Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZIPPS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1965 - heden

Genre

Nederbiet, psychedelica

Online

Officiële website

Zipps

Progressieve gitaarband uit de jaren zestig, die het echter nooit verder heeft geschopt dan de status van cultband.
Volledige biografie...

Bezetting

Peter Nuyten   gitaar
Jan Beck   zang
John Santoro   drums
Theo Verschoor   basgitaar, gitaar
Philip Elzerman   zang

Overige muzikanten

Wim Klein   drums
Dick Visscher   drums
Janko Barut   gitaar
Ruud van Seventer   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1960   Willem Duys
1979   Cosmic Dealer

Biografie Zipps

Progressieve gitaarband uit de jaren zestig, die het echter nooit verder heeft geschopt dan de status van cultband.

1965

De Zipps ontstaan uit een fusie tussen de Dordtse groepen Beattown Skiffles en de Moving Strings. Zanger Jan Beck wordt bijna direct door Philip Elzerman vervangen. Het muziekgenre is aanvankelijk folk, maar verandert gestaag richting beat.

1966

Elzerman promoot de Zipps in Dordrecht en omstreken, tevens schrijft hij het meeste repertoire. Later dat jaar speelt undergrounddichter Ben Katerberg daarin een steeds grotere rol. Het platenlabel Op Art van het tienertijdschrift Muziek Express brengt de Zipps eerste single Highway Gambler uit. Dan ontfermt het door Willem Duys opgezette Relax label zich over de Zipps. Met de single Kicks And Chicks vallen ze op. In de Hitweekpoll mogen ze zich bekroond zien als de op twee na beste underground-band. De single Beat And Poetry (met Ben Katerberg en Cees Boender) is een plaat vol voor-drachten.

1967

Inmiddels spelen The Zipps underground en zijn ze een van de eerste bands in Nederland met een lichtshow. De single The Struggle For Ice-Cold Milk Of Benzi The Bassplayer Or How To Promote Original Dutch Milk/Marie Juanna komt uit. Vooral het laatste lied geldt als een klassieker. In maart vervangt Wim Klein drummer John Santoro. Er volgt een tournee door Frankrijk, waar ook twee Franstalige singles met Philippe Salerne verschijnen.

1968

In juni gaan de Zipps uit elkaar. Na enkele maanden wordt de groep echter opnieuw opgericht. Ruud van Seventer speelt bas en Dick Vissers vervangt Peter Nuyten.

1969

Inmiddels is de bezetting dan: Philip Elzerman, John Noce Santoro, Ruud van Seventer (bas), Dick Vissers (gitaar). Het in deze bezetting opgenomen, zeer psychedelische When You Tell It Tell It Well verschijnt op een single die in een oplage van 5.000 stuks wordt verspreid ter gelegenheid van het 29ste congres van het Genootschap voor Reclame. De b-kant bestaat uit reclamejingles. Het is wel een toepasselijk einde van de platencarrière van de Zipps.

1971

Elzerman en Santoro spelen nog geruime tijd door onder de naam Zipps om er in 1971 de brui aan te geven.

1981

Tijdens een reünieconcert in september bestaat The Zipps uit gitaristen Janko Barut en Nico Martens, bassist Ruud van Seventer, zanger Philip Elzerman en drummer Wim Klein.

1988

Een single met When You Tell It Well en het niet eerder verkrijgbare Lotus Love (door Freddy Haayen in '67 opgenomen in de Haagse GTB Studio) dient als entreebewijs voor een platenbeurs in Amsterdam.

1999

In december brengen Philp Elzerman en Janko Barut Zipps 2000 uit, een compilatie met alle nummers van de band.

2000

Zipps worden heropgericht en spelen hun eerste Big Reunion Concert op 10 december.

2001

Op 31 maart speelt de groep voor het eerst sinds lange tijd weer op de plek waar het voor hen allemaal is begonnen: het Dolhuys te Dordrecht.

2002

De huidige bezetting bestaat dit jaar uit Wim Klein, Ruud van Seventer, Janko Barut, Peter Nuyten, John Santoro en Philip Elzerman. De band brengt het album CD Dig It At The Dolhuys uit.

2011

Op 3 april viert de Zipps het 45-jarige bestaan in het Dolhuis te Dordrecht. Tijdens deze gelegenheid houdt de band het jubileumalbum Kicks And Chicks: Ever Stoned ten doop. Het vinylalbum bevat niet eerder uitgebrachte, ongecensureerde versies en repetitieopnamen van nummers die 45 jaar eerder zijn opgenomen in het Dolhuis.

Discografie Zipps

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Zipps

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer