Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WOLVERLEI

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1977 - 1981

Genre

folkrock

Wolverlei

Eind jaren zeventig maakt Wolverlei furore met op Nederlandse volksmuziek gebaseerde folk. Hoewel ontstaan in het kielzog van de electrische folkrock-band Fungus kiest Wolverlei voor een meer ingetogen en eigenzinnige behandeling van het traditionele materiaal.
Volledige biografie...

Bezetting

Rens van der Zalm   gitaar, viool
Frans Smulders   gitaar, zang
Jurek Willig   gitaar, zang
Kees van der Poel   gitaar, zang
Marten Scheffer   gitaar, toetsinstrumenten, viool

Genoemd in de biografie van

1979   Fungus
1983   Crooks
2000   Arthur Bont
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Wolverlei

Eind jaren zeventig maakt Wolverlei furore met op Nederlandse volksmuziek gebaseerde folk. Hoewel ontstaan in het kielzog van de electrische folkrock-band Fungus kiest Wolverlei voor een meer ingetogen en eigenzinnige behandeling van het traditionele materiaal.

1977

Wolverlei is eerst nog de naam waaronder het Utrechtse duo Kees van der Poel (ex-Pitchwheel, ex-Wargaren) en Frans Smulders (ex-Bloemoen) akoestische folk met gitaarbegeleiding ten gehore brengt. Van der Poel is afkomstig uit het gerenommeerde doch uiteengevallen folkduo Wargaren, dat in 1976 de LP Met Stille Trom afleverde. Wolverlei moet de door Wargaren ingeslagen weg vervolgen maar wordt na de toetreding van Jurek Willig een trio.

1978

Willig verlaat Wolverlei. Zijn plaats wordt ingenomen door multi-instrumentalist en folkveteraan Rens van der Zalm, die na het uiteengaan van Fungus zonder emplooi zit. De titelloze debuut-LP, waarvan het materiaal afkomstig is uit het Nederlands Volksliederenarchief van Ate Doornbosch (Amsterdam), is een mooie en originele folkplaat.

1979

Na het meer traditioneel georiënteerde eerste album zoekt de formatie nieuwe wegen, waarbij steeds weer nieuwe, met name niet-Nederlandse invloeden een plaats vinden in het nochtans oer-Hollandse geluid van de band.

1980

Wolverlei wordt uitgebreid met toestenist/violist Marten Scheffer.

1981

Na de release van de artistiek zeer geslaagde tweede LP Wind Tegen vinden de leden van het kwartet dat zij al hun muzikale mogelijkheden hebben onderzocht en besluiten Wolverlei op te heffen. Eind ’81 heeft het afscheidsconcert plaats.

1982

Smulders en Van der Zalm beginnen de groep Owee, waarmee twee LP's worden gemaakt. Later duikt Van der Zalm ook op in Trio Magnifique (met onder anderen ex-Fungus collega Fred Piek) en speelt hij vooroorlogse jazz in het uit de countryrockband Crooks voortgekomen Stop, Look & Listen.

Fungus Overstekend Wild

2008

Marten Scheffer brengt samen met drummer/percussionist Arthur Bont (ex-Louisiana Radio) en blazer Koen de Gans (o.a. van het wereldmuziekorkest Waarschuwing Voor De Scheepvaart) onder de naam Scheffer, Bont en De Gans het album Transitions uit met daarop een mix van klassiek, Ierse en Oost-Europese volksmuziek en een beetje jazz.

Discografie Wolverlei

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Wolverlei

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer