Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

YGDRASSIL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1993 - heden

Genre

folk

Ygdrassil

Singer-songwriter-duo uit Groningen. Ze etaleren op de drie albums hun voorliefde voor ingetogen, akoestische muziek. Op het derde album We Visit Many Places is het instrumentarium behoorlijk uitgebreid: naast de gebruikelijk akoestische gitaar heeft Ygdrassil gekozen voor arrangementen met verscheidene strijk- en blaasinstrumenten. Live wordt het duo bijgestaan door multi-instrumentalist ...
Volledige biografie...

Bezetting

Annemarieke Coenders   gitaar, zang
Linde Nijland   gitaar, zang

Overige muzikanten

Bert Ridderbos   accordeon, citer, gitaar

Genoemd in de biografie van

1998   Dichters uit Epibreren

Biografie Ygdrassil

Singer-songwriter-duo uit Groningen. Ze etaleren op de drie albums hun voorliefde voor ingetogen, akoestische muziek. Op het derde album We Visit Many Places is het instrumentarium behoorlijk uitgebreid: naast de gebruikelijk akoestische gitaar heeft Ygdrassil gekozen voor arrangementen met verscheidene strijk- en blaasinstrumenten. Live wordt het duo bijgestaan door multi-instrumentalist Bert Ridderbos (Törf).

1991 - 1994

In 1991 ontmoeten Annemarieke Coenders en Linde Nijland elkaar. Het duurt niet lang voordat het tweetal samen muziek gaat maken. Ze schrijven zich onder hun eigen namen in voor de Kunstbende. Bij de landelijke finales in 1992 in Vredenburg te Utrecht worden ze tweede in de categorie muziek. Intussen zingen ze onder de naam Ygdrassil. In 1993 winnen ze de Groningse Pop=Prima prijs. Nadat ze in 1994 hun opwachting maken op het Groningse Noorderslag-festival biedt platenmaatschappij VIA Ygdrassil een contract aan. Ze stemmen toe en beginnen aan de opnames van het debuutalbum.

1995

Het debuutalbum Ygdrassil verschijnt, met daarop vooral akoestische gitaarliedjes. De elf eigen nummers en vijf covers verraden een voorliefde voor de muziek van Leonard Cohen, Neil Young, Lou Reed en Sinead O'Connor. In augustus speelt het duo op het Lowlands festival. Het tweetal treedt veel op, onder meer als voorprogramma bij De Kift, The Ex, Luka Bloom, Mary Black, Heather Nova en Anne Clarke.

De Kift The Ex

1997

Van het debuut zijn inmiddels zo'n 2500 exemplaren verkocht als Ygdrassil aan de tweede CD Pieces begint. De opnames vinden plaats in de Waikiki studio in Zuidbroek. Ook dit album bevat vooral akoestische, tweestemmige gitaarliedjes. Ygdrassil treedt weer op onder meer op het Bevrijdingsfestival Fryslân.

1998

Het is even stil rond Ygdrassil omdat Annemarieke Coenders zich wil wijden aan haar studie. Linde Nijland brengt ondertussen een Nederlandstalig solo-album uit. Ze schakelt hiervoor een aantal gastmuzikanten in: Anne van Dijk (cello), Obed Brinkman (trombone, Jammah Tammah), Marloes van der Moolen (viool, ex-Mizpah), Rick Potma (drums) en Jan Klug (Dichters Uit Epibreren, saxofoon). Ze presenteert de CD Visman, wederom uitgebracht bij VIA, in december in Groningen.

Dichters uit Epibreren Jammah Tammah Linde Nijland Marloes Van Der Moolen Mizpah Obed Brinkman

1999

Coenders heeft haar studie inmiddels afgerond en het duo begint aan een nieuwe plaat. De opnames vinden plaats tussen juli en december. Net als op Visman maken Coenders en Nijland gebruik van vele gastmuzikanten. Naast Potma, Klug en van der Moolen zijn ook Floris Vermeulen (basgitaar), Fons Sluijter (cello) and Henk Boerhof (harmonium) op het album te horen.

2000

VIA bestaat niet meer en Ygdrassil besluit om de derde CD We Visit Many Places in eigen beheer uit te brengen, waarbij ze het Friese Pink Records inschakelen voor de distributie. De plaat komt in maart uit en kan wederom rekenen op lovende recensies. De belangstelling voor Ygdrassil neemt toe en in het najaar volgt een tour langs de Nederlandse poppodia.

2002

Eind februari komt het album Nice Days Under Darkest Skies uit. Het vierde album telt twaalf eigen nummers, één Dylan-cover en een traditional. Het duo wordt terzijde gestaan door engineer Phil Mills (ex-Nerve) en ex-Mizpah-violiste Marloes van der Moolen is een van de gastmuzikanten.

Mizpah Nerve

2003

Ygdrassil speelt niet alleen in Nederland (Oerol op Terschelling en TofPop in Roosendaal), maar ook in het buitenland (Deerlycke Folk Festival en Celtic Art Gallery in België en Viele Saiten in het Duitse Barntrup. Linde Nijland brengt een soloalbum uit met liedjes van Sandy Denny. Ze voert de liedjes ook live uit, ondermeer in augustus tijdens Folkwoods in Eindhoven. Ze wordt begeleid door de folkmuzikanten Eddy de Jonge (bas, gitaar) en Bert Ridderbos (gitaar, citer, accordeon) uit Törf en Jannet Fink (viool). Het debuutalbum uit 1995 wordt in december door Pink Records opnieuw uitgebracht.

Linde Nijland Törf

2004

Naast optredens in Nederland is Ygdrassil ook te zien in Duitsland zoals tijdens het folkfestival Kulturinsel Einsiedel te Zentendorf in september en in de Kulturfabrik te Fürstenwalde in november. Live wordt het duo terzijde gestaan door Bert Ridderbos. Linde Nijland maakt onderdeel uit van de Women On Stage Tour waarmee ze in de laatste weken van oktober door Oostenrijk reist.

2005

Easy Sunrise is het eerste album van Ygdrassil op het label Rounder Europe en ook de eerste plaat die de groep zelf opneemt en produceert. De cd bevat bijdragen van Bert Ridderbos, Eddy de Jonge, Rens van der Zalm en Jannet Fink. Naast eigen nummers zingt het duo bewerkingen van Trees (The Garden Of Jane Delawney - ook op single), Neil Young (Motorcycle Mama) en Sandy Denny (The North Star Grassman and the Ravens). 'Mooier dan dit heeft Nederlandse folk eigenlijk nooit geklonken', schrijft muziekblad Heaven.

2007

In de eerste helft van het jaar doet Ygdrassil nog enkele theaters aan met de tournee Easy Sunrise. Het duo reist in maart ook naar Groot-Brittannië voor optredens. Het voorlopig laatste optreden is op 16 juni tijdens het folkfestival Folk In De Wâlden. Na vijftien jaar gezamenlijk zingen besluiten de zangeressen elk hun eigen creatieve weg te gaan en voor onbepaalde tijd niet meer op te treden met Ygdrassil.

2008

Ondanks de mindere beeldkwaliteit bevat de dvd Live At The Folkwoods Festival 2006 een interessante registratie van een sterk optreden van Ygdrassil op het folkfestival in Eindhoven. Naar aanleiding van het honderdjarige bestaan van Bhutan reist Linde Nijland vanaf eind september met Bert Ridderbos twee maanden over land naar dit koninkrijk tussen Tibet en India. Onderweg stoppen ze voor optredens in met plaatselijke muzikanten in Servië, Turkije, Iran, Pakistan en India. Het duo wordt gevolgd door een cameraman die opnamen maakt voor een documentaire.

Virgin Fang

2009 - 2010

Annemarieke Coenders treedt als Engelstalige singer/songwriter op met drummer Wim Sebo (ex-Soom) en bereidt met hem een eerste soloalbum voor. Haar muziek is onder meer beïnvloed door Joni Mitchell, Neil Young, Robert Wyatt en Nina Nastasia.

Annemarieke Coenders Soom

Discografie Ygdrassil

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Ygdrassil

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer