Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZZZ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

zZz

Periode

2000 - heden

Genre

psychedelica, rock'n'roll, surf

Online

Officiële website

zZz

Amsterdams duo dat op orgel en drums een mix speelt van rock-'n-roll, surf, psychedelica en dance.
Volledige biografie...

Bezetting

Daan Schinkel   orgel
Björn Ottenheim   drums, zang

Genoemd in de biografie van

2003   Gem
2003   Little Things That Kill
2004   Voicst
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie zZz

Amsterdams duo dat op orgel en drums een mix speelt van rock-'n-roll, surf, psychedelica en dance.

2000

Het Amsterdamse duo zZz ontstaat in het najaar als huisgenoten Björn Ottenheim (ex-Hernia) en Daan Schinkel met een oud Philicorda-orgel van Ottenheims vader en een drumstel in de kelder van een boerderij in Badhoevedorp muziek gaan maken. Na een week repeteren zijn er vijf instrumentale nummers en speelt zZz het eerste optreden tijdens een feestje.

Hernia

2001

Het opvallende duo krijgt snel naam door optredens in Amsterdamse zalen als OCCII, Winston en Paradiso en het jaarlijkse Sleaze Festival te Amsterdam. Tijdens een optreden op Ruigoord wordt zZz gespot door de eigenaar van de Sandwijck Studio te Utrecht. Hij is zo enthousiast dat hij de twee muzikanten een dag gratis studio tijd aanbiedt. Drummer Björn is ondertussen begonnen met zingen.

2002

In het voorjaar verschijnt de vier liedjes tellende demo Bikini Inferno. De demo belandt bij Henk Jonkers (ex-Fatal Flowers) die zZz uitnodigt in zijn studio. zZz staat maandelijks in de Amsterdamse club Winston en doet optredens in ondermeer Club Panama en het Amsterdam Dance Event.

Fatal Flowers

2003

Het eerste optreden voor de radio is in februari bij het programma Club Circuit op KinkFM. De door Henk Jonkers geproduceerde demo komt uit in het voorjaar. Recensenten vergelijken de band met Jon Spencer Blues Explosion, Suicide (vanwege de orgelriffs) en The Doors (vanwege Björns stemgeluid). Op 4 mei speelt zZz in Ekko te Utrecht in het voorprogramma van 80's Matchbox B-Line Disaster, in juni gevolgd door een sessie voor VPRO's Club 3voor12. Het Excelsior-label krijgt de demo in handen en zet eind augustus twee liedjes op 7”. De single Ecstacy wordt gebruikt in de soundtrack van Phileine Zegt Sorry, de verfilming van het gelijknamige boek van Ronald Giphart. In september speelt zZz voor het eerst in het buitenland tijdens de eerste editie van Amsterdam Calling dat in Manchester plaatsvindt als onderdeel van het festival In The City. In oktober reist zZz voor vier optredens naar New York waar de band ondermeer speelt tijdens het CMJ Festival. Samen met Henk Jonkers neemt zZz het debuutalbum op voor Excelsior. Half december verschijnen twee nummers van zZz op de compilatie College Radio Songs, deel vijf in de serie Unsigned, uitgebracht door het Nationaal Pop Instituut. Samen met andere Unsigned bands als Eleven en Gem tourt de band uitgebreid langs grote zalen in Nederland als Paradiso, Nighttown, 013 en Tivoli.

Gem Little Things That Kill

2004

zZz zZz reist in maart weer naar de Verenigde Staten, ditmaal voor optredens tijdens South By Southwest en in New York City (o.a. in roemruchte rockclub CBGB's). Het debuutalbum staat gepland voor augustus, maar wordt een jaar lang uitgesteld. De groep gaat op tournee samen met labelgenoten Gem en reist opnieuw naar New York voor deelname aan het festival CMJ.

2005

zZz zZz wordt uitgenodigd voor South By South West (SXSW), de jaarlijkse muziekconventie in Austin, Texas in maart. In mei verschijnt eindelijk het door Henk Jonkers geproduceerde album Sound Of zZz, een maand nadat de plaat al in Amerika uitkomt op Howler Records. Het optreden op SXSW maakt onderdeel uit van een uitgebreide Amerikaanse tournee die 12 mei van start gaat in de beroemde club Maxwell's te Hoboken en op 25 juli eindigt in New York's Mercury Lounge. Het duo wordt terzijde gestaan door geluidsman Remco Frijns. Het tweede gedeelte van de Amerikaanse tournee is rondom de derde show, tijdens New York's CMJ Music Marathon in september en duurt tot ver in oktober. zZz covert het nummer Bubblegum voor Evol, een compilatie bij het blad That Dam met de integrale uitvoering van het gelijknamige album uit 1986 van Sonic Youth. Het origineel van Bubblegum is overigens van cultfiguur Kim Fowley. Het nummer verscheen officieel als B-kant van de Sonic Youth-single Starpower. In augustus staat het duo op Lowlands. zZz staat twee keer in het Sportpaleis te Antwerpen (9 en 15 november) en vier keer in Ahoy' (december) als voorprogramma van Anouk.

Anouk

2006

zZz Sound Of zZz komt in maart ook uit in Japan. Het duo wordt uitgenodigd voor een tour van zeven shows door Japan met Fatboy Slim. De track O.F.G. wordt gebruikt in DRIVER 4 Parallel lines, de nieuwste versie van de wereldwijd zeer populaire DRIVER race game van ATARI. Vanaf 28 februari gaat zZz weer voor twee maanden op tournee door de Verenigde Staten met onder meer een inclusief door Tower Records georganiseerde showcase op SXSW. Later in het jaar speelt het duo ook in Italië, Spanje (Benicassim), Zuid Afrika en Rusland.

2007

Het jaar begint met een show in januari tijdens Eurosonic in Groningen. In maart gaat zZz een paar dagen naar de Verenigde Staten voor onder meer een optreden tijdens SXSW in Austin. In de periode april-mei is het duo voornamelijk in Europa live te zien met optredens in Frankrijk, Spanje en Engeland. Het nummer Ecstacy wordt gebruikt in een Japanse commercial voor het mayonaisemerk QP Mayo. Daan Schinkel wordt door muzikanten in Nederland uitgeroepen tot beste toetsenist van het jaar en krijgt daarvoor tijdens de Muzikantendag in de Melkweg een Duiveltje uitgereikt uit handen van Broodmanager Koos namens het Nationaal Pop Instituut. zZz gaat de studio in met producer Henk Jonkers voor de opnamen van het tweede album. De videoclip bij de single Grip wordt op 30 juni live in 1 take opgenomen tijdens de opening van een tentoonstelling met Nederlandse videoclips in het Stedelijk Museum te Den Bosch. Onder de vele optredens vanaf de zomer zijn shows op Glastonbury (juni), Rock Otoccu in Slovenië en het Belgische Dour (juli), Les Mediterraneenes in Frankrijk en Summer Sundae te Leicester (augustus). Midden augustus doet het duo een Barfly-tournee langs vijf grote steden in Groot-Brittannië.

2008

Het nummer Grip is hit op de website. Het concept van de clip, inclusief muziek, wordt door FIATopgepikt en verkocht voor een internationale TV commercial. 18 juli organiseert zZz een Sleazefest in strandtent Timboektoe te Wijk aan Zee met op het programma optredens van o.a. The Pedro Delgados, Hallo Venray, Dead Elvis & His OneMan Grave, Hidden Charms, The Works en Kiki van Malle Pietje and the Bimbos. In juli vertrekken de mannen van zZz met clipmaker Roel Wouters naar Thailand om een clip te maken met in verf gedoopte vechthanen. Deze clip vormt tevens de basis voor het artwork van het tweede album Running With The Beast (november). De controversiële video roept verdeelde reacties op en wordt zelfs tijdelijk verbannen van YouTube. Running With The Beast komt uit in de Benelux via Excelsior. De plaat laat een gevarieerd geluid horen met invloeden uit o.a. disco (Lover) en donkere new wave (Angel) en wordt over het algemeen zeer goed ontvangen met onder meer een 5-sterren-recensie in de Volkskrant. In december volgt een uitgebreide clubtournee die eindigt met een eindejaarsshow in een uitverkochte Melkweg.

Hallo Venray Malle Pietje and the Bimbos

2009

Running With The Beast komt in januari buiten de Benelux uitgebracht uit bij het ANTI- label van Epitaph en wordt over het algemeen positief ontvangen in gerenommeerde internationale popbladen. Na optredens in Scandinavië, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Rusland, keert zZz in april terug in Nederland voor een reeks optredens in het clubcircuit en enkele festivals waaronder Oerol. Na een uitgebreide festivaltournee binnen Europa en Rusland, met onder anderen Europavox te Clermont-Ferrand, Book Festival te Moskou, SPOT festival in Arhus en Supersonic te Birmingham, doet zZz tweemaal een uitgebreide clubtour door Italië. zZz organiseert in september voor de tiende keer Sleazefest. In dezelfde maand keert het duo terug naar Moskou voor het ARTS weekend festival. Het festival CMJ in New York nodigt zZz uit voor een aantal shows in oktober. In het najaar staat de release van Running With The Beast gepland in Japan en de Verenigde Staten.

2010

zZz organiseert op 26 juni een nieuwe editie van het festival Sleazefest op Timboektoe, aan de Noordpier van Wijk aan Zee. Naast optredens van onder anderen Reverend Beat-man, Sixtyniners, Local Spastics, Beyond Lickin' en Anacondas ziet het festival ook de terugkeer van The Gluemen. zZz levert de soundtrack voor de korte film De Boule De Boule van Fedde Hoekstra, met onder meer Tygo Gernandt, en vertolkt daarin tevens de rol van ANWB-medewerkers.

The Gluemen

2011 - 2012

zZz schrijft de muziek en de songteksten voor het theaterstuk Bagage. Het duo speelt ook mee in de voorstelling van Marcel van Brakel, naast hoofdrolspelers Sylvia Kristel, Frits Lambrechts en Marlies Hamerlynck. Bagage gaat 8 augustus op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch in première en reist tot en met oktober door het land. Samen met de band Saelors vormt zZz in het najaar de band Light Light. De nieuwe groep doet enkele clubshows en werkt aan een album dat voorjaar 2012 uitkomt.

Light Light Saelors

2013

Eind september start een intensieve tournee door de Verenigde Staten samen met Quintron And Miss Pussycat, te beginnen in Brooklyn, New York City en 5 november eindigend in Philadelphia.

Discografie zZz

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's zZz

Audio/Video zZz

Video zZz

Running With the Beast
Running With the Beast
Grip
Grip
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Grip

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer