conny Vandenbos.

Conny Vandenbos

1990 - 2004

In de jaren negentig brengt Wim Rijken singles en een minialbum uit voor labels als Telstar, Multidisk, Ariola en ABCD. Ondertussen is hij een bekend gezicht op televisie als acteur met vaste rollen in de o.a. De Brug (1990), Villa Borghese (1991) en De Club van Sinterklaas (op jeugdzender Jetix). Hij speelt gastrollen in o.a. Goede Tijden Slechte Tijden, Vrienden Voor Het Leven, Oppassen, SamSam en Westenwind. Daarnaast is hij te zien in diverse bedrijfs- en instructiefilms, film- en videoproducties en theaterproducties voor het bedrijfsleven. Rijken is ook actief als trainingsacteur en als casting director voor Harry Klooster Casting in de periode 1998/2001. Voor de televisie presenteert hij de programma's De Winkel Van Sinkel, Terugkijken Met Rijken en De Droogkap, en voor de radio Nachtvlinders op Radio Noordzee en Koffietijd Radio op Radio 192. De stem van Rijken is regelmatig te horen in tekenfilms, op kinder-cd's, in commercials en als voice-over. Op het toneel speelt hij o.a. bij het Nationaal Toneel en in muzikale theatervoorstellingen als Viktor/Viktoria en Little Voice. Naar aanleiding van zijn vijftienjarig jubileum brengt Wim Rijken in het voorjaar van 2003 het verzamelalbum Zomaar Verliefd uit, met daarop hoogtepunten uit zijn muzikale carrière. De zanger is als oprichter en manager betrokken bij de popact Wickit. Hun singles Eso Eso, Mister DJ en Party Party worden ook opgepikt in landen als Oekraïne, Rusland, Argentinië, Mexico, Denemarken, Noorwegen, Zweden en de Verenigde Staten.

2005 - 2006

In het seizoen 2005/2006 speelt Wim Rijken in de musical Diva's In Nood. Uit de musical komt de single Wie Weet Wat Liefde Is voort, een versie van het duet uit 1988, ditmaal in een nieuw arrangement uitgevoerd met zangeres Marga Bult (ex-Babe). Voor aanvang van het WK Voetbal van 2006 brengt Rijken samen met Alain Hulspas van Wickit onder de naam Vak-A de voetbalsingle Holland Holland uit. Voor de speelfilm Het Woeden Der Gehele Wereld (2006) werkt hij als casting director.

Babe

2007 - 2008

Het seizoen 2007/2008 staat in het teken van In The Mood, een musical over het leven van The Andrews Sisters, waarin Wim Rijken alle acht mannenrollen voor zijn rekening neemt. In mei 2008 tekent hij een platencontract bij het nieuwe Nederlandstalige label Villa NL. De eerste plaat voor Villa NL is de single Jij Bent Mijn Zomer, door Rijken geschreven samen met producer John Dirne.

2009

In de zomer speelt Rijken in de jeugdtheatervoorstelling Feest In Het Zintuigenrijk, een initiatief van de CliniClowns voor kinderen met een handicap. Vanaf oktober is hij te zien in de titelrol in de bioscoopfilm Sinterklaas En De Verdwenen Pakjesboot. De film is met 315.487 bezoekers de best bezochte kinder- en familiefilm van 2009. Wim Rijken speelt dezelfde rol in het dvd-project Video Van Sint.

2010

Wim Rijken in 2010 Wim Rijken speelt opnieuw de rol van Sinterklaas, in de bioscoopfilm Sinterklaas En Het Pakjesmysterie (ook met onder anderen Frans Bauer en Gerard Joling) en een nieuwe editie van Video Van Sint. Bij Berk Music verschijnt de maxisingle Dans Met Mij, een uitgave in samenwerking met de NVD (Nederlandse Vereniging van Dansleraren).

Frans Bauer Gerard Joling

2011

Bij Berk Music verschijnt de single Zij Is De Liefste. Wim Rijken speelt voor het derde jaar op rij de rol van Sinterklaas een bioscoopfilm. Naast de film Sinterklaas En Het Raadsel Van 5 December verschijnt ook een nieuwe editie van Video Van Sint.

2012

Wim Rijken in 2012 Wim Rijken zit 25 jaar in het artiestenvak. Het jubileum wordt gevierd met het album Als De Dag Lacht, met daarop hoogtepunten uit zijn carrière. De titelsong komt ook uit als single. In de speelfilm Joris En Boris En Het Geheim Van De Tempel (met Martijn van Nellestijn als Joris en Richard de Ruijter als Boris) speelt Rijken de rol van notaris Randlijn en verzorgt hij tevens de voice-over. De jeugdfilm draait vanaf 18 juli in de bioscoop. De tweede single van Als De Dag Lacht is het nummer Samen Met Jou.Traditiegetrouw verschijnt in het najaar weer een editie van Video Van Sint met de acteur als goedheiligman. Nick & Simon spelen in de video een gastrol.

Nick & Simon

2013

De acteur prolongeert zijn Sinterklaasrol in zowel de vierde bioscoopfilm Sinterklaas En De Pepernotenchaos als de nieuwe Video Van Sint. De film bevat gastrollen van onder anderen Gerard Joling, Patty Brard, Tony Neef en Willeke Alberti. Jan Smit doet mee aan de video. In oktober verschijnt de opgewekte single Ik Wil Wel Weer. De bijbehorende video wordt opgenomen aan de Nieuwe Vaart in Amsterdam.

Gerard Joling Jan Smit Patty Brard Tony Neef Willeke Alberti

2017

Het album Zo Zijn We Samen verschijnt bij Berk Music en bevat een duet met zangeres Ingrid Simons.

Ingrid Simons

2018 - 2022

De zanger/acteur moet noodgedwongen zijn carrière op een laag pitje zetten. Hij lijdt aan een zeldzame beenmergziekte. In 2019 verschijnt de bundel Ik Troost Je Met Liefde, met gedichten en gedachten. Ook brengt Rijken een single uit met dezelfde titel. In 2021 volgt de bundel Het Leven Van De Dag, waarin ook zijn liedteksten zijn opgenomen.
Wim Rijken kiest na jaren van intensieve behandelingen voor euthanasie. Hij overlijdt op 18 mei 2022 op 63-jarige leeftijd. Veertien uur voor zijn overlijden geeft hij nog een interview aan Privé.

Discografie Wim Rijken

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Wim Rijken

Audio/Video Wim Rijken

Video Wim Rijken

Wim Rijken - Ik Wil Wel W...
Wim Rijken - Ik Wil Wel Weer
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Wim Rijken - Ik Wil Wel Weer

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer