Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZOPPO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Zoppo

Periode

1997 - heden

Genre

alternative, indie

Zoppo

Zoppo is vernoemd naar een personage uit Umberto Eco's roman In De Naam Van De Roos. Wat begint als een lo-fi tweemansformatie groeit uit tot een band die in hun alternatieve rock invloeden verwerken van Amerikaanse en Britse indierock- en lo-fi-acts als Sentridoh/Sebadoh, Smog en Hood.
Volledige biografie...

Bezetting

Paul Van Der Maas   drums
Corno Zwetsloot   basgitaar
Arjan Tuin   gitaar
Cees Van Appeldoorn   gitaar, zang
Ineke Duivenvoorde   toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Bas Ernst   drums
Asta Kat   fluit, viool, zang
Jeroen Kuiper   basgitaar
Yuri Landman   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1999   Perkin
1999   Pfaff
1999   Yuri Landman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Zoppo

Zoppo is vernoemd naar een personage uit Umberto Eco's roman In De Naam Van De Roos. Wat begint als een lo-fi tweemansformatie groeit uit tot een band die in hun alternatieve rock invloeden verwerken van Amerikaanse en Britse indierock- en lo-fi-acts als Sentridoh/Sebadoh, Smog en Hood.

1997

In de zomer nemen Van Appeldoorn en Landman muziek op in de huiskamer. De viersporen-opnamen belanden op de vinyl LP Chi Pratica Lo Impare A Zoppicare! uitgebracht op het eigen The Drowning Man. Het lo-fi-album laat invloeden horen uit de jaren tachtig (new wave) en heeft raakvlakken met Minny Pops, het Nieuwzeelandse Tall Dwarfs en het Amerikaanse The Residents. De eerste uitgave van het label is Je Mag Alles Met Me Doen, een stripboek van Landman.

1998

Zoppo De eerste 7" single verschijnt bij het in lo-fi gespecialiseerde Amerikaanse label Blackbean And Placenta. Samen met het Belgische project Frambooze delen ze de 7" Double The Fun. Landman publiceert Het Verdiende Loon, zijn tweede stripalbum voor The Drowning Man. Het nummer Radio Racer krijgt een plaatsje op de eerste compilatie-cd bij het muziekblad Opscene. Zoppo wordt een band als Asta Cat, Arjan Tuin en Bas Ernst (ex-Id) de gelederen versterken. Het label Transformed Dreams toont interesse in de band.

1999

In juni verschijnt de eerste Zoppo-cd Belgian Style Pop, een titel die is ontleent aan een beschrijving uit een recensie van het eerste album. Het wordt een co-release van The Drowning Man en Transformed Dreams. De muziek voor de cd is door Van Appeldoorn, Landman, Tuin en Cat in huiselijke kring opgenomen, maar wijkt steeds meer af van de eerder gebruikte lo-fi-esthetiek. De plaat krijgt overwegend positieve besprekingen in de muziekpers en leidt ondermeer tot een optreden op het Crossing Border Festival en sessies voor de VPRO, zowel Radio 3 als in het programma De Avonden op Radio 5.

2000

Zoppo speelt in januari op Noorderslag. Het optreden wordt gadegeslagen door BBC-DJ John Peel die in dezelfde maand nummers van Zoppo draait in zijn vermaarde programma op Radio One. Terwijl de voorbereidingen voor een nieuwe plaat in volle gang zijn, stapt Landman uit de live-band om zich op andere activiteiten te storten. Hij zal in de toekomst wel bij de Zoppo betrokken blijven. Zijn plaats wordt ingenomen door Jeroen Kuiper (ex-Vamos, Second Rocker Me). De groep trekt twee maal naar het Franse Les Aumonts om zich voor te bereiden op het nieuwe album.

2001

Labelgenoot Seesaw zit plotseling zonder zangeres. Terwijl de band op zoek is naar een geschikte vervangster vallen Zoppo's Asta Kat en Cees van Appeldoorn enkele keren in. Zoppo levert een bijdrage aan de compilatie Hometaping Is Illegal (And It's Killing Music) op het label Living Room Records. Het derde album Les Aumonts verschijnt half oktober. De plaat laat een veel krachtiger geluid horen dan op de vorige, thuis opgenomen albums. Drummer Ernst (nog wel te horen op de cd) wordt vervangen door Paul van der Maas (December Boys). Asta Kat wordt definitief de zangeres van Seesaw en verlaat Zoppo.

December Boys Seesaw

2002

Yuri Landman kan het musiceren niet laten en neemt thuis muziek op onder de naam Avec Aisance. Hij speelt op 17 mei ook live in Paradiso mee als toetsenist tijdens een optreden van Pfaff (het soloproject van Seedling-bassist Bas Jacobs). Zoppo verzorgt in maart het voorprogramma van de Belgische band Millionaire in Doornroosje te Nijmegen en speelt enkele malen in Belgiƫ: Tienen (mei), Bo 'dlo 2002 Festival te Gent (juli) en Page 3ree3 Festival te Brussel (september).

Avec Aisance Pfaff

2003

Gitarist Cees van Appeldoorn speelt weer enkele malen mee tijdens optredens van labelgenoten Seesaw. Zoppo werkt aan nieuw materiaal. Jeroen Kuiper verlaat de band en wordt vervangen door Corno Zwetsloot (Seesaw).

Seesaw

2004

Op 12 januari verschijnt een split-7" samen met de Haarlemse groep El Camino. Zoppo werkt in de verbouwde studio Next To Jaap van Corno Zwetsloot aan het vierde album.

El Camino

2005

Tijdens optredens voegt Ineke Duivenvoorde (ex-Seesaw) zich bij de band op toetsen en samples. In het najaar verschijnt via Drowning Man, het eigen label van Zoppo, het album At Jenny Richee van El Camino.

2006

Zoppo Vijf jaar na Les Aumonts komt op 13 maart het vierde album Don't Trust Scarred Survivors uit. De titel is een variatie op een tekstregel uit het nummer Tragic Carpet Ride van Polvo. Live speelt Zoppo ook af en toe een cover van deze Amerikaanse band. In het nummer Get Over Cute levert voormalig bandlid Asta Kat gastvocalen. In het najaar ontstaat een breuk tussen de band en het label Transformed Dreams.

2008

Voormalige bassist Jeroen Kuiper brengt de cd De Dans Van Pepita uit met Nachtwezens, een Nederlandstalige alternatieve rockband rondom dichter Sander Terbruggen. Voormalige drummer Bas Ernst is te horen op het album Love Will Slow Me Down van zijn band Junior Eats Alone. Ineke Duivenvoorde en Corno Zwetsloot treden op met hun band Space Siren.

Space Siren

Discografie Zoppo

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Zoppo

Audio/Video Zoppo

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer