Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZOBER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Zober

Periode

2000 - 2007

Genre

alternative, Grote Prijs van Nederland, synthi

Zober

Zober is een vijfmans-formatie uit Kampen. De groep maakt op jaren '80 geënte rock met dance-invloeden, waarbij regelmatig samples en loops worden gebruikt. Zober wint in 2001 de Grote Prijs van Nederland.
Volledige biografie...

Bezetting

Titus Rudolphy   basgitaar
Niels Kater   zang
Marco Helbers   drums
Coen Dassen   gitaar

Overige muzikanten

Peter van der Kuur   gitaar
Gertjan van der Weerd   gitaar, toetsinstrumenten
Rudi de Graaff   percussie
C.S.   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

2001   Ro Krom
2001   Rudi de Graaff
2003   Mimezine

Biografie Zober

Zober is een vijfmans-formatie uit Kampen. De groep maakt op jaren '80 geënte rock met dance-invloeden, waarbij regelmatig samples en loops worden gebruikt. Zober wint in 2001 de Grote Prijs van Nederland.

2000

Zober wordt aan het eind van het jaar opgericht in Kampen.

2001

De band wint in Amsterdam de Grote Prijs van Nederland in de categorie pop/rock. De prijsuitreiking levert de nodige consternatie op als drummer Marco Helbers in Paradiso zijn hand openhaalt aan een kapotte fles champagne. Grote Prijs-presentator Ro Krom vervangt hem tijdens de toegift.

Ro Krom

2002

Het winnen van de Grote Prijs levert de band veel publiciteit en optredens op. Zober speelt in januari op Noorderslag in Groningen en in de zomer staat de groep op grote festivals als Waterpop, Flevofestival en Lowlands. Tijdens dat laatste festival maakt Zober opnamen die later dat jaar op een EP verschijnen. Live wordt Zober regelmatig bijgestaan door percussionist Rudi de Graaf (Olabola, ex-Gotcha!). Ook doet de band diverse televisieoptredens. Hoewel meerdere platenmaatschappijen interesse tonen, krijgt Zober vooralsnog geen platencontract.

Gotcha OLaBOLA Rudi de Graaff

2003

Zober werkt aan het langverwachte debuutalbum, dat door Baz Mattie (Mimezine) wordt geproduceerd. Mattie is zelf ook uit Kampen afkomstig en speelde destijds in Grote Prijs-winnaar La Lupa.

La Lupa Mimezine

2004

Zober Het eerste, titelloze album van Zober verschijnt in juni. De plaat bevat twee bonustracks die zijn opgenomen tijdens het optreden op Lowlands 2002. In november verlaat gitarist Peter van der Kuur de band.

2005

In februari presenteert Zober in thuisbasis Kampen de videoclip bij de single Stay. C.S. (ex-PTS, ex-Mine) is de nieuwe toetsenist van de band. Voormalige toetsenist Gertjan van der Weerd concentreert zich nu op de gitaarpartijen. Tijdens de Horizontour speelt de band van 5 tot en met 12 augustus op alle Waddeneilanden. Na een optreden op 17 september concentreert Zober zich op een volgende plaat. In het najaar verlaten C.S. en Gertjan van der Weerd de band. De nieuwe gitarist wordt Coen Dassen (ex-Omnious Tribe). De nieuwe nummers laten een ander geluid horen. Ze zijn meer songgericht en leunen minder zwaar op samples en grooves.

2006

Twee nummers van Zober verschijnen in maart op de compilatie Dutch Delight 3 van Stacey Records.

2007

In alle stilte wordt Zober opgeheven. Zanger Niels Kater en bassist Titus Rudolphy gaan verder met Soundstar. Voormalige toetsenist Gertjan van der Weerd duikt in 2008 op in Bertolf, de band rondom de Zwolse zanger Bertolf Lentink.

Discografie Zober

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Zober

Audio/Video Zober

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer