Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

IDM

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

downtempo
experimenteel
house
techno

Uitgelicht

Transfolmer

Geschiedenis

'Intelligent dance music', met name in de Verenigde Staten ook wel 'electronica' genoemd. Elektronische dansmuziek waarin wordt geëxperimenteerd met vreemde sounds en ritmes.
Lees meer...

Transfolmer

Voormalige Visitor-bassist Tjeerd Folmer maakt vanuit Groningen onder de naam Transfolmer liedjes waarin hij akoestische instrumenten mengt met abstracte elektronica. In 2004 treedt hij onder meer op tijdens het Freeze festival in Leeuwarden en het )toon)festival in Haarlem. In hetzelfde jaar verschijnt zijn in eigen beheer uitgebrachte eerste, titelloze cd. Lees meer...

Belangrijke acts

Funckarma
Speedy J

Geschiedenis van Idm

'Intelligent dance music', met name in de Verenigde Staten ook wel 'electronica' genoemd. Elektronische dansmuziek waarin wordt geëxperimenteerd met vreemde sounds en ritmes.

Electronic geldt als het intellectuele broertje van house en techno. Het genre komt begin jaren negentig op in Engeland via labels als Warp. Artiesten als Aphex Twin, Autechre en Black Dog experimenteren met vreemde ambient geluiden en ritmes.

Nederland kent dankzij de inspanningen van de alternatieve platenzaak/distributeur Staalplaat een rijke traditie in experimentele elektronische muziek. Toch begint Electronica hier pas echt te leven met de komst van platenzaak Clone in 1996, die tevens fungeert als hangout en distributeur. Labels als DUB, Clone en Eat This brengen in kleine oplage vinyl uit via Clone, maar het is Speedy J die het genre in 1997 een flinke boost geeft met zijn overal als meesterwerk ingehaalde cd Public Energy no.1, gereleased via het Engelse Mute. Vanaf dat moment staan alle Nederlandse experimentele labels flink in de belangstelling.

Speedy J

In 2001 ontstaat het Narrominded label met een nieuwe stal aan artiesten; een jaar later begint het Centrum voor Elektronische Muziek het Vynalogica label, waar het Nederlandse en buitenlandse artiesten uitnodigt in haar studio. Ook Staalplaat-artiesten releasen inmiddels via dancelabels, zoals Radboud Mens bij het Audio.nl label. De mannen achter PWOG zijn ook weer actief als Cosmic Connection en Dogon met hun ambient/ IDM cross-over. De Amsterdamse platenzaak Rush Hour distribueert het Music for Speakers label, waarom David en Sandor Caron, Sonar Lodge en dj Aardvarck hun mix van electronica, techno breakbeats en jazz uitbrengen.

Radboud Mens Sonar Lodge Aardvarck

In 2004 maken de gebroeders Funcken (Funckarma) bekend o.a. deals met Warp en Skam te hebben getekend onder diverse namen. Kettel (=Reimer Eising) uit Friesland brengt platen uit op internationaal gerenommeerde labels als Planet Mu (van de Britse muzikant Mike Paradinas), Neo Ouija en het Belgische U-Cover. Vanuit Nijmegen opereert Lomechanik, een collectief dat electronica met drum & bass en raggamuffin vermengt.

Funckarma Kettel

 

0
 
g
 
o
 
w
 
x
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer