Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZIJLSTRA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Zijlstra

Periode

1998 - heden

Genre

jazz, Nederlandstalig, pop

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Blauwe Zomers

Zijlstra

Zijlstra is de band rondom trompettist, zanger en kroegtijger Jeroen Zijlstra uit Durgerdam.Het repertoire is een combinatie van eenduidige Nederlandstalige (zeemans)poëzie en muzikale improvisaties, met invloeden uit folk, merengue en blues, door de band zelf omschreven als 'pop, poëzie en jazz met een hoog zoutgehalte'. Jeroen Zijlstra voelt verwantschap met ...
Volledige biografie...

Bezetting

Nout Ingenhousz   achtergrondzang, drums
Pieter Jan Cramer van den Boogaart   accordeon, piano
Edwin Wieringa   basgitaar, contrabas
Jeroen Zijlstra   componist, tekstschrijver, trompet, zang
Jan Menu   saxofoon

Overige muzikanten

Ed Boekee   achtergrondzang, piano, toetsinstrumenten
Rutger Molenkamp   achtergrondzang, arrangeur, componist, saxofoon

Genoemd in de biografie van

1984   5 Slag 1 Wijd
1997   Benjamin Herman
1999   New Cool Collective
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Zijlstra

Zijlstra is de band rondom trompettist, zanger en kroegtijger Jeroen Zijlstra uit Durgerdam.Het repertoire is een combinatie van eenduidige Nederlandstalige (zeemans)poëzie en muzikale improvisaties, met invloeden uit folk, merengue en blues, door de band zelf omschreven als 'pop, poëzie en jazz met een hoog zoutgehalte'. Jeroen Zijlstra voelt verwantschap met Ramses Shaffy, Cornelis Vreeswijk, Tom Waits en Chet Baker. Naast zijn band levert hij teksten voor onder meer Mylène d'Anjou, Lucretia van der Vloot en Nilgün Yerli.

1973 - 1979

Vanaf zijn vijftiende jaar is Jeroen Zijlstra werkzaam op een vissersboot die vaart vanaf Den Oever. In zijn vrije tijd schrijft hij liedjes voor het oecumenisch kerkkoor van zijn woonplaats Wieringen. In het café van Max Teeuwisse (Max Teawhistle) ziet hij de grote namen uit de Nederlandse jazzwereld spelen.

1980 - 1997

Zijn liefde voor de muziek brengt hem naar Amsterdam. Tijdens de vooropleiding voor het Amsterdams Conservatorium kiest hij voor piano met als bijvak trompet. Het duurt tien jaar voordat hij van trompet zijn hoofdvak maakt. Een van zijn leermeesters is Boy Raaijmakers van het Willem Breuker Kollektief. Als zanger en trompettist is Zijlstra actief in de hoofdstedelijk jazzscene. Hij maakt onder meer deel uit van 5 Slag 1 Wijd, waar hij oprichter Hans Dagelet vervangt. 5 Slag 1 Wijd tourt door Nederland en geeft concerten in Moskou en Leningrad. Zijlstra speelt ook in het merengueorkest Hasta Domingo, het Herbie White Orchestra en de Boventoon. Hij zingt liedjes voor toneelgroep Hollandia en schrijft voor cabaretière Mylène D'Anjou. De muzikant verruilt de kop van Noord-Holland voor Durgerdam waar zijn vrouw werkt als dominee.

5 Slag 1 Wijd

1998

Zijlstra formeert zijn eigen band Blauwe Zomers met voormalige studenten van het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam: sopraan- en tenorsaxofonist, componist en arrangeur Rutger Molenkamp, toetsenist Ed Boekee, (contra)bassist Edwin Wieringa en drummer/zanger Nout IngenHousz. Molenkamp komt via diverse musicalorkesten in de jazz en pop terecht. Na zijn conservatoriumstudio wint hij vanaf 1993 in Nederland enkele jazzprijzen, onder meer met zijn formatie Meeting Point. Naast Zijlstra is hij leider van het Rutger Molenkamp Quartet en XXL. Ook Ed Boekee speelt in diverse jazz-, pop- en jazzgroepen en staat op het North Sea Jazz festival in Den Haag. Als sessiemuzikant is hij te horen op platen van o.a. Dennis Kievit en Mylène D'Anjou, Liesbeth Litjens, Joost van Elten, Kees van der Zwaard en Harry Slinger. Bassist Edwin Wieringa krijgt zijn eerste contrabaslessen van Gerard Ammerlaan. Na het conservatorium vervolgt hij zijn lessen bij de Amerikaanse muzikanten Marc Johnson en Mark Dresser. Hij wint in 1991 de Dordtsche Jazz Prijs met zijn compositie From Straight No Chaser en met zijn groep Ninsk ontvangt hij twee jaar later de eerste prijs bij het Middelsee Jazz Concours. Wieringa is oprichter van de stichting TryTone en maakt ook deel uit van de jazzgroep Tetzepi. Ook drummer Nout IngenHousz maakt deel uit van Ninsk. Hij speelt in diverse andere groepen, waaronder Tetzepi, de Wereldband en theatermuziekgroep Parea. Sinds 1998 is IngenHousz drumdocent op The International School of Amsterdam.

Harry Slinger

1999 - 2000

De bandnaam Blauwe Zomers wordt veranderd in eenvoudigweg Zijlstra. Het debuutalbum Olie & Rook (1999) staat vol rauwe zeemansjazzliederen waarin Jeroen Zijlstra in nummers als Lauwersoog, Botweg en Zeeziek nostalgisch terugblikt op het vissersleven. De liedjes Blues Voor Slauerhoff en In De Vismijn verschijnen op single. Olie & Rook wordt positief ontvangen in de Nederlandse pers. In de Telegraaf noemt journalist Jip Golsteijn de cd 'het beste Nederlandstalige album in tijden'.

2001

In het najaar reist Zijlstra samen met saxofoonkwartet Saxo Panico naar China voor jamsessies met lokale jazzmuzikanten, om workshops te geven en optredens te verzorgen in universiteitsstad Xiamen.

2002

De zang van Jeroen Zijlstra wordt in sommige recensies vergeleken met de stem van Cornelis Vreeswijk. Zijlstra levert dan ook een vocale bijdrage met het nummer Bootsman Charlie Donovan op de compilatie Cornelis Vreeswijk: Een Hommage. Tussen Den Oever En New York, het tweede album van Zijlstra, bevat wederom robuust repertoire met de zee als metafoor en liedjes over het leven tussen het knusse vissersdorp en de grote havensteden. Op 14 en 15 december staat Zijlstra in het voorprogramma van De Dijk in Paradiso.

Cornelis Vreeswijk De Dijk

2003 - 2004

Met het liedje Durgerdam Slaapt wint Jeroen Zijlstra de Annie M. G. Schmidt-prijs 2002. De jury onder voorzitterschap van Frits Spits prijst het liedje omdat het 'zo rijk is aan beelden' en toch 'tegelijkertijd zoveel aan de verbeelding overlaat'. Op 9 maart 2003 is Jeroen Zijlstra een van de optredende artiesten tijdens het jaarlijkse Gala van het Nederlandse Lied waar ditmaal Ramses Shaffy geëerd wordt. Na de officiële première op 21 november 2003 in de grote zaal van Schouwburg De Meerse in Hoofddorp trekt Zijlstra met het programma Tussen Den Oever En New York langs de Nederlandse theaters. Jeroen Zijlstra en Rutger Molenkamp doen ook mee met de integrale, concertante uitvoering van Frank Zappa's Joe's Garage door The Troupe, een initiatief van contrabassist Egon Kracht met toestemming van de weduwe van Zappa. Na een succesvolle première op het Juttersfestival in Wijk aan Zee is Joe's Garage te zien in Het Patronaat te Haarlem en De Kleine Komedie in Amsterdam. The Troupe bestaat verder uit musicalzanger Frans van Deursen, toetsenist Jan-Peter Bast, drummer/zanger Freek Kroon, gitarist Milan Kracht en percussionist Murk Jiskoot. In december 2004 gaat Zijlstra van start met de tournee De Doorbraak, vernoemd naar het derde album. De titel slaat zowel op een dijkdoorbraak als op het succes van de groep. Het actuele nummer Blijft Het Zo verwijst naar de terroristische aanslagen in New York en Madrid. Tijdens de show relativeert Zijlstra de melancholie met humorvolle nummers.

Ramses Shaffy

2005

Zijlstra Zijlstra speelt onder meer in het Vondelpark, tijdens de ZomerJazzFietsTour van Groningen en op de Uitmarkten van Amsterdam en Rotterdam. De theatertournee van het seizoen 2005-2006 start op 29 oktober in een uitverkochte Purmaryn in Purmerend. Het album Live, dat in november uitkomt, bevat een registratie van een optreden in De Kleine Komedie.

2006

Tekenaar Hein de Kort maakt een stripversie van het nummer Je Bent Zo Lelijk. De strip maakt onderdeel uit van Strips In Stereo, een boek en cd met veertien stripversies van veertien Nederlandstalige liedjes. De uitgave wordt in maart in Paradiso gepresenteerd aan de vooravond van de Boekenweek 2006. Zijlstra wordt door uitgeverij De Harmonie uitgenodigd een cd te maken op teksten van schrijver/dichter Karel Eykman naar aanleiding van diens 70ste verjaardag. Eykman is bekend van zijn werk voor o.a. Stratemaker-op-zee-show, De Film Van Ome Willem, Sesamstraat en Het Klokhuis. Met jazzzangeres Lydia van Dam en saxofonist Rutger Molenkamp voorziet de band veertien teksten van muziek die in maart verschijnen op het album Zonder Liefde Ben Je Nergens. Na zeven jaar verlaat pianist Ed Boekee de band om zich op andere projecten richten. Zijn vervanger is pianist/accordeonist Pieter Jan Cramer. Op 26 november gaat in De Kleine Komedie te Amsterdam de voorstelling Stel Je Voor in première.

Karel Eykman

2007

Jeroen Zijlstra en Rutger Molenkamp werken in het voorjaar mee aan De Verleiding Van Harry Faust, een concertante rockopera van Egon Kracht & The Troupe. In april verschijnt het album Stel Je Voor. Na enkele optredens tijdens festivals gaat het theaterseizoen voor Zijlstra in oktober weer van start. In de maanden november, december en januari 2008 wordt de tournee drie maanden onderbroken vanwege het project Troost. Tijdens deze muzikale theatertournee spelen Jeroen Zijlstra, Gerard van Maasakkers, Egon Kracht en gastzangeres Lydia van Dam hoogtepunten uit hun eigen repertoire aangevuld met bekende nummers van andere singer/songwriters. De regie van het programma is in handen van Dick Hauser.

Gerard van Maasakkers

2008

Na de tournee met Troost gaat Zijlstra op 7 februari in Emmen weer verder met de eigen tournee door Nederland. Het seizoen 2008/2009 staat in het teken van het programma Vergezichten in samenwerking met regisseur Dick Hauser. De try-outs starten in december. Saxofonist Rutger Molenkamp moet verstek laten gaan, omdat hij teveel hinder ondervindt van zijn ziekte Multiple Sclerose. Hij is wel achter de schermen actief bij Zijlstra.

2009

De première van Vergezichten is 31 januari in schouwburg De Meerse te Hoofddorp. Rutger Molenkamp neemt in oktober officieel afscheid als saxofonist van de band Zijlstra, omdat zijn door MS getroffen handen te weinig herstel laten zien. Hij blijft bij de band betrokken als componist, arrangeur en webmaster van zijlstraweb.com. Liefde & Dorpsgevoel is zowel de titel van de volgende theatervoorstelling als de nieuwe cd. Volgens een persbericht vormen onrust, pijn, ontrouw en afscheid de basis voor het nieuwe repertoire. Op het album werken verschillende gasten mee, waaronder gitarist Jesse van Ruller en arrangeur Martin Fondse. De voorstelling gaat 22 en 23 november in première in de Kleine Komedie.

2011

Jeroen Zijlstra is verantwoordelijk voor de muzikale invulling van Wadstok, een meerdaags festival met op zaterdag 23 juli en zondag 24 juli optredens onder aan de Waddenzeedijk, op het weiland tegenover Wieringer Eiland Museum Jan Lont op Stroe bij Hippolytushoef. Op het festival treden veel vrienden van Zijlstra op, zoals The Chief (Henk Haanraads), Dirk Keijzer en zijn koor Min2Plus1, Geert Schoonbeek, de Noeverse Bietbent en de bands Neslo, Powertrip en Backyard. Tijdens Wadstok is ook een voorproef te zien van Samen In Zee, het theaterprogrmma van Zijlstra samen met Lydia van Dam. Samen In Zee bevat twintig nieuwe nummers, geïnspireerd door de muziek en het leven van Ramses Shaffy. De officiële première van het programma is 30 oktober in De Kleine Komedie in Amsterdam.

Ramses Shaffy

2013

Voor de voorstelling Geen Krimp wordt het kwartet Zijlstra uitgebreid met saxofonist Jan Menu. De tournee gaat van start in oktober.

Jan Menu

2014

Jeroen Zijlstra is de winnaar van de Dirk Witte Prijs 2014, deze prijs wordt toegekend aan een cabaretier of kleinkunstenaar die al jaren belangrijk is voor de Nederlandse kleinkunst en zijn of haar repertoire zelf schrijft. Zijlstra neemt de kleinkunst-oeuvreprijs op 17 november in ontvangst tijdens de Avond van het Kleinkunstlied in Zaandam.

Dirk Witte

Discografie Zijlstra

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Zijlstra

Audio/Video Zijlstra

Video Zijlstra

ZIJLSTRA - Blues voor Ram...
ZIJLSTRA - Blues voor Ramses
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
ZIJLSTRA - Blues voor Ramses

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer