Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZIGGURAT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ziggurat

Periode

2004 - 2009

Genre

wereldmuziek

Ziggurat

In Theo Loevendie's ensemble Ziggurat klinken westerse en exotische instrumenten samen. Het repertoire omvat jazzy stukken, improvisaties en gecomponeerd werk voor verschillende bezettingen. Vanaf 2009 zonder Loevendie voortgezet onder de naam Zerafin.
Volledige biografie...

Bezetting

Theo Loevendie   sopraansaxofoon
Kristina Fuchs   mezzosopraan
Fang Weiling   erhu
Bassem Alkhouri   qanun, tenor
Raphaela Danksagmüller   blokfluit, duduk, mezzosopraan
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Rick Stotijn   contrabas

Biografie Ziggurat

In Theo Loevendie's ensemble Ziggurat klinken westerse en exotische instrumenten samen. Het repertoire omvat jazzy stukken, improvisaties en gecomponeerd werk voor verschillende bezettingen. Vanaf 2009 zonder Loevendie voortgezet onder de naam Zerafin.

2004

Ensemble Ziggurat komt voort uit de samenwerking tussen componist Theo Loevendie en Joël Bons, artistiek leider van het Nieuw Ensemble dat in 1980 mede door Loevendie in het leven werd geroepen. In 2002 presenteert Bons tijdens de Berliner Festspiele zijn Atlas Ensemble, samengesteld uit leden van het Nieuw Ensemble en niet-westerse musici. Op het programma prijkt ook een stuk van Theo Loevendie. In februari 2004 is in de repetitieruimte van het Nieuw Ensemble een verrassend gemengde groep internationale musici bijeen: een Syrische zanger en citerspeler, een Nederlandse panfluitist, een Mexicaanse slagwerker, een Oostenrijkse gambiste, een Zwitserse jazzzangeres, een Canadese sopraan, een Amerikaanse bassist, een Japanse kotospeelster en de Chinese shengspeler Wu Wei. Zij repeteren de zevendelige suite Ziggurat van Theo Loevendie, die in maart in Nederland zijn wereldpremière beleeft als onderdeel van het Nieuw Ensemble-programma De Kleine Bosatlas (de titel is een knipoog naar het Atlas Ensemble). Loevendie droomt van een eigen, vast ensemble met zowel westerse als niet-westerse musici. De uitvoering van zijn compositie Ziggurat leidt de geboorte in van het gelijknamige ensemble, dat Loevendie samenstelt uit in Nederland wonende musici. “In Ziggurat komt alle muzikale ervaring die ik in mijn leven heb opgedaan samen”, zegt Loevendie, “jazz, Turkse en Arabische klassieke en volksmuziek, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse ritmes, Johann Sebastian Bach, klarinetstudie en basso-continuolessen aan het klavecimbel van Gustav Leonhardt.”

Atlas Ensemble Joël Bons Theo Loevendie

2005

In een serie concerten met de titel Terra Incognita - Muziek Van Okrahiti zet Ziggurat in 2005 de lijn voort die Loevendie heeft ingezet, de verdere ontginning van onbekend terrein. In mei reist het ensemble af naar Kazan in de voormalige Sovjetrepubliek Republiek Tatarstan voor concerten tijdens het Europe-Asia Festival. Componist Loevendie, die ook saxofonist en jazzmusicus is, componeert de meeste stukken voor het ensemble zelf. Maar in het Holland Festival van 2005 speelt Ziggurat ook nieuwe stukken van Evrim Demirel (Turkije), Guus Janssen, Fabio Nieder (Italië) en Ayse Önder. In het najaar volgt een tour langs Nederlandse podia, met als hoogtepunt in oktober een door pers en publiek enthousiast onthaald concert in het Muziekgebouw aan 't IJ, als onderdeel van het Amsterdam China Festival. In Loevendie's Due klinkt een obligate viola da gamba-partij van J.S. Bach als basis voor een wonderschone compositie voor het gehele ensemble, inclusief jazzstem. Aan swingende stukken als Knot, het eigenzinnige Tarika of het melancholieke Alhambra liggen de tot voordien onontgonnen mogelijkheden van bijvoorbeeld oosterse toonschalen, Latijns-Amerikaanse ritmes of Aziatische timbres ten grondslag. Parool-recensente Saskia Törnqvist prijst de muziek met “een surrealistisch klankschap, een drogerende mengeling van jazz, barokmuziek, serialisme en Turkse en Chinese theehuismuziek”.

2006 - 2007

In 2006 en 2007 speelt Ziggurat onder meer een serie concerten in de Amstelkerk, waarin steeds een ander aspect van Ziggurats muzikale palet de nadruk krijgt, onder de titels Spotlight Op Oude Meesters, Spotlight Op Theater met als gast tapdanseres Marije Nie, Spotlight Op Vreemde Teksten met als gast de Tuvaanse boventoonzanger Nikolay Oorzhak, Spotlight Op Amsterdam met pianist-componist Wilbert Bulsink en Marije Nie, en Spotlight Op Het Midden-Oosten met Haytham Safia op ud.. In september 2006 organiseert Ziggurat in samenwerking met Gaudeamus en het Conservatorium van Amsterdam de Ziggurat International Masterclass for Composers (ZIMA), een week van masterclasses en workshops voor zes geselecteerde, veelbelovende niet-westerse componisten. In november 2006 speelt Ziggurat enkele concerten in Finland. “Loevendie zet Lully en Mozart te kijk”, kopt de Volkskrant in mei 2007 na een concert van Ziggurat met het Nederlands Kamer Orkest. Frits van der Waa schrijft over een van de Amstelkerk-concerten: “... dit alles ingebed in een programma waarin improvisatie en compositie soepel in elkaar overgingen, waarin ruimte was voor verdieping en gekkigheid, en waarin de musici zich niets aantrokken van scheidslijnen.”

2008

Voor zijn kameropera Babylon roept Loevendie een nieuwe genrenaam in het leven: operina. Van meet af aan heeft hij theatrale elementen in de Ziggurat-concerten geïntegreerd, maar met Babylon zet Loevendie een volgende stap met muziektheater dat misschien geen opera mag heten, maar wel veel verder gaat dan een aangekleed concert. De tragikomische operina Babylon, onder regie van Javier López Piñón, met acteur Freerk Bos en tapdanseres Marije Nie, gaat over de passie van een componist die aan de hand van uitvoerige naspeuringen de muziek uit de Babylonische tijd nieuw leven wil inblazen. Het stuk gaat in oktober 2008 in première in het Muziekgebouw aan 't IJ en reist vervolgens door het land. In het september 2008 speelt Ziggurat in Maastricht, Heerlen en Venlo met het Limburgs Symfonieorkest Jubilation Jump van Loevendie, ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van het orkest. In het najaar verschijnt de cd Ziggurat met werk van Loevendie en Guus Janssen.

2009

In de loop van 2009 leidt ontevredenheid van de musici over artistieke en organisatorische kwesties tot een breuk met ensembleleider Loevendie. De musici besluiten niet uit elkaar te gaan en zetten het ensemble voort onder de naam Ensemble Zerafin.

Ensemble Zerafin

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ziggurat

Audio/Video Ziggurat

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer