Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MPS PILOT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

mps PILOT

Periode

20-12-1968 - heden

Genre

dance, DJ, wereldmuziek

Online

Officiële website

Pseudoniemen

mps PILOT

mps PILOT

Dankzij zijn vele reizen door Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië kan mps PILOT diep in de eigentijdse mondiale muziek duiken, een muzikaal universum waarin hij spannende ontwikkelingen beluistert. In alle mogelijke richtingen en tussen allerlei verschillende moderne genres ontstaan kruisbestuivingen en afsplitsingen, die door Pilot als dj en producer ...
Volledige biografie...

Biografie mps PILOT

Dankzij zijn vele reizen door Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië kan mps PILOT diep in de eigentijdse mondiale muziek duiken, een muzikaal universum waarin hij spannende ontwikkelingen beluistert. In alle mogelijke richtingen en tussen allerlei verschillende moderne genres ontstaan kruisbestuivingen en afsplitsingen, die door Pilot als dj en producer in kaart worden gebracht.

1984 - 2001

Mps PILOT (20 december 1968) begint zijn carrière als dj op 16-jarige leeftijd in zijn lokale kroeg. Daarna draait hij in het roemruchte Zion te Elsloo op de eerste acidhouse-feesten van Nederland en new wave in de Flesh Temple (oftewel het Gemeenschapshuis) te Wijnandsrade. Zijn honger naar een nieuw geluid brengt hem van new wave naar acid, electronic body music en uiteindelijk experimentele muziek, noise en modern klassiek. Dat laatste doet hem - bij gebrek aan praktische ervaring - besluiten muziekwetenschappen te gaan studeren in plaats van naar het conservatorium te gaan. Na een stoomcursus compositie- en harmonieleer verkast hij naar de Universiteit van Amsterdam. Daar komt hij in aanraking met niet-westerse muziek. Dat doet hem besluiten zich te richten op wereldwijde traditionele muziek. Zijn reishonger past perfect in dat plaatje. Stilaan verzamelt hij een platencollectie plus bijbehorende kennis over een honderdtal culturen. Daarbij gaan de ontwikkelingen in de westerse pop en dance niet onopgemerkt aan hem voorbij. Zo onderscheidt hij zich uiteindelijk met een eigentijdse mix van moderne niet-westerse muziek, waarbij hij traditionele en moderne stijlen uit Azië, Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika in elkaar laat overvloeien tot één geheel. Net zo makkelijk weeft hij Braziliaanse drum 'n' bass-ritmes, flamenco palmas, Indiase bhangra- en Desi-beats, latinpercussie-solo's en reggaeton tot een organisch geheel.

2002 - 2003

Zijn eerste professionele dj-optreden vindt plaats op het festival Live For Life in Den Haag in 2002. Sindsdien draait Pilot onder meer regelmatig op de door het hele land gehouden Bazar Marocs van de Marokkaanse organisatie Marmoucha, als omlijstende dj bij optredens van internationale acts in Amsterdamse zalen als Paradiso en de Melkweg, en tijdens het jaarlijkse Amsterdam Dance Event. In 2002 draait hij op festivals als Amsterdam Roots, de Music Meeting in Nijmegen, Dunya in Rotterdam, en op Lowlands te Biddinghuizen. In 2003 draait Pilot voor zesduizend dansende mensen op het toonaangevende Vlaamse wereldmuziekfestival Sfinks in Boechout, waar hij sindsdien jaarlijks van de partij is en derhalve resident-dj genoemd kan worden. Zijn buitenlandse reizen brengen Pilot ook voor het eerst als optredende dj naar Le Festival au Désert in Essakane, Mali, in 2003. Daar is hij tevens in 2004 en 2008 van de partij. In Nederland draait hij in 2003 tijdens festivals als Oerol op Terschelling, de Music Meeting, en Festival Mundial in Tilburg, en tijdens gelegenheden als de Global Nights in de kunstenaarsenclave Ruigoord en clubavond ¿Que Pasa? in de Melkweg.

2004

Naast het Belgische Sfinks doet Pilot buitenlandse dj-optredens in Dakar, Senegal, en op het festival Les Nuits Atypiques de Koudougou in Burkina Faso, en staat hij opnieuw op Le Festival au Désert in Mali. Hij wordt resident-dj van de Utrechtse (en Amsterdamse) clubavond Mystic Grooves en treedt op tijdens festivals als Oerol, Mysteryland (Haarlemmermeer), Lowlands en Festival Mundial.

2005

In maart treedt Pilot twee keer op in India, tijdens het Jaipur Heritage International Festival in Rajasthan, en in Bombay. In 013 te Tilburg draait hij tijdens Club Mundial, en qua Nederlandse festivals geeft hij acte de présence tijdens 5 Days Off (Amsterdam), Dance Valley (Spaarnwoude), en opnieuw Festival Mundial en Oerol.

2006

Pilot zweept tienduizend mensen op tijdens het Rawafid Festival in Casablanca en vijftigduizend mensen tijdens het Timitar Festival in Agadir, beide Marokko.

2007

De hoogtepunten in 2007 zijn voor Pilot optredens op het North Sea Jazz Festival te Rotterdam, en het Sziget Festival in Boedapest, Hongarije. Ook staat hij weer op Oerol en doet hij zoals de voorafgaande jaren sets in Paradiso, de Melkweg en de Sugar Factory (Amsterdam). Verder start Pilot als remixer en producer, samen met de Tsjech Streamer alias Alec Smart, onder de naam StreamerPilot. Voor de Marokkaans/Nederlandse groep Kasba bewerken ze het nummer Halima (StreamerPilot Bestellah Shuffle op de cd Sahli Sound, uit op Zig Zag Records).

Kasba

2008

Dit is het jaar van reizen en optreden in Mali (voor de derde keer), in Caïro, Egypte, en in Agadir, Marokko (een optreden na headliner Salif Keita voor een publiek van tachtigduizend mensen). In Nederland treedt Pilot op tijdens Festival Mundial en wordt hij resident-dj bij Etnisch Hysterisch in de Sugar Factory. Qua remixwerk verschijnen van de klezmerband Ot Azoj het nummer Turkish Honga (StreamerPilot-remix op de verzamel cd/lp BalkanBeats Volume 3, op Eastblok) en van Kofi Ayivor het nummer Adzagli (StreamerPilot Coup The Decaller-remix, alleen als download).

Ot Azoj

2009

Pilot werkt steeds vaker met Streamer onder de naam StreamerPilot als remixer en producer, onder meer voor Zuco 103 (van hun nummer She, de StreamerPilot-mothermix op de Zuco 103-cd Retouched! - After The Carnaval Remixes, Dox Records), voor Nova Lima (van hun nummer Tumbala, de StreamerPilot Azu Madre-remix op de cd/lp Coba Coba Remixed, op Cumbancha Records) en voor Burhan Öçal & The Trakya All Stars (van hun nummer Karabiber, de StreamerPilot-remix op de cd Doublemoon Remixed, Doublemoon Records). Pilot start zijn eigen label Two Speakers met als eerste release de digi-ep Black Pepper, die verschijnt in december. Aan zijn talloze cluboptredens voegt hij in 2009 tevens de Amsterdamse Flex Bar toe en hij staat opnieuw op de Music Meeting in Nijmegen.

Zuco 103

Discografie mps PILOT

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's mps PILOT

Audio/Video mps PILOT

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer