Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WOUTER HAMEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Promotiefoto 2017 (Bron: Officiële pagina Facebook)

Periode

19-05-1977 - heden

Genre

jazz, singer-songwriter, soul, zang

Online

Officiële website

Wouter Hamel

Wouter Hamel is een Nederlandse zanger die popliedjes maakt met een jazzy invalshoek. Zijn zangstijl wordt vergeleken met crooners als Mel 'The Velvet Fog' Tormé en Frank Sinatra, maar ook met jonge jazzy vocalisten als Jamie Cullum, Michael Bublé en Matt Dusk.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Rory Ronde   gitaar
Jasper van Hulten   drums
Pieter de Graaf   toetsinstrumenten
Sven Happel   basgitaar
Thierry Castel   piano
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1977   Giovanca
1982   Shirma Rouse
2003   Bart Suèr
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Wouter Hamel

Wouter Hamel is een Nederlandse zanger die popliedjes maakt met een jazzy invalshoek. Zijn zangstijl wordt vergeleken met crooners als Mel 'The Velvet Fog' Tormé en Frank Sinatra, maar ook met jonge jazzy vocalisten als Jamie Cullum, Michael Bublé en Matt Dusk.

2004 - 2007

Wouter Hamel (Den Haag, 19 mei 1977) zingt in augustus 2004 live op Radio 4, begeleid door de Young Sinatras. Na zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht wint Hamel in 2005 als eerste man het Nederlands Jazz Vocalisten Concours. Het levert hem vele optredens op, zowel in theaters en op festivals als bij verschillende radio- en tv-programma's (o.a. Barend en Van Dorp, Paul de Leeuw, De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman). Hij doet ook ervaring op als onderdeel van de a capella-groep Intermezzo. De zanger is geïnspireerd door popmuzikanten zoals PJ Harvey en Jeff Buckley en jazzvocalisten als Mel Tormé, Mark Murphy en Anita O'Day. Hij wordt genomineerd voor de Deloitte Jazz Award 2006, bestemd voor 'talent deserving wider recognition'. In maart 2007 verschijnt het debuutalbum Hamel dat de zanger voor Dox Records opneemt samen met producer Benny Sings. Het album komt in de top 20 terecht van de Album Top 100 en de single As Long As We're In Love krijgt een bescheiden notering in de Top 100. In juli staat Hamel tweemaal op North Sea Jazz in Rotterdam: als voorprogramma van Katie Melua en nog een keer samen met band en gastbijdragen van Benjamin Herman en Rory Ronde. De video bij de single As Long As We're In Love gaat in november in première tijdens een optreden in Paradiso. In november vliegt Hamel naar Japan om zijn album te promoten met radio- en tv-optredens. De eerste Nederlandse clubtournee eindigt op 15 december in Het Bolwerk te Sneek. Wouter Hamel wordt genomineerd voor de Edison Jazzism Publieksprijs.

Benjamin Herman Benny Sings Young Sinatras

2008

Dankzij het winnen van een Essent Award staat de zanger in januari op het festival Noorderslag in de Oosterpoort te Groningen. Het is de start van een nieuwe clubtour langs popzalen als Tivoli, 't Paard, Rotown, Effenaar en Patronaat. Samen met 'special guest' Benny Sings treedt Wouter Hamel begin februari op in de Billboard Live clubs in Osaka en Tokio. Hamel wint zowel een originele Originele Rembrandt uit handen van de Stichting Nederlandse Muziek, als de Buma Zilveren Harp 2007, een aanmoedigingsprijs voor veelbelovende kunstenaars die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse muziek. De Zilveren Harp wordt 5 maart uitgereikt tijdens het Buma Harpen Gala in theater Spant te Bussum. Wouter Hamel verzorgt op 10 en 12 juli het voorprogramma van Doe Maar in de Rotterdamse Kuip. Hamel gaat weer met Benny Sings de studio in om zijn tweede album op te nemen.

2009

Wouter Hamel noemt zijn tweede cd Nobody's Tune (februari) een persoonlijker album dan zijn succesvolle debuut. Het totaalgeluid klinkt rijker dankzij exotische instrumenten (waaronder het Zweedse Hagström windorgel, autoharp, mbira, Japanse bellen, steeldrums en een mellotron) en gastbijdragen van onder meer labelgenoot Benjamin Herman, trompettist Kyteman en leden uit zijn band, de Rotterdamse zangeres Shirma Rouse en leden uit zijn vaste begeleidingsgroep: Gijs Anders van Straalen (percussie), Sven Happel (bas), Pieter de Graaf (toetsen), Jasper van Hulten (drums) en Rory Ronde (gitaar). Naast jazz bevat de plaat invloeden van onder anderen folk, Burt Bacharach en klezmer. In januari zit Hamel al in Japan voor promotie van zijn album. Na een officiële cd-presentatie in Paradiso op 21 februari gaat de zanger op theatertournee langs veertig Nederlandse steden. Nobody's Tune behaalt de gouden status. Hamel tekent een wereldwijd platencontract met Decca/Universal. De internationale editie van Nobody's Tune wordt begin 2010 als eerste in Groot-Brittannië uitgebracht.

Kyteman

2010

De internationale editie van Nobody's Tune bevat een bonus-cd met een aantal live-opnames en een remix van See You Once Again door Mark E. Brydon (Moloko). De extra cd is ook apart als EP verkrijgbaar. Het optreden op 24 februari in Panama te Amsterdam is de aftrap voor een Nederlandse theatertournee waarbij de zanger in totaal 24 theaters aandoet. Tijdens de concerten speelt Hamel met zijn band ook nieuwe materiaal en worden oud materiaal op bijzondere wijze uitgevoerd met instrumenten als accordeon, saxofoon, mbira, klokkenspel, banjo, surdo en melodica.

2011

De eerste single van het album Lohengrin is de track Demise (augustus). Het derde album van Wouter Hamel verschijnt eind september in Nederland, Groot-Brittannië en Zuid-Korea. Dit keer heeft Hamel de productie zelf voor zijn rekening genomen. Op de plaat is voor het eerst pianist Thierry Castel te horen. Het optreden op 27 augustus tijdens de Uitmarkt in Amsterdam, samen met strijkensemble Fuse en gastbijdragen van Giovanca en Benjamin Herman, wordt live uitgezonden op televisie en is een voorproefje van de Nederlandse theatertournee die gepland staat voor voorjaar 2012.

2012

Zangeres Lucinda Belle (ooit achtergrondzangeres van Robbie Williams) zingt mee op de single GiuGiu. Op 17 februari komt Lohengrin uit in Duitsland, gevolgd door diverse televisieoptredens en vanaf half april een Duitse tournee van tien shows. Tijdens de uitreiking van de Radio 6 Soul & Jazz Awards, op 4 oktober in de Westerunie te Amsterdam, wordt Wouter Hamels liedje Demise door de luisteraars van Radio 6 uitgeroepen tot Beste Song.

2013

In het kader van Breder Dan Klassiek doen Wouter Hamel, Ruben Hein en Kris Berry van 9 tot en met 19 januari een tournee met het Amsterdam Sinfonietta. De zanger staat in mei op het programma van het vierdaagse Seoul Jazz in Zuid-Korea en tourt in september door China.

Kris Berry Ruben Hein

2014

In april verschijnt het vierde album Pompadour. Het album is meer pop dan de drie voorgangers en bevat bovendien invloeden uit de elektronica. In september ontvangt Hamel de Gouden Notekraker. De prijs wordt toegekend door vakgenoten aan de artiest die volgens hen het afgelopen jaar het opvallendst heeft gepresteerd.

2015 - 2016

Hamel verzorgt de muzikale bijdrage in het tv-programma Linda's Zomerweek (RTL4). In deze talkshow zingt hij eigen versies van de favoriete nummers van haar gasten.

2017

Promotiefoto 2017 (Bron: Officiële pagina Facebook) Voor het nieuwe album 'Amaury' werkt Hamel samen met de Britse producer Andy Platts. De titel verwijst naar zijn alter-ego, een schaamteloze versie van zichzelf.

Discografie Wouter Hamel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Wouter Hamel

Audio/Video Wouter Hamel

Video Wouter Hamel

Hamel Demise (official vi...
Hamel Demise (official video)
Hamel - Don't Ask - Offic...
Hamel - Don't Ask - Official video
Hamel - preview DVD One M...
Hamel - preview DVD One More Time on the Merry-Go-Round
Hamel - Breezy - Official...
Hamel - Breezy - Official video
Hamel - In Between - Off...
Hamel - In Between -  Official video
Don't Ask - new official ...
Don't Ask - new official video
Wouter Hamel - See You On...
Wouter Hamel - See You Once Again (official video)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Hamel - Don't Ask - Official video

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer