Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WIM SONNEVELD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Foto uit het tv-programma 'Blijf in Holland, meneer Sonneveld' KRO, 1963 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

28-06-1917 - 08-03-1974

Genre

amusementsmuziek, cabaret, chanson, luisterlied, Nederlandstalig, zang

Online

Beeld en Geluidwiki

Wim Sonneveld

Wim Sonneveld behoort tot de grote drie van het naoorlogse Nederlandse cabaret. Zijn vertolking van 'Het dorp' wordt gerekend tot de klassiekers van het Nederlandse lied.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1925   Johnny & Rijk
1935   Willy van Hemert
1940   Conny Stuart
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Wim Sonneveld

Wim Sonneveld behoort tot de grote drie van het naoorlogse Nederlandse cabaret. Zijn vertolking van 'Het dorp' wordt gerekend tot de klassiekers van het Nederlandse lied.

1917

Wim Sonneveld wordt geboren op 28 juni te Utrecht.

1936

Hij maakt zijn theaterdebuut bij Louis Davids op 12 februari in de Hollandse Schouwburg te Amsterdam.

Louis Davids

1943

Sonneveld begint zijn eerste eigen cabaretgezelschap. Zijn eerste programma gaat van start in het Leidsepleintheater getiteld: Alleen Voor Dames. De recensies zijn juichend. Tot en met 1959 zullen er in totaal 26 opgevoerd worden waarvan 't Is Historisch en We Spelen Pantomime extra opvallen. Vaste mensen in het gezelschap zijn Joop Doderer, Hetty Blok en Conny Stuart. Vaste schrijvers zijn Hella S. Haasse en Annie M.G. Schmidt.

Annie M.G. Schmidt Conny Stuart

1945

Sonneveld gaat op tournee door Duitsland en treedt daar op voor de Engelse militairen.

1947

Hij ontmoet zijn toekomstige partner en tekstschrijver Friso Wiegersma bij de artiesteningang van het Leidsepleintheater. Voor die tijd heeft hij een relatie met Huub Janssen, die nooit helemaal uit zijn leven zal verdwijnen. Sonneveld weet zijn privéleven (en homoseksualiteit) altijd buiten de schijnwerpers te houden.

Friso Wiegersma

1954

Zijn Willem Parel creatie wordt een nationaal succes, eerst in het theater, daarna als hoorspelfiguur op de radio en vervolgens als filmster.

1955

De bioscoopfilm De Wonderlijke Wereld Van Parel gaat in première.

1956

Wim Sonneveld vestigt zich een half jaar in Hollywood en werkt mee aan vier films waarvan Silk Stockings (met o.a. Fred Astaire en Peter Lorre) de bekendste wordt.

1958

Voor de BBC maakt hij acht televisieshows.

1959

Rim Ram is het laatste cabaretprogramma.

1960

Sonneveld speelt de hoofdrol in de Nederlandse versie van de musical My Fair Lady. Het stuk trekt drie jaar volle zalen in Nederland en is een van de grootste Nederlandse theatersuccessen.

1961

Op brutale, spraakmakende wijze reikt hij de Edisons uit op het tweede Grand Gala Du Disque.

1962

Doe Es Wat Meneer Sonneveld, een televisieshow bestaande uit een collage van oude successen (uit de periode 1954-1959) is een groot succes. Het programma wordt binnen 4 weken weer herhaald en levert behalve een Edison voor de elpee ook een hitsingle op met Catootje.

1963

Foto uit het tv-programma 'Blijf in Holland, meneer Sonneveld' KRO, 1963 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Op het Grand Gala Du Disque verschijnt Sonneveld als Frater Venantius. Nederland reageert laaiend enthousiast op de creatie. Behoudende kringen spreken schande over de inhoud van de conference.

1964

Op 1 januari gaat Een Avond Met Wim Sonneveld, een programma samen met Marijke Merckens, in première. Componist/pianist Harry Bannink zorgt voor de muzikale begeleiding. Het wordt een ongekend succes. Hoogtepunten uit het programma zijn o.a. Kroketten, De Man Achter Het Loket, Tearoom Tango, Margootje en Nikkelen Nelis. Het programma loopt tot halverwege 1966.

Harry Bannink Marijke Merckens

1965

In januari wordt Frater Venantius op single uitgebracht en bereikt de top 10. Marijke Philips vervangt Marijke Merckens in Een Avond Met Sonneveld.
In december verschijnt een EP met vier kerstliedjes.

1966

Sonneveld vertrekt naar Frankrijk waar hij samen met zijn levenspartner en tekstschrijver Friso Wiegersma gaat wonen. In Nederland legt hij zich toe op het begeleiden van nieuw talent.

Friso Wiegersma

1967

Wim En Ina, een nieuwe cabaretprogramma met Ina van Faasen (1928-2011), levert juweeltjes op als de conference over de verkering van zijn dochter ('ene Harry, een gluiperd van het zuiverste water') en het lied Het Dorp. Dit lied zal uitgroeien tot een ware evergreen in de Nederlands muziek. Het nummer is een bewerking van het Franse lied 'La Montagne' van Jean Ferrat. Friso Wiegersma vertaalt het lied met de beroemde zin 'En langs het tuinpad van mijn vader, zag ik de hoge bomen staan.' Het cabaretprogramma loopt door tot zomer 1969. Jan Huydts is in deze periode pianist, arrangeur en orkestleider.

Jan Huydts

1968

Sonneveld speelt als gastacteur zeven rollen in de televisieserie Ja Zuster Nee Zuster, geschreven door Annie M.G. Schmidt. Het VARA-programma is het best bekeken programma van 1968. In maart presenteert Sonneveld wederom het Grand Gala Du Disque. Kritisch bejegent hij Boudewijn de Groot en Cuby & The Blizzards.

Annie M.G. Schmidt Boudewijn de Groot Cuby + Blizzards

1969

In de zomer is hij bezig met de voorbereidingen van de musical De Kleine Parade die hij regisseert en produceert. De musical is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Henriëtte van Eyk (1897-1980) uit 1932. Het boek is een bundel korte schetsen over de belevenissen van een freule in de 'high society'. De rollen worden gespeeld door onder anderen Barrie Stevens, Margriet de Groot, Corrie van Gorp, Elly Weller, Joost Prinsen, Leen Jongewaard, Marjan Berk en Martin Brozius. De muzikale leiding en arrangementen zijn van Ruud Bos.

1970

Regisseur Rob Touber maakt de special Wim Sonneveld In Japan, waarin de cabaretier liedjes zingt op locatie.

1971 - 1972

Samen met Corry van Gorp en Willem Nijholt speelt Sonneveld vanaf januari de nieuwe theatershow Lieveling. Bekende nummers zijn o.a. Stalmeester, 'een aardigheidje meneer Sonneberg'. In het najaar van 1972 vindt de laatste uitvoering plaats. Dan verschijnt ook de LP Sonneveld met luisterliedjes.

Willem Nijholt

1973

De speelfilm Op De Hollandse Toer komt als kerstfilm in de bioscoop. Medespelers zijn o.a. Adèle Bloemendaal en Joop Doderer.

Adèle Bloemendaal

1974

In januari starten de opnamen voor de paasspecial voor de KRO waarin hij alleen liedjes zal zingen. In februari neemt hij door Huub Janssen geschreven verhalen op.
Op 8 maart overlijdt Wim Sonneveld op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

2000 - 2001

Sonnevelds tekstschrijver en voormalige levenspartner Friso Wiegersma vindt drie nooit eerder uitgebrachte liedjes van de cabaretier. De nummers zijn onderdeel van twee cd's die als bijlage verschijnen bij Wiegersma's boek Telkens Weer Het Dorp. In dit boek staat een bloemlezing uit de teksten die Wiegersma schreef voor Sonneveld en anderen. De cd's bevatten drie andere teruggevonden liedjes, gezongen door Willem Nijholt, Erik Brey en Corrie van Gorp. Jos Brink neemt de hoofdrol voor zijn rekening in de musical over Wim Sonneveld die op 19 oktober 2001 in Haarlem in première gaat.

2003

Op 8 maart, de sterfdag van Wim Sonneveld, sluit Theatergroep Toetssteen in het Veghelse theater De Blauwe Kei na twee jaar de reeks voorstellingen over het leven van de cabaretier. De door Ger Beukenkamp geschreven musical Sonneveld, Angst, Illusie En Muziek bevat naast bestaand Sonneveld-repertoire ook nieuwe liedjes van Martin van Dijk. Jan Ad Adolfsen speelt de rol van Sonneveld. In de theatervoorstelling Telkens Weer Het Dorp staan de liedjes van tekstschrijver Friso Wiegersma centraal. Jenny Arean, Marnix Kappers, Joke de Kruijf en Tony Neef vertolken in het theaterstuk ongeveer 26 nummers. De teksten die de liedjes verbinden, worden geschreven door Ton Vorstenbosch en Hans van der Woude, de huidige levenspartner van Wiegersma.

Jenny Arean Joke de Kruijf Tony Neef

2005

De box Ik Zou Nooit Iets Anders Willen Zijn bevat zestien cd's met het oeuvre van Wim Sonneveld uit zijn gehele carrière, van 1934 tot 1974. Tijdens zijn twee jaar durende research vond samensteller en theaterspecialist Hilde Scholten een grote hoeveelheid onbekend en zeldzaam materiaal in de geluidsarchieven. Zij trof onder meer 68 nummers die nooit eerder op plaat, cd of video werden uitgebracht. Op de eerste elf cd's zijn alle liedjes en conferences van Wim Sonneveld thematisch gecompileerd inclusief onbekende radio- en privé-opnamen. De twaalfde en dertiende cd Toegift 1 en Toegift 2 zijn gewijd aan alternatieve versies van bekende liedjes. Daarnaast bevat de box een dubbel-cd met een tot nu toe onbekende, unieke try-out van Sonneveld's eerste one man show: Een Avond Met Wim Sonneveld, waarbij de cabaretier terzijde wordt gestaan door Marijke Merckens. Op de overige cd's is o.a. een door Sonneveld geschreven liedje uit 1934 te horen en opnamen van een jonge Sonneveld vastgelegd op glas- en lakplaten.

2006

Het boek Wim Sonneveld: De Parel Van Het Cabaret wordt in maart gepresenteerd in het Nieuwe de la Mar Theater onder aanwezigheid van onder meer Friso Wiegersma en diens partner Hans van der Woude, Mies Bouman, Corrie van Gorp en Willem Nijholt. De Parel Van Het Cabaret is 'een vriendenboek' vol verhalen van vrienden en collega's, opgetekend door auteur Hilde Scholten.

2008

De 10 dvd's tellende box Wim Sonneveld In Beeld (maart) bevat het complete televisie-oeuvre van de cabaretier, van zijn grote shows tot en met de reclamespot voor het wasmiddel Pril, samengesteld door producer Hubert Poell samen met Hilde Scholten en Hans van der Woude. De box bevat ook documentaires, waaronder De Weduwen Sonneveld dat is uitgezonden in Het Uur Van De Wolf.

2009

Het theaterconcert Sonneveld Voor Altijd! (regie: Eddy Habbema, choreografie: Frans Schraven) is een hommage aan Wim Sonneveld, waarbij zijn veelzijdigheid als cabaretier en zanger centraal staat. Tv-presentator Frits Sissing maakt in deze voorstelling zijn musicaldebuut. Hij wordt geflankeerd door Trudy Labij, Syb van der Ploeg, Suzan Seegers (finaliste in Op Zoek Naar Evita) en Roberto de Groot (Juan Perón in Evita). Sonneveld Voor Altijd! gaat 23 november in première in de Schouwburg Amstelveen.

Syb van der Ploeg

2013

Tony Neef gaat vanaf oktober de titelrol spelen in Sonneveld, een muzikale theatervoorstelling over het leven van Wim Sonneveld, geproduceerd door Albert Verlinde Entertainment. Andere rollen worden gespeeld door onder meer Mariska van Kolck (Conny Stuart), Jan Elbertse (Huub Jansen) en Thomas Cammaert (Friso Wiegersma).

Tony Neef

2017

Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Sonneveld komt AVROTROS met de tv-serie '100 jaar Sonneveld'. Er is een eerbetoon in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en er wordt in de hoofdstad een brug naar de cabaretier vernoemd.

Discografie Wim Sonneveld

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Wim Sonneveld

Audio/Video Wim Sonneveld

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer