Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DJ

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

crossoverrock
dance
house
producers
trance

Uitgelicht

Mason in 2010

Geschiedenis

Aanvankelijk de benaming voor radioshowpresentatoren, maar vanaf de jaren tachtig steeds meer gebruikt voor individuen die op bijeenkomsten de muziek verzorgen door een non-stop mix samen te stellen uit zelf meegenomen vinylplaten.
Lees meer...

Mason

Al op jonge leeftijd is Iason Chronis (Nederlandse moeder, Griekse vader) een muzikaal talent. Hij begint op zesjarige leeftijd viool te spelen en is vaste kracht bij het Kinderen Voor Kinderenkoor. Zijn interesse gaat uit naar dance en hij groeit uit tot een veelgevraagd dj. Hij is onder meer surprise-act ... Lees meer...

Geschiedenis van Dj

Aanvankelijk de benaming voor radioshowpresentatoren, maar vanaf de jaren tachtig steeds meer gebruikt voor individuen die op bijeenkomsten de muziek verzorgen door een non-stop mix samen te stellen uit zelf meegenomen vinylplaten.

DJ is de afkorting voor discjockey en verwijst op de eerste plaats naar radiopresentatoren die plaatjes (discs) aan elkaar praten. De luisterdichtheid van een radioprogramma is sterk afhankelijk van de babbel van de presentator. DJ's bouwen zo hun eigen 'fanbase' op. Bekende namen uit het Nederlandse radiowezen zijn o.a. Joost den Draaier (alias van Willem van Kooten), Frits Spits, Erik de Zwarte, Jeroen van Inkel, Ruud de Wild en Giel Beelen. Vanaf de jaren vroege zeventig duidt de term DJ ook op personen die tijdens bijeenkomsten de muziek verzorgen door platen te draaien. Alle grote discotheken hebben één of meerdere DJ's in dienst. De van de radio bekende DJ's trekken in de weekeinden het land in om op locatie plaatjes te draaien. Hun naam of die van hun radiostation (de Veronica Disco Show is jarenlang een begrip) op de poster doet de zaal vanzelf vollopen. Aanvankelijk beperkt het werk van de DJ zich tot het draaien en aan elkaar praten van de platen. Maar met de opkomst van de disco en de 12" discosingle ontstaat de gewoonte om meerdere platen aan elkaar te mixen. Als op de ene platenspeler een nummer draait, legt men op de andere de volgende plaat al klaar om die, met manipulatie van de draaisnelheid, naadloos in het einde van het nog spelende nummer te starten. De kunst hierbij is om niet alleen met de mix het aanwezige publiek continu te blijven boeien (= aan het dansen houden), maar die mix ook een representatie van de eigen smaak, muziekkennis en kwaliteiten als draaitafellaar te laten zijn.

Jarenlang doen deze plaatsjesdraaiers hun werk in de anonimiteit, ergens verscholen in een hoekje van de dansvloer. Dat verandert met de opkomst van de house, eind jaren tachtig. De DJ schuift naar voren op het podium en wordt gebombardeerd tot de smaakmaker van de avond. De plaatjesdraaiers worden personalities die door hun naamsbekendheid zelf publiek op de been brengen. Ze verrichten gastoptredens in andere clubs, draaien op festivals en gaan ook op tournee. Het DJ-en wordt steeds meer tot kunst verheven, met eigen specifieke technieken zoals scratchen. Turntablism is de verzamelnaam voor al deze vaardigheden.

Rockmuziek en de DJ zijn lange tijd werelden apart. In rockmuziek draait het lange tijd om het ambacht: 'echte muziek, gespeeld door echte muzikanten'. De elektronisch gegenereerde dansmuziek zoals die in de jaren tachtig opkomt, wordt in die wereld als mindere muzieksoort gezien, omdat het gemaakt wordt met een simpele druk op de knop. Een DJ maakt het nog bonter door simpelweg de platen van een ander op te leggen en daarmee grote successen te boeken. De cross-overbands die eind jaren tachtig opstaan brengen beide stromingen dichter bij elkaar, door in een conventionele bandbezetting van gitaar, drums en bas ook een DJ op te nemen, die de samples en scratches verzorgt. Later gaan DJ's ook juist met muzikanten werken; op het podium, maar ook op de platen die ze zelf zouden produceren (om dan weer live te draaien). Door DJ's live aan elkaar gemixte sets kunnen daarbij als verzamel-cd op de markt verschijnen. Inmiddels is het DJ-en ook niet meer exclusief voorbehouden aan dance. Na de house zijn er die easy tune platen draaiden - een typisch Nederlands verschijnsel -, gevolgd door loungeplaten en jazz. Inmiddels zijn er ook die metal of rock draaien.

DJ's zijn uitgegroeid tot de best betaalde artiesten uit de muziekwereld, die voor een vraagprijs van tienduizenden euro's per set, over de hele wereld uitgenodigd worden om te komen draaien. Supersterren. En met reden: want de zalen en festivals zitten tot de nok vol. Zonder uitzondering brengen de bekende DJ's zelf ook platen uit, zowel met hun remixen als met eigen producties. Eigen plaatreleases zijn onderdeel van de promotiecampagne om de naamsbekendheid van de DJ te vergroten. Publiek geheim is dat die platen veelal door anderen, productieteams achter de schermen, worden gemaakt. De superster-DJ heeft het te druk met optreden.

 

u
 
x
 
z
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer