Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

Americana

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

alt. country
bluegrass
blues
country
folk
pop/rock
singer-songwriter

Uitgelicht

Ricky Koole

Geschiedenis

Ook wel roots genoemd. Verzamelnaam voor verschillende muziekstijlen die teruggrijpen op de wortels van de Amerikaanse muziekcultuur.
Lees meer...

Ricky Koole

Ricky Koole is zangeres, maar vooral bekend als actrice in het theater, films en televisiedrama's. Lees meer...

Geschiedenis van Americana

Ook wel roots genoemd. Verzamelnaam voor verschillende muziekstijlen die teruggrijpen op de wortels van de Amerikaanse muziekcultuur.

Americana is meer een verzamelnaam van muziekstijlen, dan een echte stroming. Omdat veel acts zich niet beperken tot het maken van, bijvoorbeeld, pure country, of pure blues, fungeert de term als vangnet om de muziek die ze maken te categoriseren. De vermenging van de Amerikaanse muziekstijlen blues, country en folk is een proces van jaren dat wordt ingezet halverwege de vroege jaren zestig. De jeugd houdt het establishment verantwoordelijk voor de oorlog in Vietnam en de milieuvervuiling. Het leven moet weer simpel en dicht bij de natuur, zo luidt de heersende filosofie. Countrymuziek speelt een belangrijke rol in de protestbeweging. Veel jonge muzikanten maken op hun manier country en dat resulteert in een nieuw genre: de countryrock. Bekendste voorbeelden hiervan zijn The Byrds, The Flying Burrito Brothers, Gram Parsons, Bob Dylan en Johnny Cash. Veel rockbands haken in op deze ontwikkeling en verwerken countryinvloeden in hun veelal half-akoestische muziek. Bekende voorbeelden hiervan zijn Crosby Stills & Nash, Neil Young en Creedence Clearwater Revival. In latere generaties vallen de namen van Steve Earle en Ryan Adams op. Kenmerkend voor roots is, dat de muziek teruggrijpt naar elementen en tradities van de roots van de Amerikaanse muziek. De term zelf is pas sinds halverwege de jaren negentig in gebruik.

In Nederland bestaat er al vanaf de Tweede Wereldoorlog een warme belangstelling voor de Amerikaanse muziekcultuur. CCC Inc. laat zich begin jaren zeventig duidelijk beïnvloeden door die wortels. Op hun repertoire staat veel materiaal van folklegende Woody Guthrie en Leadbelly, één van de nestors van de blues. Mondjesmaat slaan ook enkele singer/songwriters die weg in, maar het genre krijgt in Nederland pas vanaf het midden van de jaren tachtig echt gezicht met Ad Vanderveen en Ad van Meurs, beter bekend als The Watchman Beide singer/songwriters zijn in Amerika graag geziene gasten en leveren prachtige albums af. Internationaal succes is er in de jaren negentig ook voor BJ-Baartmans en JW Roy. In het circuit krijgen ze gezelschap van onder meer The Yearlings, The Laydays, Polgate, Lazy Sunday Dream en Hugo Remmelt & Thijs Muus.

Ccc Inc. The Watchman BJ Baartmans JW Roy The Yearlings The Laydays Polgate Remmelt, Muus & Femke

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

 

o
 
q
 
v
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer