Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MOR

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

amusementsmuziek
boybands
meidengroepen
palingpop
pop
tieneridolen

Uitgelicht

Uit: Vijf jaar Sandra & Andres, NOS 1973 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Geschiedenis

MOR staat voor Middle of the Road.
Lees meer...

Sandra & Andres

Sandra & Andres is een duo met Indische achtergrond dat in de jaren zeventig grote hits scoort. Daarna start Reemer een solocarrière en gaat Holten verder met verschillende nieuwe zangpartners. Lees meer...

Geschiedenis van Mor

MOR staat voor Middle of the Road.

Het algemene beeld bij commercieel succesvolle muziek is dat van producers en managers die goed uitziende doch weinig getalenteerde boybands, meidengroepen of tieneridolen formeren en daarmee zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld willen binnenhalen. Bij een groot deel van de muziek waarmee het grote publiek wordt bediend is echter wel degelijk sprake van muzikaal vakmanschap en integriteit. Dit genre wordt doorgaans aangeduid als MOR. De bands en artiesten die hierin actief zijn kunnen wel degelijk zingen en spelen, hebben doorgaans eigen repertoire en verzorgen solide live-shows.

Nederlands vlaggenschip in het genre is BZN, de Band Zonder Naam. In 1966 in Volendam opgericht, aanvankelijk als hardrockgroep, met in de gelederen bassist Jan Tuyp, drummer (later zanger) Jan Keizer en gitarist/tekstschrijver Cees Tol. In 1976 wordt de hardrock omgebogen naar 'palingpop' (gezellige meedeinpop), wat men toegankelijk combineert met Zuid-Europese volksmuziek. Het meest in het oog springende element vormt het zangduo Jan Keizer en de 17-jarige visverkoopster Annie Schilder. Met hun dubbele vocalen zingen zij de Franstalige single Mon Amour naar de hoogste positie in de hitlijsten. Componist en gitarist Thomas Tol zorgt ervoor dat de herkenbare eigen sound gehandhaafd blijft, zelfs op de Kerstplaten van de groep.

BZN

Lee Towers is een Nederlandse kruising tussen Frank Sinatra, Tony Bennett, Tom Jones en Elvis Presley in zijn Las Vegas dagen. De als Leen Huijzer te Ridderkerk geboren zanger begint zijn carrière in de vroege jaren zestig en scoort in 1976 een top-10-hit met You'll Never Walk Alone. Zijn tweede album It's Raining In My Heart bevat voornamelijk covers en verwijst veel naar 'crooners'. Met soortgelijke albums groeit de zanger uit tot een nationale verschijning, geholpen door zijn bril en kenmerkende elleboogbeweging én zijn in de jaren tachtig gestarte, jaarlijks terugkerende reeks 'Gala of the Year'-optredens in het Rotterdamse Ahoy'. Deze naar Las Vegas-voorbeeld gemaakte shows trekken jaar na jaar volle zalen en zijn een dankbaar voorbeeld voor de shows van Anita Meyer, André Hazes en René Froger in de jaren '90.

Lee Towers

De Rotterdamse Anita Meyer wordt in 1975 ontdekt door ex-Sandy Coast gitarist en producer Hans Vermeulen, die haar laat zingen in zijn sessieband Rainbow Train. Vermeulen schrijft voor haar het nummer The Alternative Way, waarmee ze in 1976 een nummer 1-hit scoort. Dat vormt het startschot voor een bloeiende solocarrière.

Anita Meyer Hans Vermeulen

René Froger wordt in 1960 in de arme en karakteristieke Amsterdamse volksbuurt De Jordaan geboren, waar zijn eveneens zingende en accordeon spelende vader Bolle Jan een populair café heeft. In dat café zet Froger dan ook zijn eerste schreden als zingend artiest. Hij begint met de jaren veelvuldig op te treden in het kroegencircuit. In 1987 maakt hij zijn professionele zangdebuut met het lied Love Leave Me, dat in de tipparade blijft steken. Zijn volgende single Winter in America, een cover van Doug Ashdown, wordt een top tien-hit. Zijn eerste langspeelplaat Who Dares Wins houdt het 55 weken uit in de top 100. Zijn succes komt mede tot stand via producer/tekstschrijver/manager John van Katwijk (ex-Cristie Lane) en arrangeur/multi-instrumentalist Edwin Schimscheimer.

René Froger John van Katwijk Edwin Schimscheimer

 

e
 
h
 
l
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer