Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

YANNIS KYRIAKIDES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Yannis Kyriakides

Periode

01-08-1969 - heden

Genre

componist, elektronische muziek en computermuziek, hedendaags

Online

Officiële website

Yannis Kyriakides

Yannis Kyriakides is een Nederlandse componist die zich vooral bezig houdt met het grensgebied tussen conventionele instrumenten, elektronische muziek en digitale media. Hij studeert muziekwetenschappen aan de Universiteit van York en trekt vervolgens naar Nederland om aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Louis Andriessen compositie te studeren. Tijdens ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1982   Teodora Stepancic
1997   Maarten Altena
2006   Bas Wiegers
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Yannis Kyriakides

Yannis Kyriakides is een Nederlandse componist die zich vooral bezig houdt met het grensgebied tussen conventionele instrumenten, elektronische muziek en digitale media. Hij studeert muziekwetenschappen aan de Universiteit van York en trekt vervolgens naar Nederland om aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Louis Andriessen compositie te studeren. Tijdens zijn studie werkt hij samen met Dick Raaijmakers en Paul Koek aan een aantal projecten. Hierdoor wordt zijn interesse voor elektronische muziek en digitale media gevoed. Kyriakides heeft zich gevestigd in Amsterdam en schrijft regelmatig in opdracht voor vooraanstaande internationale ensembles. Hij is ook actief als improvisator in de elektronische muziekscene en hij is lid van Magpie Music Dance en CoInc., muziek- en dansgroepen die zich bezig houden met improvisatie. Daarnaast is Kyriakides artistiek leider van Ensemble MAE en doceert hij compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

1969 - 1988

Yannis Kyriakides komt op 1 augustus 1969 ter wereld in Limassol, Cyprus. Zijn vader heeft een nachtclub op Cyprus en de eerste klanken die Yannis hoort zijn die van de Griekse popmuziek. Kort na de Turkse invasie op Cyprus verhuist Kyriakides op vijfjarige leeftijd met zijn ouders naar Engeland. Daar leert hij viool en pianospelen en bezoekt hij een koorschool. Zijn pianodocent speelt veel hedendaagse muziek en Kyriakides krijgt naast de jazz en de popmuziek het werk van onder anderen Iannis Xenakis en Arnold Schönberg als vanzelfsprekend voorgeschoteld. Hij componeert zijn eerste stukjes op achtjarige leeftijd. Kyriakides krijgt een beurs om aan Eton te studeren en hij vervolgt zijn opleiding met de studie muziekwetenschappen aan de Universiteit van York.

1989 - 1991

Kyriakides trekt naar Griekenland en verder het nabije oosten in om zijn wortels te bestuderen. Hij leert de volksmuziek kennen en allerhande inheemse instrumenten bespelen zoals de ud.

1992 - 1999

Kyriakides hoort 'De Staat' van Louis Andriessen en vindt in hem de leermeester die de jonge componist verder kan helpen op het pad dat voorbij de minimal music leidt. Hij trekt naar Nederland en studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Louis Andriessen en Dick Raaijmakers. Vooral door het werk van Raaijmakers groeit zijn interesse in elektronische muziek en multimedia. Hij werkt als componist mee aan een aantal voorstellingen van Raaijmakers in een regie van Paul Koek zoals 'Der Glückliche Hand geöffnet' (1994), 'Der Stein' en 'Scheurer im Haag' (beide 1995). Met zijn werken 'Take 12345' voor het Springdance Festival 1994, 'Plek', dat deel uitmaakt van het project 'young composers/Young choreographers' van het Nationaal Ballet (1994) en 'Byrd' voor het dansgezelschap LeineRoebana (1999) dringt zijn naam als componist ook door op het gebied van de moderne dans.

Dick Raaijmakers Louis Andriessen

2000

'a conSPIracy cantata' (voor twee stemmen, piano en elektronica) dat Kyriakides in 1999 schrijft, wint de Gaudeamus Prijs tijdens de Gaudeamus Muziekweek. De jury is unaniem en Kyriakides breekt definitief door als componist.

Gaudeamus Muziekweek

2001 - 2004

Met gitarist Andy Moor en ontwerpster Isabelle Vigier richt Kyriakides het cd-label UNSOUNDS op. Doel is de innovatieve elektronische muziek een plek te geven. Kyriakides vindt zijn weg als componist steeds beter. Diverse nationale en internationale ensembles geven opdrachten. Zo schrijft hij in 2003 'Lab Fly Dreams' in opdracht van de BBC voor het ensemble Icebreaker en Orkest de Volharding en in 2004 'Et in terra' voor London Sinfonietta.

Andy Moor Orkest de Volharding

2005

Maarten Altena neemt afscheid van het door hem in 1980 opgerichte Maarten Altena Ensemble. Yannis Kyriakides en Ronald Spekle volgen hem op als artistiek leiders en veranderen de naam in Ensemble MAE. De nieuwe leiding verlegt de koers naar het toevoegen van live elektronica aan de akoestische instrumenten en richt zich meer en meer op nieuwe manieren om muziek uit te voeren en het gebruik van nieuwe digitale media. Het ensemble voert regelmatig werken van Kyriakides uit.

Ensemble MAE Maarten Altena Maarten Altena Ensemble

2006

Kyriakides' compositie 'Wordless' (2004), 12 elektronische portretten, geschreven voor het Argos Festival in Brussel krijgt een eervolle vermelding tijdens de Prix Ars Electronica. Het elektronische werk is een schoolvoorbeeld van Kyriakides omgang met muziek, woorden en betekenis. In het werk gebaseerd op interviews zijn de woorden compleet vervormd en ontdaan van elke semantische betekenis. Dat materiaal geeft Kyriakides opnieuw vorm zodat er een nieuw verhaal ontstaat zonder de bekende woordassociatie.

2007

Yannis Kyriakides is de centrale componist tijdens het Huddersfield Contemporary Music Festival.

2008

De opera 'An ocean of rain' (2007) op een libretto van Daniel Danis en in regie van Cathie Boyd gaat als opening van het Aldeburgh Festival in première.

2009 - 2010

Yannis Kyriakides krijgt veel aandacht tijdens het Sound Source Event in april 2009 in Londen. Ook krijgt hij de opdracht een interactieve compositie te maken voor internet. In samenwerking met Isabelle Vigier, die de tekstbeelden verzorgt maakt hij 'QFO' (Queen Foreign Objects). Hij maakt gebruik van teksten uit Thomas Platters 'Travels in England' uit 1599.

2011

De dubbel-cd 'Antichamber' (Unsounds 021), met tien werken van Kyriakides geschreven in de periode 1990 tot heden, krijgt in de categorie 'experiment en research' een Qwartz Electronic and New Music Award in Parijs. Op 22 juni ontvangt Kyriakides de Buma Toonzettersprijs voor de beste nieuwe Nederlandse compositie van 2010 voor zijn werk 'Paramyth' voor viool, klarinet, piano en computer. Voor zijn compositie 'Dreams of the Blind' (2007) ontvangt Kyriakides de Willem Pijperprijs van de Johan Wagenaarstichting. De prijs wordt in december uitgereikt op het Haagse festival Dag in de Branding. Tijdens November Music 2011 is Kyriakides de centrale componist. Op het programma staan onder andere de wereldpremière van 'Wavespace', met videobeelden van Joost Rekveld, door Asko|Schönberg en de Nederlandse première van 'Memoryscape' door musikFabrik.

Asko|Schönberg

2012

De première van 'Words and song without words' (voor cello, video en elektronica) vindt plaats op 29 oktober in het Muziekgebouw aan 't IJ en wordt uitgevoerd door de celliste Larissa Groeneveld. Het werk is een antwoord op een brief die componist Felix Mendelssohn Bartholdy in 1842 schreef aan zijn goede vriend Marc André Souchay. Hierin stelde Mendelssohn dat muziek geen woorden nodig heeft, en zelfs meer, dat muziek nog veel preciezer kan communiceren dan woorden. Dit naar aanleiding van zijn 48 'Lieder ohne Worte' voor piano solo.

Larissa Groeneveld

2013

Op het album Resorts & Ruins zijn drie elektronische werken te horen ('Varosha', 'The one hundred words' en 'Covertures'). In ieder werk is materiaal verwerkt van specifieke vocale tradities: Turkse popmuziek, Cypriotische verhalende muziek en barokopera. Voor de theatervoorstelling 'Naked Lunch' van Club Guy & Roni componeert Kyriakides muziek voor de zangers van VocaalLab en de percussionisten van Slagwerkgroep Den Haag,

Slagwerk Den Haag VocaalLAB Nederland

2014

Zijn compositie 'Words and song without words' wordt door het International Rostrum of Composers (IRC) beloond met de hoofdprijs. Het IRC is een internationaal forum van vertegenwoordigers van publieke radiozenders die jaarlijks samenkomen om hedendaagse muziek uit te wisselen en vervolgens uit te zenden. 27 Radiozenders over de hele wereld hebben het werk als prijswinnaar voorgedragen.

2019

Hij maakt de muziek bij de dansvoorstelling UNMUTE van choreograaf Keren Levi in een samenwerking met Slagwerk Den Haag.

Slagwerk Den Haag

Discografie Yannis Kyriakides

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Yannis Kyriakides

Audio/Video Yannis Kyriakides

Video Yannis Kyriakides

Yannis Kyriakides "Words ...
Yannis Kyriakides "Words and Song Without Words"
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Yannis Kyriakides "Words and Song Without Words"

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer