Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WITHIN TEMPTATION

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Within Temptation

Periode

1996 - heden

Genre

gothic, metal

Online

Twitter
Officiële website
YouTube

Within Temptation

Gothic rockband Within Temptation uit Waddinxveen is een van de meest succesvolle Nederlandse rockbands in het buitenland. Het bandgeluid wordt gekenmerkt door het heldere stemgeluid van voorvrouw Sharon den Adel, de stevige gitaarriffs, een orkestrale aanpak en Keltische invloeden. Live wordt de muziek aangevuld met indrukwekkende decors, vuurwerk en filmbeelden.
Volledige biografie...

Bezetting

Jeroen van Veen (2)   basgitaar
Robert Westerholt   gitaar, zang
Ruud Jolie   gitaar
Martijn Spierenburg   toetsinstrumenten
Sharon den Adel   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Dennis Leeflang   drums
Richard Willemse   drums
Martijn Westerholt   toetsinstrumenten
Ciro Palma   drums
Ivar de Graaf   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1992   Oscar Holleman
1996   Ordo Draconis
1996   Xenomorph
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Within Temptation

Gothic rockband Within Temptation uit Waddinxveen is een van de meest succesvolle Nederlandse rockbands in het buitenland. Het bandgeluid wordt gekenmerkt door het heldere stemgeluid van voorvrouw Sharon den Adel, de stevige gitaarriffs, een orkestrale aanpak en Keltische invloeden. Live wordt de muziek aangevuld met indrukwekkende decors, vuurwerk en filmbeelden. Within Temptation verkoopt wereldwijd meer dan drie miljoen platen, wint prestigieuze prijzen in binnen- en buitenland en doet uitverkochte tournees door Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika.

1996

Gitarist en zanger Robert Westerholt richt Within Temptation op. Hij was eerder actief in de doomformatie The Circle. Sharon den Adel (zang en Roberts levensgezellin), Jeroen van Veen (bas, ex-The Circle) en Michiel Papenhove (gitaar, ex-Voyage) voegen zich ook bij Westerholt's nieuwe band. Zijn broer Martijn Westerholt voegt zich bij het gezelschap als toetsenist. In Richard Willemse (ex-Ejaculate, ex-Near Dark) wordt een drummer gevonden. Wat later verlaat Willemse Within Tempation om te gaan zingen in de skatepunkformatie Barton Dean. Hiervan maken Papenhove en Van Veen ook deel uit. Met drummer Dennis Leeflang wordt vervolgens de demo Enter opgenomen.

Barton Dean Ejaculate Near Dark The Circle Voyage

1997

Enter wordt Demo van de Maand in Anthony van den Berg's demorubriek in Aardschok. Van den Berg tekent de band daarop voor zijn label DSFA. Ondertussen is ook Leeflang weer verdwenen uit Within Temptation. Hij drumt in 1999 in de band Sun Caged. Ivar de Graaf (ex-Peep Tom) volgt hem op. Met hem wordt in februari de cd Enter opgenomen. De band treedt op basis van dit goed ontvangen debuut onder meer op op Dynamo Open Air. In november tourt Within Temptation met Orphanage door Europa.

Orphanage Sun Caged

1998

Aan het begin van het jaar staat de band op Noorderslag. In het voorjaar wordt de mini-cd The Dance uitgebracht, met nieuw werk en remixen. De Graaf drumt nog op deze opnames, maar is ten tijde van het verschijnen ervan vervangen door Ciro Palma. Den Adel werkt mee aan de cd Into The Electric Castle van het Aryeon-project van Arjan Lucassen.

Ayreon

1999

In mei treedt Sharon den Adel op als gastzangeres bij de optredens van De Heideroosjes op Pinkpop en Dynamo Open Air. Als band treedt men categorisch niet op, omdat de leden zich willen toeleggen op studie en werk. Within Temptation wordt door de muzikanten om die reden niet als ‘prioriteit’ gezien. Enig nieuws is dat drummer Ivar de Graaf weer bij de band terugkeert.

Heideroosjes

2000

Within Temptation speelt op Lowlands. Opnamen van dat optreden verschijnen op de extra cd bij het nieuwe album Mother Earth.

2001

Within Temptation speelt op Noorderslag. De single Our Farewell verschijnt enkele weken later. De band staat ook op Pinkpop. De tweede single van het album Mother Earth is Ice Queen. 14 juli staat gitarist Michiel Papenhove voor het laatst met Within Temptation op het podium. Hij kan zijn werk niet meer combineren met de volle agenda van de band. Toetsenist Martijn Westerholt vertrekt na vijf jaar trouwe dienst omdat bij hem de ziekte van Pfeiffer is geconstateerd. De single Ice Queen bereikt de 72ste plaats in de Mega top 100. In september is Within Temptation de hoofdact op een groot festival in Mexico-City.

2002

Gitarist Ruud Jolie (ex-Brotherhood Foundation) vervangt Jelle Bakker die verder gaat met Chen Mo. Het album Mother Earth wordt met goud bekroond. Een jaar en twee maanden na de release is de cd de 40.000 verkochte exemplaren gepasseerd. Within Temptation speelt op Rock Werchter in België. Tijdens hun optreden op Parkpop in Den Haag krijgt de groep een platina plaat uitgereikt voor Mother Earth. Sharon den Adel zingt een duet met Toine van der Meijden op het album Fooly Dressed van zijn band Aemen dat in november verschijnt. Het duet wordt ook op single uitgebracht. Stephen van Haestregt verzorgt de productie. De Mother Earth Tour wordt uitgebracht op een dubbel-DVD.

Aemen Brotherhood Foundation Chen Mo

2003

Within Temptation Voormalige Within Temptation-drummer Ivar de Graaf brengt in januari een demo uit met zijn nieuwe band Jambone. Within Temptation tekent bij Gun Records, een dochtermaatschappij van BMG in Duitsland en verantwoordelijk voor onder andere het succes van Guano Apes en HIM. Samen met Gun werkt Within Temptation aan de introductie in Duitsland en andere Europese landen. Op 27 januari verschijnt in Duitsland de internationale versie van het album Mother Earth. Deze versie bevat 4 extra tracks en is gestoken in een volledig nieuwe speciale verpakking. Op 14 februari begint in Duitsland een omvangrijke Europese tournee samen met Paradise Lost. Within Temptation krijgt op 24 februari in 't Spant in Bussum een Zilveren Harp uitgereikt. Op 6 maart krijgt de groep in de Heineken Music Hall een Edison Music Award uitgereikt in de categorie beste dvd nationaal. Within Temptation vliegt op uitnodiging van Nationaal Comité 4 en 5 mei per helikopter langs enkele festivals die op bevrijdingsdag plaatsvinden. Running Up That Hill, een cover van Kate Bush, bereikt de 13e plaats in de Top 40. Ook in Duitsland is de groep succesvol. Mother Earth behaalt daar een zesde plek in de albumcharts en de single Ice Queen wordt een hit. In oktober verschijnt in Duitsland de tweede single Mother Earth. De plaat komt op nummer 13 binnen in de Duitse Hitparade

2004

Within Temptation Vlak voor hun optreden in de Grote Zaal van de Oosterpoort tijdens Noorderslag krijgt Within Temptation uit handen van hun Duitse platenbaas Wolfgang van Gun Records een Duitse gouden plaat uitgereikt. Op 10 februari, tijdens het Harpen Gala in Bussum, krijgt Within Temptation de Conamus Exportprijs 2003 uitgereikt, omdat de band in 2003 de meeste cd's en andere geluidsdragers in het buitenland heeft verkocht en daarmee buiten Nederland de meest succesvolle Nederlandse groep is. In juli staat de band op het hoofdpodium van het Belgische festival Rock Werchter en in augustus op de twaalfde editie van Lowlands. Voor hun volgende album gaat de band de studio in met de Zweedse producer Daniël Gibson. Gibson is ook verantwoordelijk voor het geluid van o.a. Kim-Lian, K-Otic en Di-rect. Het eerste resultaat van de samenwerking is de single Stand My Ground. Het album The Silent Force is in alle opzichten de overtreffende trap van Mother Earth. Op de plaat wordt de band onder meer terzijde gestaan door een koor en een orkest.

2005

Within Temptation Sharon den Adel is een van de vocalisten op Als Je Iets Kan Doen, een benefiet-single voor de slachtoffers van de zeebeving in Zuidoost-Azië. The Silent Force is een internationaal succes. In januari zijn er al 300.000 verkocht waarvan 30.000 in Frankrijk. In Spanje behaalt de single Stand By My Ground de 26ste plaats. Within Temptation ontvangt voor de tweede keer in de carrière de Conamus Exportprijs 2004. Gelijktijdig met de release van de single Memories gaat Within Temptation van 1 februari tot half maart op tournee door Europa met optredens in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Spanje, Frankrijk en Engeland. Within Temptation wint op 14 februari een Edison in de categorie Beste Groep. In april ontvangt de band een TMF Award in de categorie Beste Rock Nationaal. De single Stand My Ground staat begin mei op de eerste plek in de Spaanse singlecharts Los 40, een lijst gebaseerd op airplay. Medio mei staat de teller op 450.000 verkochte exemplaren van het album, waarvan alleen al 180.000 in Duitsland. The Silent Force is goud in Finland. Op 22 juli verzorgt Within Temptation een speciaal concert op de kop van het Java Eiland te Amsterdam. After Forever, Heideroosjes en Orphanage staan in het voorprogramma. Eind augustus staat de teller voor The Silent Force op 500.000 verkochte exemplaren. Het levert de groep een World Music Award op in de categorie Best Selling Dutch Artist. The Silent Force Tour verschijnt op een dubbele dvd met vijf uur aan concertopnamen (waaronder het Java Eiland en Rock Werchter), televisieoptredens, impressies en interviews. Tijdens de presentatie van The Silent Force Tour ontvangt Within Temptation op 21 november in Den Haag een platina plaat voor de verkoop van 80.000 exemplaren van de cd The Silent Force. Voormalige toetsenist Martijn Westerholt (actief in de band in de periode 1996-2001) richt samen met drummer Ariën van Weesenbeek (God Dethroned) de gothic rockband Delain op.

After Forever Delain God Dethroned Heideroosjes Orphanage

2006

Within Temptation Within Temptation wint de Popprijs 2005. Leden van de band krijgen de prijs uitgereikt tijdens Noorderslag in Groningen. De groep treedt daar niet op omdat zangeres Sharon den Adel eind december moeder is geworden van dochter Luna. 'De winnaar van de Popprijs 2005 mag zich inmiddels niet alleen een van de aartsvaders van een complete muziekstijl noemen, ze staan binnen dat genre ook nog eens eenzaam aan de top. Gothic metal heeft zich dankzij hen over Europa verspreid', aldus de jury over Within Temptation. Een week later wordt ook bekend dat Within Temptation voor het derde achtereenvolgende jaar de Conamus Exportprijs wint. De band ontvangt de prijs op 6 februari tijdens het Harpen Gala in Theater 't Spant te Bussum. Within Temptation levert exclusieve tracks voor de wereldwijde introductie van het PC-spel The Chronicles Of Spellborn. Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in de Melkweg, tijdens de afsluiting van het Weekend van de Nederlandse Popmuziek in maart, wint Within Temptation in de categorie Beste Artiest Rock. Within Temptation schrijft het nummer The Howling speciaal voor de online fantasy game The Chronicles of Spellborn die in het voorjaar van 2007 wereldwijd uitkomt. De band tekent in december een contract bij de Amerikaanse vestiging van Roadrunner Records en sluit een overeenkomst met het Amerikaanse boekingskantoor Pinnacle Entertainment. Voormalige Within Temptation-drummer Ivar de Graaf richt de band Kingfisher Sky op.

Kingfisher Sky

2007

Within Temptation Voor de vierde keer in successie gaat de Buma Cultuur Exportprijs naar Within Temptation. In februari is de single What Have You Done (met de Amerikaanse zanger Keith Caputo) de voorloper van het album The Heart Of Everything dat in maart verschijnt. In dezelfde maand start een uitgebreide Europese tournee met ongeveer 25 shows in tien verschillende landen. Daarna staat Within Temptation op de grote Europese festivals (waaronder Pinkpop) en reist de band voor optredens naar de Verenigde Staten (in het voorprogramma van Lacuna Coil), Japan en Australië. Op 15 april krijgt Within Temptation een 3FM Award in de categorie beste rockartiest. The Heart Of Everything komt in juli ook uit in de Verenigde Staten en bereikt daar de eerste plaats in de Amerikaanse Heatseeker Charts, de hitlijst voor bands die nog niet eerder in de Verenigde Staten zijn uitgebracht. Een promotionele tournee start in september met optredens in o.a. Chicago (House Of Blues) en New York (Irving Plaza). In het najaar speelt Within Temptation in Engeland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Within Temptation wint in oktober twee TMF Awards, voor Beste Live Act en voor Beste Video voor de clip van What Have You Done. In Monaco ontvangt de band een World Music Award in de categorie Best Selling Dutch Artist.

2008

Within Temptation en het Metropole Orkest geven onder de titel Black Symphony een gezamenlijk concert op 7 februari in Ahoy' Rotterdam, aangevuld met een koor en gastbijdragen van Keith Caputo, Anneke van Giersbergen en George Oosthoek. De registratie van Black Symphony verschijnt in september op dvd. In de zomer opent Within Temptation tweemaal voor de Britse hardrockband Iron Maiden. In augustus reist de band door Frankrijk, België en Zwitserland als voorprogramma van Metallica. Black Symphony is ook succesvol in Engeland. De dvd belandt direct op de tweede plaats in de Engelse muziek-DVD-charts. Zowel de dvd als de bijbehorende cd komen in Nederland nieuw binnen in de top 5. De band sluit het jaar af met een exclusieve theatertournee in Nederland en België. Wegens familieomstandigheden kan drummer Van Haestregt niet deelnemen aan deze tournee. Zijn plaats wordt tijdelijk ingenomen door Mike Coolen (Brotherhood Foundation, Daybroke).

Brotherhood Foundation Metropole Orkest

2009

Within Temptation Sharon den Adel levert gastbijdragen op Pure Air, het solodebuut van zangeres Anneke van Giersbergen (Agua de Annique). Op 5 maart krijgt Within Temptation een Gouden Harp uitgereikt tijdens het Buma Harpen Gala in Hilversum. De Gouden Harpen worden jaarlijks toegekend aan artiesten die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek. Op 23 april, tijdens de jaarlijkse uitreiking van de 3FM Awards, is Within Temptation winnaar in de categorie Beste Live Act. Tijdens de eerste editie van het Gala van de Popmuziek, op 20 mei in de Rabozaal van de Melkweg, wint Sharon den Adel een Duiveltje in de categorie Beste Zanger(es). Deze muziekprijs is een initiatief van de afdeling Pop van het Muziek Centrum Nederland (voorheen Nationaal Pop Instituut). De winnaars zijn door een internetstemming door hun collega-muzikanten gekozen. Het livealbum An Acoustic Night At The Theatre komt in oktober uit in meer dan 45 landen en bevat opnames van de uitverkochte theatertournee van 2008. Op de cd staat ook de single Utopia, een duet samen met de Engelse zanger Chris Jones.

Agua de Annique

2010

In april geeft de band een maand lang een reprise van hun uitverkochte theatertournee van 2008. De reeks van 18 optredens begint op 3 april in Middelburg en eindigt na het optreden in Carré te Amsterdam met twee concerten in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen. Na de tournee verlaat drummer Stephen van Haestregt de band om zich te focussen op zijn My Favorite Scar. De single All I Need is in april te horen in een aflevering van de populaire Amerikaanse televisieserie Vampire Diaries. Gitarist Ruud Jolie vormt naast Within Temptation samen met drummer Mark Zonder (Fates Warning), toetsenist Richard West (Threshold) en diens vrouw Farrah West het project League Of Lights. Ook toetsenist Martijn Spierenburg houdt er een zijproject op na met zangeres Anette Olzon (Nightwish) en bassist Frederik Bergh (Bloodbound). Within Temptation werkt aan het volgende album The Unforgiving. Tijdens de voorbereidingen voor de Europese tournee (start: september 2011) gaat de band een samenwerking aan met couturier Ronald Kolk, die de kostuums ontwerpt.

My Favorite Scar

2011

Within Temptation in 2011 Mike Coolen is vanaf februari officieel de nieuwe vaste drummer van de band. De eerste single van het album The Unforgiving (maart) is Faster. Het nummer is ook te horen Me & Mr Jones, een speelfilm van Paul Ruven gebaseerd op de zaak Joran van der Sloot/Natalee Holloway die in september tijdens het Nederlands Film Festival in première gaat. Van League Of Lights (met gitarist Ruud Jolie) verschijnt in april het debuutalbum. In dezelfde maand komt Jolie ook zijn album onder de naam For All We Know uit. The Unforgiving is een conceptalbum gebaseerd op een serie comics, geschreven door scriptschrijver Steven O'Connell (BloodRayne en Dark 48) en geïllustreerd door Romano Molenaar (Witchblade, Darkness en X-men). Gekoppeld aan de muziek is een filmdrieluik op dvd waarin de personages worden belichaamd door acteurs. Voor de drie korte films bij The Unforgiving wint Within Temptation op 28 april de Buma Music In Motion Award in de categorie Other Media, een prijs voor het meest innovatieve gebruik van muziek in media. In augustus staat de band voor de vierde keer op Lowlands. Een remix van de single Sinéad door Benno de Goeij belandt in de UK Club Chart. Na shows in onder anderen Londen, Parijs, Milaan, Keulen, Helsinki, Toronto, Montreal en Worcester staat Within Temptation op 10 september in een uitverkochte Terminal 5 in New York. Gitarist Robert Westerholt stopt in september met liveoptredens, om zich meer te kunnen richten op zijn drie kinderen. Hij blijft wel de band betrokken. Westerholts vervanger is Stefan Helleblad. In oktober behaalt The Unforgiving goud in Polen.

For All We Know

2012

Terwijl Within Temptation een succesvolle tournee onderneemt door Zuid-Amerika, met uitverkochte concerten in Mexico, São Paulo en Rio de Janeiro, werkt Robert Westerholt in de Schotse Hooglanden aan de theatertournee die op 2 maart van start gaat. Filmbeelden uit Schotland worden tijdens de show in combinatie met levensechte 3D projecties vertoond vanaf het grootste LED-scherm dat ooit in Nederlandse theaters is gebruikt. Tijdens de tour wordt de bezetting aangevuld met etnische percussie en cellist Jonas Pap. In het najaar levert de band in het radioprogramma Van Inkel bij Q-music elke week een compleet nieuwe versie af van een bestaande hit, zoals Titanium (David Guetta), Grenade (Bruno Mars), Dirty Dancer (Enrique Iglesias), Don't You Worry Child (Swedish House Mafia) en The Power Of Love (Frankie Goes To Hollywood). Within Temptation viert het vijftienjarige bestaan op 13 november met de jubileumshow Elements. Het concert vindt plaats in Sportpaleis Antwerpen. De band wordt begeleid door het Il Novecento Orchestra en diverse gastartiesten maken hun opwachting.

2013

Het album The Qmusic Sessions bevat een selectie van de covers die Within Temptation eind 2012 speciaal voor het radiostation Q-music heeft opgenomen. De band bereidt zich voor op een Europese tournee die vanaf januari 2014 van start gaat en de band onder meer brengt in Le Zénith in Parijs en de Wembley Arena in Londen.

2014

In januari komt het album Hydra uit, vernoemd naar het veelkoppige beest uit de Griekse mythologie. Op het album staan gastvocalen van voormalig Nightwish-zangeres Tarja Turunen, Soul Asylum-zanger Dave Pirner en rapper Xzibit.

2017

Sharon den Adel lanceert haar soloproject 'My Indigo'.

2019

Within Temptation is na vijf jaar terug met een nieuw album. Met 'Resist' scoren ze voor het eerst de nummer 1-positie in de Duitse albumlijst. Ter promotie gaat de band op tournee.

2020 - 2022

De Europese tournee met de Amerikaanse rockband Evanescence wordt door de coronapandemie twee jaar uitgesteld. In november 2022 treden ze gezamenlijk op in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Discografie Within Temptation

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Within Temptation

Audio/Video Within Temptation

Video Within Temptation

Within Temptation - Titan...
Within Temptation - Titanium (David Guetta cover)
An Acoustic Night... Trac...
An Acoustic Night... Track by Track
About An Acoustic Night a...
About An Acoustic Night at the Theatre
Catch-Up Interview
Catch-Up Interview
Utopia
Utopia
Utopia (feat. Chris Jones)
Utopia (feat. Chris Jones)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Catch-Up Interview

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer