Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

Eurohouse

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

house

Uitgelicht

Sonic Surfers

Geschiedenis

Commerciële variant op house, die in de jaren negentig de hitparades domineert. Nederland is met 2Unlimited, 2 Brothers On The 4th Floor, T-Spoon, Paul Elstak, Charlie Lownoise & Mental Theo, The Party Animals en The Vengaboys één van de meest succesvolle leveranciers van eurohouse.
Lees meer...

Geschiedenis van Eurohouse

Commerciële variant op house, die in de jaren negentig de hitparades domineert. Nederland is met 2Unlimited, 2 Brothers On The 4th Floor, T-Spoon, Paul Elstak, Charlie Lownoise & Mental Theo, The Party Animals en The Vengaboys één van de meest succesvolle leveranciers van eurohouse.

De acid house zoals die eind jaren tachtig een revolutie teweegbrengt in de muziekwereld is te abstract van vorm om grootschalig commercieel succes teweeg te brengen. Diverse Europese producers realiseren zich al snel dat een makkelijker in het gehoor liggende variant - lees: met meer vocalen en een herkenbare songstructuur - echter een enorme potentie heeft. De Vlaamse producer Jo Bogaert is met zijn Technotronic ( Pump Up The Jam) in 1990 de eerste die een wereldhit scoort met wat we later eurohouse zijn gaan noemen. Het voorbeeld wordt al snel gevolgd door o.a. Culture Beat (Duitsland) en Snap! (Duitsland). In 1992 lanceren de eveneens Vlaamse producers Phil Wilde en Jean-Paul de Coster 2 Unlimited, waarin de Amsterdammers Anita Doth (zang) en Ray Slijgaard (raps) de vocalen voor hun rekening nemen. Volledig Nederlands zijn 2 Brothers On The 4th Floor, T-Spoon, Sonic Surfers, DJ Jean, Alice Deejay, DJ Jurgen en de onder de noemer happy hardcore inhakende DJ Paul Elstak, Charlie Lownoise & Mental Theo en The Party Animals. Bij allen is de muzikale formule dezelfde: een stevige computerbeat, een herkenbaar synthesizerriffje en een niks-aan-de-hand zangmelodie waarin de altijd optimistisch klinkende titel veelvuldig terugkeert.

2 Unlimited 2 Brothers On The 4th Floor T-Spoon Sonic Surfers Alice Deejay DJ Jurgen Paul Elstak Charly Lownoise & Mental Theo Party Animals

Naast 2 Unlimited de meest succesvolle act in het genre is The Vengaboys, volgens de bio een Spaans gezelschap, maar in werkelijkheid zo Hollands als maar kan. Dit staaltje koopmanschap brengt de act in 1998 en 1999 overal ter wereld op de eerste plaats met hits als Up And Down, We Like To Party en Boom Boom Boom. Na de successen van The Vengaboys waait de eurohouse weer over en is trance de volgende rage die het grote publiek op de dansvloer moet brengen. Publiek geheim is dat de productieteams die achter deze plaatjes zitten meestal dezelfde zijn. De meest succesvolle zijn Flamman & Abraxas (o.a. Party Animals, Technohead), Bobby & Martin Boer (2 Brothers On The 4th Floor), Klubbheads (DJ Jean), Wessel van Diepen en Dennis van den Driessen (Vengaboys, Alice Deejay).

Vengaboys Flamman & Abraxas Klubbheads DJ Jean Alice Deejay

 

e
 
n
 
p
 
v
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer