Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

Kaapverdië

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

wereldmuziek
zouk

Uitgelicht

Dina Medina

Geschiedenis

Kaapverdië is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ten hoogte en westen van Senegal, in het Noorden van Afrika. De eilanden zijn van origine onbewoond, maar worden in de 15de eeuw door Portugal als slavenhandelscentrum ingericht. De staat Kaapverdië verkrijgt onafhankelijkheid van Portugal in 1975.
Lees meer...

Dina Medina

In Nederland geboren Kaapverdische zangeres, die zowel populaire als traditionele Kaapverdische muziek vertolkt, samen met haar groep Splash! of solo. Lees meer...

Geschiedenis van Kaapverdië

Kaapverdië is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ten hoogte en westen van Senegal, in het Noorden van Afrika. De eilanden zijn van origine onbewoond, maar worden in de 15de eeuw door Portugal als slavenhandelscentrum ingericht. De staat Kaapverdië verkrijgt onafhankelijkheid van Portugal in 1975.

Kaapverdianen zijn vertrouwd met het fenomeen migratie: het aantal inwoners van het land zelf ligt lager dan het aantal dat in het buitenland woont. De grootste groep migranten woont in de Verenigde Staten. In de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw migreren de Kaapverdianen vooral naar Europa, met name naar Portugal (Lissabon) en Nederland (Rotterdam). De eerste Kaapverdianen komen in de periode van voor de onafhankelijkheid naar Rotterdam om het Portugese wanbestuur te ontvluchten. Zij komen als zeelieden op Nederlandse schepen te werken. De tweede immigratiegolf komt na de onafhankelijkheid, die een politiek onzekere situatie inluidt. Deze migranten zijn geen zeelieden, maar schoolverlaters en ontslagen militairen.

De muziek van Kaapverdië kent zowel invloeden van de Europese kolonisten (o.a. de wals en contradans) als uit Afrika zelf (diverse ritmes). Met de terugkomst van slaven uit het door Portugal geannexeerde Brazilië, komt ook uit dat land de nodige (ritmische) invloed aanwaaien. Er zijn vier hoofdgroepen qua Kaapverdiaanse muziek, te weten de morna, de coladeira, de funana en de batuco. Morna is voor Kaap Verdië, wat de fado voor Portugal is en de blues voor de Afro-Amerikaan. Het is trage, sterk melancholische muziek, gevuld van verscheurdheid. Het bezingt poëtisch de schoonheid van het land en de wreedheid van het moeten vertrekken naar elders (nogmaals, het merendeel van de bevolking woont niet op de eilanden). Aanvankelijk was de morna een akoestisch genre, op (Portugese) gitaar, cavaquinho (4-snarige ukelele) en viool, met soms bas en accordeon of piano. Tegenwoordig wordt het ook vertolkt met elektrische gitaar, saxofoon, trompet en zelfs drums. Coladeira is verwant aan de morna, maar is sneller, ritmisch meer complex en minder begaan met tekstuele poëzie. Het is muziek om energiek op te dansen. Cola betekent 'lijm', en de in paren dansende mannen en vrouwen zitten dan ook tegen elkaar aan 'geplakt'. De funana wordt vertolkt op de accordeon en is sterk op ritme leunende dansmuziek, met sterke Afrikaanse roots. Moderne bands hebben de typische ritmes inmiddels geadapteerd. Batuco is vocale, van origine ceremoniële muziek, gebracht door vrouwen. Een solostem zingt een tekst, waarop een koor antwoordt. Ritme wordt verzorgd door met de handen te klappen en te slaan op een opgerold stuk stof dat tussen de benen geklemd is. De liedjes worden doorgaans ter plekke geïmproviseerd, en zijn satirisch en/of kritisch van toon.

De in Kaapverdië geboren, in Rotterdam opgegroeide Suzanna Lubrano is van kinds af aan bezig met zingen en doet dat vanaf haar achttiende professioneel. Midden jaren negentig maakt ze deel uit van de Kaapverdiaanse band Rabelados, om in 1997 solo te debuteren. De zangeres schrijft daarbij het merendeel van haar liedjes zelf. Binnen de Afro-Portugese gemeenschap is ze al snel een van de meest gevraagde zangeressen en verzorgt zij optredens in Europa, de Verenigde Staten en Afrika (naast Kaapverdië ook Senegal, Angola en Mozambique). Haar muziek is een mengeling van zouk en r&b. Ze sleept wereldwijd continu diverse prijzen in de wacht. De uitreiking van Kora All African Music Awards 2003, waar Suzanna een optreden verzorgt, is rechtstreeks te zien in 76 landen in Afrika, Europa, de VS en het Caraïbisch gebied en wordt door ongeveer 625 miljoen mensen bekeken.

Suzanna Lubrano

Rabasa is de band rond de in Rotterdam wonende Joao, Jorge, To en Angelito Ortet, die allemaal afkomstig zijn uit Kaapverdië. Het repertoire van de band is een mix van Kaapverdiaanse muziek, dus van de melancholieke morna tot energieke funana. Rabasa probeert daarbij via lessen kennis over de Kaapverdische en muziek over te dragen aan jongeren. Muziek is een belangrijk onderdeel in het leven van de Kaapverdianen. Zo kunnen feesten, familiegebeurtenissen en kerkdiensten niet zonder muziek. Rabasa maakt in die zin deel uit van een ook in Rotterdam levende traditie.

Rabasa

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

r
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer