Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

YES-R

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1986 - heden

Genre

hiphop, Nederhop, Nederlandstalig, rap, rap, tekstschrijver

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Yes-R

Yes-R

Hiphoptalent Yes-R brengt in 2005 op achttienjarige leeftijd zijn eerste soloalbum Mijn Pad uit. In 2008 is zijn videoclip van het nummer Hey Schatje met meer dan 4 miljoen hits de meest bekeken clip uit Nederland in die periode. Yes-R is een neef van Ali B.
Volledige biografie...

Instrumenten

rap, tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1985   Sjaak
1997   D-Men
2004   Ali B
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Yes-R

Hiphoptalent Yes-R brengt in 2005 op achttienjarige leeftijd zijn eerste soloalbum Mijn Pad uit. In 2008 is zijn videoclip van het nummer Hey Schatje met meer dan 4 miljoen hits de meest bekeken clip uit Nederland in die periode. Yes-R is een neef van Ali B.

In bezetting van

D-Men   rap

1999 - 2002

Yes-R (Yesser Roshdy, 2 november 1986) begint op zijn dertiende met rappen, geïnspireerd door zijn oudere neef Ali B. Op zijn viertiende wint hij de tweede prijs bij een locale talentenjacht

Ali B

2003

Yes-R ontmoet Lange Frans van D-Men Entertainment, die tracks van de jonge rapper produceert. Het eerste resultaat is Chickiesflasher dat verschijnt op de compilatie Gastenlijst. Zijn raps zijn te horen in Sletje van Baas B en Laat Je Gaan van Maritza. De rapper verhoogt zijn naamsbekendheid als hij de auditieronden wint voor een reclame van McDonalds.

D-Men Lange Frans & Baas B

2004

Yes-R staat in de finale hiphop/r&b van de Grote Prijs Van Nederland en wint de publieksprijs. Hij is te horen op Straatremixes 2 en 3, de ondergrondse mixplaten van het hiphopcollectief D-Men.

2005

In het voorjaar zijn raps van Yes-R in de Top 40 te horen wanneer de singles Stel Je Voor van D-Men en Leipe Mocro Flavour van Ali B tegelijkertijd hits worden. Hij verlaat D-Men en tekent een contract bij het label Spec Music van Ali B. Samen met Ali B start Yes-R op 23 juli zijn eigen radioprogramma op Juize.FM. Hij levert een gastbijdrage op de hitsingle Kan Me Niet Meer Schelen van zanger Eddy Zoëy. In augustus verschijnt op Spec Music het gevarieerde debuutalbum Mijn Pad, met gastbijdragen van Brainpower, Negativ, Brace, Ali B, Lady Di (Dijana Hendriks), Typhoon, Soesi B, Mi-Jezz, Derenzo en leden uit de band Sunwoofer. De beats worden verzorgd door Kayaman, Beatkidz, Giorgio Tuinfort, Reverse Beats, Roger, Fabian Dech, NAV en Big 2 (The Opposites).

Brace Brainpower Eddy Zoëy Typhoon

2006

De Amerikaanse rapper Akon neemt samen met Ali B en Yes-R de single Ghetto op. Het origineel is afkomstig van Akons album Trouble. Op de nieuwe versie, exclusief voor de Nederlandse markt, nemen Ali B en Yes-R een Nederlandstalig couplet voor hun rekening. Yes-R is te zien samen met acteur Piet Römer (als rechercheur De Cock) in het televisiespotje Wat Voor Eikel Ben Jij? voor de veiligheidscampagne van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. De single Rampeneren is een samenwerking met Ali B en Partysquad. Yes-R wint op 13 oktober een TMF Award in de categorie Beste Nieuwkomer. Hij maakt tevens zijn acteerdebuut met een hoofdrol in de komische speelfilm 'n Beetje Verliefd van regisseur Martin Koolhoven. Het titelnummer verschijnt op single.

The Partysquad

2007

Op het tweede album Zakenman (juni) staan bijdragen van o.a. Ali B, Soesi B en D-Men. De productie is in handen van onder meer FBIBeats (eerder verantwoordelijk voor de hit 'n Beetje Verliefd), Reverse en The Partysquad. De eerste single van Zakenman is het nummer Hey Schatje. Yes-R is een van de acts tijdens het door rapper Ali B samengestelde concert Petje Af, op 15 juni tijdens het Festival Mundial in Tilburg. Het concert staat in het teken van de Plan-campagne 'Stop geweld tegen kinderen wereldwijd'. Vanaf 9 september presenteert Yes-R samen met zijn vaste sidekicks Soesi B en Sandra het radioprogramma FunX Five feat. Yes-R op jongerenzender FunX. De rapper is een half jaar lang zeker drie keer per week te zien in zijn eigen docusoap Helemaal Leipoez. De soap wordt uitgezonden op www.msnvideo.nl.

2008

Het album Zakenman II wordt vanaf 1 januari gratis ter download aangeboden aan mensen die de cd Zakenman uit 2007 bij de Free Record Shop hebben gekocht. Op de nieuwe plaat staan dertien tracks met een rauwere hiphopsound en bijdragen van o.a. Ali B, Darryl, Sjaak, Kempi, Perry Mystique, Soesi B en Fouradi. De productie is voor het grootste deel in handen van producercollectief Hyplified. De verschillende filmpjes bij de single Uit Elkaar (februari), over een stukgelopen relatie van Yes-R, worden bij elkaar ruim 1 miljoen keer bekeken op de videosite YouTube. In de officiële videoclip bij de single is een rol weggelegd voor actrice Maryam Hassouni, bekend van de serie Dunya & Desi en winnares van een Emmy Award. De videoclip van het nummer Hey Schatje is in deze periode met meer dan 4 miljoen hits de meest bekeken clip uit Nederland. Bij Je Zijn is een zomersingle samen met de gebroeders Fouradi (Brahim en Mohamed) en geproduceerd door de Future Presidents. De single Vecht Mee is een duet met Chantal Janzen en onderdeel van de landelijke campagne voor kankerbestrijding in samenwerking met Fight Cancer.

Chantal Janzen

2009

Op de gratis te downloaden mixtape Dierentuin is een voorproefje te horen van Mee Naar Huis. Op deze, door Reverse (Sergio van Gonter) geproduceerde single wordt Yes-R bijgestaan door Soesi B en labelgenoot Darryl. De rapper biedt het nummer gratis ter download aan op zijn website. Yes-R wint op 4 juli de TMF Pure Award (TMF Pure richt zich op hiphop, r&b, dancehall en aanverwante genres). Voor de animatiefilm Sunshine Barry & De Discowormen (Nederlandse première: 30 juli) spreekt hij de stem in van bassist Tito. In zomer is de rapper als acteur, samen met onder anderen Darryl en Sjaak, betrokken bij de opnamen voor de speelfilm Gangster Boys die begin 2010 in de bioscooop draait. Yes-R's zoon Yessin Roshdy wordt geboren en dat viert de rapper onder meer met de single Me Boy, opgenomen samen met Ali B en Lange Frans.

Sita

2011

Yes-R is een van de deelnemers aan het eerste seizoen van Ali B Op Volle Toeren, het door pers en publiek zeer gewaardeerde televisieprogramma waarin Ali B een jonge hiphopartiest koppelt aan een veteraan uit een ander popgenre. Yes-R ontmoet in het programma de Duitse schlagerzanger Dennie Christian. De rapper maakt samen met Ali B en producer Brownie Dutch een remake van Christians hit Rosamunde uit 1975. Op zijn beurt neemt de schlagerzanger een versie op van Yes-R's nummer Uit Elkaar. Yes-R levert een gastbijdrage op de soulsingle What A Wonderful World van Dean Saunders.

Brownie Dutch Dean Saunders Dennie Christian

2012

De single Als Er Geen Morgen Was is de titelsong van de komische Nederlandse zombiefilm Zombibi die vanaf 16 februari in de bioscopen draait. Samen met Ernst Daniël Smid en Wolter Kroes neemt Yes-R een voetbalsingle op in het kader van het EK voetbal in Polen en Oekraïne. Ben Je Ook Voor Nederland? (De Geluksvogeltjesdans) is een productie van Fluitsma & Van Tijn en wordt gezongen op de melodie van de Vogeltjesdans van de Electronica's. Het Nederlands elftal wordt in de eerste ronde uitgeschakeld, maar de single behaalt wel de gouden status. Yes-R zingt op de track Dirty Minds van Nils van Zandt en slaat daarmee een nieuwe muzikale weg in. Samen met producer DJ Alvaro werkt hij aan Fashion, een Engelstalig dancealbum met poppy trance. Als voorproefje verschijnt in de zomer de single Good Girls Gone Bad. Op 19 oktober treedt Yes-R op tijdens het Televizier-Ring Gala 2012. Ook start hij in het najaar van 2012 als presentator van het televisieprogramma Gek Op Jou. Daarin helpt hij kinderen om hun grote liefde mee te vragen op een date door het maken van een rap.

Ernst Daniël Smid Fluitsma & Van Tijn Wolter Kroes

2013

Yes-R presenteert samen met zangeres Do bij SBS6 de talentenjacht The Next Pop Talent. Hij brengt samen met André van Duins alter ego Meneer Wijdbeens op 25 februari de single Elke Dag, Elke Nacht uit. Het lied is door producer Eric van Tijn gecomponeerd voor de Nationale Week van Zorg en Welzijn die in maart plaatsvindt.

André van Duin Do

Discografie Yes-R

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Yes-R

Video Yes-R

Yes-R - Als er geen morge...
Yes-R - Als er geen morgen was (titelsong Zombibi)
Yes-R & Sita - Als de nac...
Yes-R & Sita - Als de nacht valt
Yes-R ft. Chantal Janzen ...
Yes-R ft. Chantal Janzen - Vecht mee
Yes-R - Mijn pad
Yes-R - Mijn pad
Yes-R - Uit elkaar
Yes-R - Uit elkaar
Me boy (remix) - Yes-R, A...
Me boy (remix) - Yes-R, Ali B & Lange Frans
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Yes-R ft. Chantal Janzen - Vecht mee

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer