Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

X(EPTIONAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1995 - heden

Genre

house

Online

Officiële website

X(eptional

Electronisch dance-project uit Amsterdam
Volledige biografie...

Bezetting

Wouter Snoei   producer
Wouter Kalkhoven   producer

Overige muzikanten

Tamara Maria   zang
Frans van der Hoeven   contrabas

Genoemd in de biografie van

2002   Tamara Maria

Biografie X(eptional

Electronisch dance-project uit Amsterdam

1984

Wouter Kalkhoven speelt gitaar op de Amsterdamse muziekschool. Hij ontmoet er Wouter Snoei, die de harp bespeelt. Ze gaan samen spelen.

Wouter Snoei

1991

Kalkhovens vader koopt een Roland JV80 synthesizer. In combinatie met de al aanwezige Mac Classic, hebben de beide Wouters leuke speeltjes om met electronische muziek te experimenteren.

1995

Snoei brengt samen met een bevriende deejay een plaat uit op Outland records. Niet veel later krijgt X(eptional vorm. Het eerste optreden van de nieuwe groep vindt plaats op 4 november in Club 114 in Amsterdam. Dit succesvolle optreden leidt tot andere gigs, onder andere op nieuwjaarsavond in de RoXY.

1996

In de studio worden een aantal demo's opgenomen. Een van de demo's wordt opgestuurd naar Steve Green. Hij is de host van de Lucid Interval-clubavonden in de Mazzo. Het trance techno- nummer The Dark Waves verschijnt op de Lucid compilatie EP. X(eptional treedt regelmatig op in de Mazzo. Eind oktober verschijnt de Présence EP. Op deze plaat staan drie tracks: het veertien minuten durende Présence, Stainless en The Fuzed. Snoei released tevens enkele eigen platen op Outland/Spiritual Records. X(eptional maakt een nummer voor de soundtrack van de housefilm Naar De Klote. Dit leidt tot een publishing-deal bij 2P'sW Music.

1997

De groep treedt op inhet clubcircuit. Breakbeats, drum 'n bass en triphop speelt een steeds grotere rol in de muziek van de groep. De harp wordt geintroduceerd als instrument tijdens live-optredens. X(eptional wint in oktober de Grote Prijs van Nederland in de categorie dance. De uitspraak van de jury is unaniem.

1998

Begin van het jaar verschijnt The Wheel EP. De groep treedt veel op. Halverwege de zomer maakt het duo een remix van het nummer Blown-up (van Streamer) voor het nieuwe Mazzo-label Quaint. Het nummer wordt in Engeland uitgebracht. X(eptional doet mee aan de Heineken Crossover Awards. Het nummer Inflatable Trees verschijnt op de bijbehorende cd.

1999

X(eptional speelt op de Amsterdamse Uitmarkt, de jaarlijkse opening van het culturele seizoen. Af en toe wordt er opgetreden, maar het duo houdt zich voorlopig nog niet bezig met een nieuw album.

2000 - 2003

X(eptional doet in april 2000 met muzikanten van het Asko Ensemble een optreden tijdens het Cross-linx Festival in Vredenburg te Utrecht en Muziekcentrum Enschede. Tijdens hun optreden in Paradiso, in juli 2000 op het afsluitende feest van het festival Julidans, worden Wouter Kalkhoven en Wouter Snoei eenmalig terzijde gestaan door zangeres Mariecke van der Linden, trombonist David Rothschild en trompettist David Rockefeller. Het duo wordt in 2001 versterkt door zangeres Tamara Maria (onder de naam Tyrah Morena) en bassist Frans-Jan van der Hoeven. Begin 2003 brengt X(eptional twee tracks uit op een sublabel van Fonky Fibe, het label van DJ Rob Boskamp.

Asko|Schönberg Tamara Maria

Discografie X(eptional

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video X(eptional

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer