Nederlandstalig
Gerelateerd
cabaret
carnaval
dialectpop
Friestalig
levenslied
Nederhop
overige
popdichters
rap
schlager
singer-songwriter
songfestival
tekstdichters
Geschiedenis
Alle muziek waarbij de gezongen tekst in de Nederlandse taal is.
Lees meer...
Henk Wijngaard
In Stadskanaal geboren zanger, componist, gitarist en trucker die vanaf de jaren zeventig hits heeft met Nederlandstalige liedjes over het truckersleven. Later laat Wijngaard zich tekstueel ook door andere zaken inspireren en zingt hij buitenlandse nummers met een Nederlandse tekst. Lees meer...
Belangrijke acts
Acda en De Munnik
André Hazes
Bløf
Boudewijn de Groot
Bram Vermeulen
De Dijk
Doe Maar
Drs. P
Extince
Frank Boeijen
Frans Bauer
Heintje
Herman van Veen
Het Goede Doel
Johnny Hoes
Johnny Jordaan
Lennaert Nijgh
Marco Borsato
Osdorp Posse
Ramses Shaffy
Rob de Nijs
Thé Lau
Toon Hermans
Wim Sonneveld
Zangeres Zonder Naam
Geschiedenis van Nederlandstalig
Alle muziek waarbij de gezongen tekst in de Nederlandse taal is.
Voor de opkomst van de massamedia vanaf 1920 is het merendeel van de bevolking voor zijn vertier en informatie afhankelijk van dorpsomroepers en rondreizende minstrelen. De laatste groep moet de gunsten van zijn publiek zien te winnen. Praten en zingen in de volkstaal is daarvoor een eerste vereiste. Dat is in ons land vanzelfsprekend het Nederlands: het onderwijs in vreemde talen komt hier pas na de tweede wereldoorlog echt goed op gang. De minstrelen behalen hun grootste successen met liederen die het tragisch lot van de ander bezingen, bij voorkeur die van de vijand. Het is altijd genieten bij andermans ellende. Dat leidt tot wat we nu kennen als het levenslied, een lied waarin zaken uit het dagelijkse leven van de gewone man worden bezongen. De tekst (altijd standaard opgebouwd uit coupletten en refreinen) gaat over de schaduwzijde van het bestaan en heeft bijna altijd een moraal. Het levenslied roept een sentimenteel of melodramatisch gevoel op. Een afgeleide is de smartlap: deze vertelt een verhaal met een kop en een staart, waarbij de afloop altijd slecht is. Daarom wordt de smartlap vaak aangeduid als zijnde 'vals sentimenteel'. Sleutelfiguur is Johnny Hoes, die zich vanaf de jaren vijftig van de 20ste eeuw ontpopt als songschrijver en producer. Als talentscout ontdekt hij groten als Willy Alberti - de zanger die zich zou ontwikkelen als koning van de sentimentele liederen over en uit de Amsterdamse wijk de Jordaan -, Johnny Jordaan - accordeonist en eveneens aanvoerder binnen het Jordaanrepertoire -, en de Zangeres Zonder Naam - oftewel Mary Servaes Bey, de Koningin van de Smartlap. De tweede belangrijke levensliedtycoon is Pierre Kartner. Songschrijver, talentscout en als Vader Abraham ook zelf als zanger actief.
Johnny Hoes Willy Alberti Johnny Jordaan Zangeres Zonder Naam Vader Abraham
Naast het levenslied wordt de eerste helft van de 20ste eeuw gekenmerkt door chansons en liedjes die men als pop zou kunnen aanduiden: simpele doch doordachte nummers die goed in het gehoor liggen en die een gemakkelijk meezingbaar refrein kennen. De muziek wordt doorgaans door een orkestje vertolkt. De teksten kunnen over van alles handelen, over de liefde voor een stad of streek (o.a. Aan De Amsterdamse Grachten), de liefde tussen mensen (o.a. Brandend Zand - Anneke Grönloh) of een stukje vaderlandse geschiedenis (o.a. Amsterdam Huilt (Waar Het Eens Heeft Gelachen) - Rika Jansen). Ook kunnen teksten humoristisch zijn (o.a. Twee Motten - Doris). Bekende namen die gezichtsbepalende hits op hun naam hebben staan, zijn Wim Sonneveld, Dorus, Louis Davids, De Selvera's, Het Cocktail Trio, Mieke Telkamp en Johnny and Jones. Met de opkomst van de televisie, in de jaren vijftig, vinden ook liedjes die gezongen worden in series hun weg naar het publiek. Een heel oeuvre op dit gebied is opgebouwd door tekstschrijfster Annie M.G. Schmidt met componist Harry Bannink.
Wim Sonneveld Dorus Selvera's Cocktail Trio Mieke Telkamp Harry Bannink
In de jaren vijftig ontstaat in de Verenigde Staten de rock 'n' roll, waarbij al snel de elektrische gitaar, het drumstel en het gebruik van geluidseffecten gemeengoed wordt. Opmerkelijk is dat bij rock'n'roll het imago of uiterlijk van de uitvoerende musici net zo belangrijk, zo niet belangrijker wordt dan de eigenlijke muziek zelf. Tot verbijstering van oudere generaties, die zoiets nog nooit hebben gezien, valt het tienerpubliek in katzwijm bij het zien van het idool dat een liedje zingt. Het vaak rebelse karakter van het imago maakt het gemakkelijk voor het jonge publiek - op dat moment nog een eenduidige generatie - om zich mee te identificeren. Toch slaat de onversneden Amerikaanse rock 'n' roll in Nederland aanvankelijk maar matig aan. De eerste hits van Bill Haley, Elvis Presley, Chuck Berry en Jerry Lee Lewis verkopen hier mondjesmaat. Liever luistert het grote publiek naar veel braver uitgevoerde vertalingen in het Nederlands. Namen zijn o.a. The Fouryo's en The Butterflies. Het duurt ook tot september 1959 voordat de Nederlandse jeugd via het programma Tijd voor Teenagers op de Nederlandse publieke omroep iets van die opwindende Amerikaanse jeugdcultuur krijgt voorgeschoteld. Tot dan toe zit er weinig anders op dan met de transistorradio onder de lakens 's avonds laat iets proberen op te vangen van Radio Luxemburg. En ook na de introductie van Tijd voor Teenagers blijft Luxemburg de belangrijkste bron van informatie. Dat verandert in 1960 als de illegale commerciële zender Radio Veronica vanaf de Noordzee gaat uitzenden. De komst van deze concurrent dwingt Hilversum meer open te staan voor de nieuwe tijd. Precies op tijd om de eerste rock 'n'roll-hit van Hollandse makelij groot te maken, Kom Van Dat Dak Af van Peter (Koelewijn) en zijn Rockets. Met de popzangers Rob de Nijs (Ritme Van De Regen) en Johnny Lion (Sophietje) heeft Nederland meteen ook zijn eerste tieneridolen.
Fouryo's Butterflies Peter Koelewijn Rob de Nijs Johnny Lion
Vanaf 1964 wordt Nederland overspoeld door beatmuziek uit Groot-Brittannië, een rauwe en onstuimige variant op rock 'n' roll. Bands als The Beatles, The Kinks en The Rolling Stones veroveren snel ons land, wat gevolgen heeft voor de Nederlandse muziekscene. Rock 'n' roll en het Nederlandstalige lied zijn in één klap tot duffe genres verworden. Beat is het woord, en al snel heeft bijna iedere stad of ieder dorp z'n eigen, plaatselijke beatgroep. De nieuwe generatie heeft het gevoel deel uit te maken van een wereldwijde jongerenbeweging. Dat internationale karakter vraagt ook om een universele taal: het Engels. Enkele uitzonderingen daargelaten - Armand, Boudewijn de Groot en Het - zingen beat- en later ook rockmuzikanten in het Engels.
Het Nederlandstalige lied blijft wel populair, maar enkel bij de oudere generaties. Dat bezorgt het een imago van oubollig en voor 'oude van dagen'. Al evenmin tot de verbeelding van de jongeren speelt de nieuwe trend in het Nederlandstalige lied: het vertalen van Duitse schlagers. Voorloper in de Nederlandstalige schlager is Hendrikus Nicolaus Theodor Simons, alias Heintje, wiens lied 'Mama', een "ode aan alle moeders in de wereld", eind 1967 een gigantische hit wordt. Andere sterren zijn de Duitse zanger Dennie Christian, die in 1978 zijn grootste hit heeft met een nummer rond de stripfiguren Guust Flater en de Marsipulami, 'Dennie's Danklied'. Ook zingt hij duetten met zangeres Mieke (ooit ontdekt door Pierre Kartner). Ook hier speelt de televisie een rol in het verkrijgen van succes. Het jaarlijks uitgezonden - o.a. door Dennie Christian gepresenteerde - Schlagerfestival brengt de nieuwste schlagers aan de man. Het door Chiel Montagne gepresenteerde Op Losse Groeven (later Op Volle Toeren) belicht het levenslied en het humoristische lied. Opzet en vormgeving van het programma plus de leeftijd van het erbij aanwezige publiek, doen officieel alles wat jong en hip pretendeert te zijn zich er verre van houden - al wordt er stiekem goed naar het programma gekeken.
Montagne heeft ook veel aandacht voor de carnavalskraker. In de zuidelijke streken van Nederland wordt jaarlijks het carnaval gevierd, een feest aan de vooravond van de veertig dagen vasten als boetedoening voor het paasfeest, zoals die in rooms-katholieke streken gebruikelijk zijn. Bij carnaval hoort uiteraard muziek. Feestelijke en opzwepende klanken, waarop het goed dansen en hossen is. Een Nederlandstalig nummer met een absurde, humoristisch bedoelde tekst, makkelijk meezingbaar en op een eenvoudige melodie met swingend marsritme. Zulke nummers worden ieder jaar speciaal voor het carnaval geschreven en vlak voor het feest losbarst op de markt gebracht, in de hoop op hitsucces. Als een nummer aanslaat, gaat het de geschiedenis in als een carnavalskraker. Als er al succes is, dan is dat meestal lokaal; enkel daar waar het carnaval gevierd wordt. Carnavalsnummers worden geschreven door leden van de lokale carnavalsverenigingen en artiesten die zich (landelijk) bezighouden met Nederlandstalig repertoire. Sterren als Toon Hermans, Ria Valk, Adèle Bloemendaal en André Van Duin. De Twee Pinten, Arie Ribbens en De Havenzangers houden zich nagenoeg alleen maar bezig met carnavalsmuziek. Humorist André van Duin ontpopt zich vanaf de jaren zestig tot een veelzijdig performer. Naast carnavalskrakers, kunnen zijn liedjes parodieën betreffen van andere grote hits (o.a. 'Eskimo', naar 'Mexico' van de Zangeres Zonder Naam). Maar hij neemt ook serieus materiaal op, Andere André.
Toon Hermans Ria Valk Adèle Bloemendaal André van Duin De Twee Pinten Arie Ribbens De Havenzangers
Het vooroordeel dat Nederlandstalige muziek oubollig zou zijn, is ook in die periode geheel onterecht. Met name in de wereld van de kleinkunst worden nummers geschreven met een intellectueel karakter, waarin niet dikwijls tegen heilige huisjes wordt aangeschopt. Acteur en zanger Ramses Shaffy valt op door zijn filosofisch getinte teksten, o.a. Sammy, Pastorale, Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder, en We Zullen Doorgaan. Hoe chansons klinken als ze vanuit de tragische zijde van het clowneske komen, toont Herman van Veen. Erg gewaardeerd om zijn plezierig anarchistische, taalkundig doorwrochte teksten is Heinz Polzer, alias Drs. P - met nummers als 'Knolraap En Lof, Schorseneren En Prei', 'Veerpont' en 'Dodenrit'. Tekstschrijver Lennart Nijgh componeert poëtisch getinte teksten vol virtuoos en origineel taalgebruik. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met die van zanger/gitarist Boudewijn de Groot, die met zijn teksten halverwege de jaren zestig doorbreekt. De Groot is Nederlands grootste troubadour. Als de beat eind jaren zestig de in Nederlands gezongen muziek lijkt te verdringen, brengen De Groot en Nijgh de elpee Picknick; het Nederlandse en vooral Nederlandstalige antwoord op Sgt. Peppers van The Beatles. Naast De Groot werkt Nijgh ook voor Jasperina de Jong, Jenny Arean, Liesbeth List en (ex)-echtgenote Astrid Nijgh. De Groot en Nijgh zijn zeer beinvloed door Jaap Fischer (later Joop Fischer), die cynische en politiek en sociaal-maatschappelijk bewuste liederen brengt. Een soortgelijke - al even eigenzinnige - troubadour is de vanuit Zweden opererende Cornelis Vreeswijk, die in 1972 kortstondig populair is dankzij de hit De Nozem En De Non en Veronica, maar na zijn dood in 1987 alsnog op zijn hoge waarde geschat wordt. Freek de Jonge en Bram Vermeulen experimenteren onder het alias Neerlands Hoop met Nederlandstalig rock als afwisseling voor hun cabareteske sketches en conferences. Dit resulteert onder meer in de theatershows Neerlands Hoop Express (volgens velen de blauwdruk voor de Nederlandstalige rock uit de jaren tachtig, met o.a. Thé Lau - later in The Scene - op gitaar) en Hoezo Jeugdsentiment? (waarin ze op onnavolgbare wijze Nederlandstalige klassieker vertolken). Andere geslaagde voorbeelden van Nederlandstalige pop/rock uit die periode zijn de folkrock van Fungus en de politiek beladen pop van Bots.
Ramses Shaffy Herman van Veen Drs. P Lennaert Nijgh Boudewijn de Groot Jasperina de Jong Jenny Arean Joop Visser Cornelis Vreeswijk Neerlands Hoop Fungus Bots
Ofschoon dus vol in ontwikkeling, is het Nederlandstalige lied op uitzonderlijke hits na, in de jaren zeventig nauwelijks in beeld. De Nederlandse pop en rock volgt het patroon van die uit Engeland en Amerika; wat progressieve rock en later de daartegen gerichte punk. Uiteraard niet gezongen in het Nederlands. Een verrassende hit in de moerstaal is in 1977 Oerend Hard van de Achterhoekse rockgroep Normaal. De tekst is niet alleen in het Nederlands, maar wordt ook nog eens gezongen in het plaatselijk dialect. Wordt dit landelijk vooral als gimmick populair, voor boeren in het algemeen en Achterhoekers in het bijzonder zal de groep uitgroeien tot vaandeldrager en voorvechter van hun cultuur. In het kielzog van Normaal zullen binnen diverse muziekgenres meerdere artiesten opstaan die zingen in hun plaatselijk dialect - wederom vaak met teksten die een ietwat rebelse, cultuurbehoudende insteek kennen - en daarmee uitgroeien tot lokale helden. Verzamelnaam voor al deze stijl: dialectpop. Bekende namen zijn Gé Reinders, Janse Bagge Band, Rowwen Hèze, Skik en Jan Tekstra.
Normaal Gé Reinders Janse Bagge Bend Rowwen Hèze Skik Jan Tekstra
Intussen is er een generatie opgegroeid die niet zo'n vooroordeel heeft tegen de Nederlandse taal. Een goed voorbeeld daarvan is de compilatie Uitholling Overdwars (in 1979 uitgebracht door Stichting Popmuziek Nederland) met groepen als Braak, Jan van de Grond Groep, Noodweer, Toontje Lager en Doe Maar. Laatstgenoemde band luidt de wederopstanding in van de Nederlandstalige popmuziek. Na enkele jaren onder aanvoering van toetsenist/zanger/componist Ernst Jansz zonder noemenswaardig succes te hebben gespeeld in het clubcircuit, brengt de komst van bassist/zanger/componist Henny Vrienten in 1981 een koerswijziging met zich mee. De zonnige pop krijgt een injectie met swingende reggae en puntige new wave. De single Sinds 1 Dag Of 2 laat voor het eerst het nieuwe geluid horen en brengt Doe Maar begin '82 voor het eerst in de hitparade. De opvolger Doris Day ontketent in het voorjaar van 1982 een heuse Doe Maar-rage - met hysterische taferelen als in de hoogtijdagen van The Beatles. De aanblik van al die gillende tienermeisjes bij de dertigers van Doe Maar en hun wereldwijze teksten doet wat onwezenlijk aan. Het succes van Doe Maar opent de deur voor tal van Nederlandstalige artiesten en bands. Binnen de kortste keren staat de hitparade vol met liedjes 'in je moerstaal'. Met de hit Zwart-Wit luidt Frank Boeijen een zeer langdurige en succesvolle carrière in. Een dergelijke loopbaan is er ook voor Het Goede Doel (rond Henk Temming en Henk Westbroek), De Dijk, met daarin een hoofdrol voor tekstschrijver Huub Van Der Lubbe, en de rauwe rock van The Scene, rond zanger/gitarist/componist/producer Thé Lau. Hits zijn er ook voor Toontje Lager, Klein Orkest, Hans de Booij en V.O.F. de Kunst. Volkszanger René Froger groeit met hit 'Een Eigen Huis' uit tot bekende Nederlander, maar zingt verder doorgaans in het Engels.
Doe Maar Frank Boeijen Het Goede Doel De Dijk The Scene Toontje Lager Het Klein Orkest Hans de Booij V.O.F. de Kunst René Froger
Nederlandse teksten komen langzamerhand in steeds meer muziekgenres voor. Vandale brengt hardrock. Trõckener Kecks - met als boegbeeld zanger Rick de Leeuw - brengt wave en punk. Heideroosjes brengt pretpunk. Het anarchistische en de botte bijl hanterende De Raggende Manne brengt een gestoorde mengelmoes van noise, freestyle jazz en punk. Eind jaren tachtig gaat ook de hiphop eraan geloven. Het Amsterdamse Osdorp Posse, met boegbeeld rapper en tekstschrijver Def P, vertaalt de in Amerikaanse rap veelvuldig voortkomende woorden letterlijk naar het Nederlands (wat o.a. moederneuker oplevert), met even komische als originele resultaten. In de politiek en sociaal-maatschappelijk getinte teksten neemt men bepaald geen blad voor de mond.
Vandale Tröckener Kecks Heideroosjes De Raggende Manne Osdorp Posse
Nieuwe ster van het levenslied, een genre dat zich ondertussen rustig verder ontwikkelt, is André Hazes, die al vanaf het midden van de jaren zeventig actief is. Hazes is een publiek figuur waarover altijd wel iets spannends te melden is: iemand die zegt wat hij denkt en chronisch alcohol gebruikt. Concurrent van Hazes is zanger Koos Alberts, die doorbreekt met het inmiddels tot klassieker uitgegroeide lied Ik Verscheurde Je Foto. Ondanks een auto-ongeval waardoor Alberts in een rolstoel belandt, weet ook hij zijn enorme populariteit vast te houden. André Hazes wordt in 1999 door het hele land omarmd als de documentairefilm Zij Gelooft In Mij in de bioscoop gaat draaien. Daarin wordt getoond hoe Hazes aan zijn muziek werkt, maar vooral hoe hij omgaat met zijn huwelijksproblemen en een mislukt stadionconcert in Benidorm. De publieke figuur Hazes wordt een mens van vlees en bloed, wat hem ook de gunst van het intellectuele publiek oplevert. Iets soortgelijks speelt zich af rond schlagerzanger Frans Bauer. Als in 2003 een reality soap op de Nederlandse televisie komt rondom Bauer en zijn gezin groeit ook de waardering in alle lagen van de bevolking. Juist in die periode heeft hij het grootste succes uit zijn carrière met Heb Je Even Voor Mij.
In 1999 zet uitgever en 45-toerensinglefanaat Vic van de Reijt zijn honderd favoriete Nederlandstalige en ook oorspronkelijk Nederlandse singles op rij, in een serie artikelen in dagblad Het Parool. Hij krijgt veel bijval en de serie verschijnt in boekvorm - inclusief de teksten van de songs - met een verzamel-cd. Het is echter de 6cdbox met de gehele Top-100 die niet alleen een hoge verkoop haalt, maar ook aanleiding blijkt voor goedbezochte 45-toerenavondjes in Paradiso en een plek op het grootste popfestival van Nederland, Lowlands, waar punkers, hardrockers en hockeymeisjes arm in arm de eens als fout bestempelde liederen uit volle borst meezingen. Het Nederlied op Lowlands zou sindsdien een terugkerend fenomeen worden, waar mensen als Johnny Hoes en Pierre Kartner acte de presence geven.
De jaren negentig luiden voor de westerse popmuziek een periode in waarin alles kan en mag. Rock, blues, disco, dansmuziek, het zijn niet langer aparte subculturen die naast elkaar bestaan en tegenover elkaar staan (zoals ooit de punk en de progressieve rock). Genres worden gemengd, wat inhoudt dat ook Nederlandstalig weer een geaccepteerde plaats krijgt. Pop is er in allerlei soorten en maten van groepen als Bløf, Van Dik Hout, Abel, Acda & De Munnik, Volumia!, Guus Meeuwis, Gordon, De Kast en Vals Licht. Zanger Marco Borsato groeit met z'n hit Dromen Zijn Bedrog uit tot een bekende Nederlander. Hiphop komt van Brainpower en Extince. Cabaretiërs brengen ook nog steeds hun geëngageerde liederen uit, o.a. Brigitte Kaandorp, Herman Finkers en Lebbis & Janssen. In de hoek van de meer experimentele muziek vinden we muziektheatergroep De Kift en Krang, de laatste rond cabartier André Manuel. Zolderkamerknutselaar Spinvis alias Erik de Jong, ziet zijn debuutalbum uitgroeien tot een onverwacht groot verkoopsucces.
Extince Brainpower Vals Licht De Kast Guus Meeuwis Volumia! Marco Borsato Acda en De Munnik Abel Van Dik Hout Bløf Brigitte Kaandorp Herman Finkers De Kift Krang Lebbis & Jansen Spinvis
Eind jaren negentig schakelen steeds meer hiphoppers over op het Nederlands. Naast de oudgedienden van de Osdorp Posse laten Extince, Brainpower, Def Rhymz, Yukki B, Raymzter, Opgezwolle en Ali B in hun raps horen wat er leeft in de uitgaanscentra en op straat. Het resultaat is een springlevende Nederlandstalige muziekcultuur.
Aad Klaris
Aanplak Harrie
Abel
Acda en De Munnik
achterdochtig
Achterstallig Onderhoud
Addergebroed
Adèle Bloemendaal
Ad Grooten
ADHD
Ad & Karin
Ad Kraamer
Ad van Hoorn
Ad Visser
Alain Clark
Albert West
Alderliefste
Alex
Alexander Curly
Alex Roeka
Alex van Holstein
Alfred Martens
Ali B
Alles (2)
Alle Tijd
Allez Mama
Amazing Ventjes
Ambacht
AMeHOELA
Amigos Electricos
Andere Gekte
Anders Niemand
André Hazes
André Hazes Jr.
André Manuel
André van Amstel
André van den Boogaart
André van Duin
Angela Groothuizen
Angelique
Anita Berry
An + Jan
Anna Franken
Annemieke Koelewijn
Anne van Veen
Annie de Reuver
Annie Palmen
Anthony
Antonie Kamerling
Arie B
Arie Ribbens
Arie van der Graaf
Armand
Arne Jansen
Arnhemsgewijs
Arno Adams
Arno & Gradje
Arno Kolenbrander
Arno Louwers
Arthur Umbgrove
Asman!
Astrid Koelewijn
Astrid Nijgh
Astrid Schuurmans
Atlantis (2)
Aureo
Axel Lukkien
Babette van Veen
Badman Febo
Band Zonder Banaan
Barbara Lok
Barby-pop
Barend Servet
Barry Menger
Bart Zeilstra
Bassie & Adriaan
Bazooka
Bazz
Beatrice van der Poel
B.E.D.
Belinda Meuldijk
Belker
Ben Cramer
Bender
Bengels
BenK & De Dominators
Benkhof
Benny Neyman
Beppie Kraft
Beroerde Broeders
Bert Beenen
Bert & Ernie
Bert Heerink
Bertje Doperwtje
Bertus Borgers
Bertus Staigerpaip
Bert van den Bergh & 't Verlange
Bill Kilima & His Singing And Swinging Cowboys
Bill van Dijk
Binne
BJ Baartmans
Black & White
Blauwe Bus
Blaxtar
Blocnotes
Bloem
Bløf
Blunt Axe
Bob Bouber
Bob Fosko
Bob Frommé
Boef en de Gelogeerde Aap
Boegies
Boeijen & Pennings
Boh Foi Toch
Bollebof
Bond tegen Harries
Bonnie St. Claire
Boogaloo
Börker Trio
Borriegineel
Bots
Boudewijn de Groot
Bouke
Braak
Brace
Brainpower
Bram Vermeulen
Bran
Bricquebec
Brigitte Kaandorp
Broeder Dieleman
Brutus
Bullo
Butterflies
BZN
Canyon
Carboon
Carmona
Carolien Borgers
Cees Stolk
C'est Tout
Chain Reaction
Champagne Charlie
Charlène
Che
Cheb Mootje
Cherry
Chiel Van Praag
Ch!pz
Chris de Jonge
Christov & Reggylines
Circus Custers
Ciska Peters
Claudia de Breij
Climax
Cobi Schreijer
Cocktail Trio
Coen van Vrijberghe de Coningh
Cohda
Conceptz
Concordia
Conny Stuart
Conny Vandenbos
Conny Vink
Cool
Cornelis Vreeswijk
Corrie van Gorp
Corry Brokken
Corry en de Rekels
Corry Konings
Cowboy Billie Boem
Cowboy Combo
Crackerhash
Daan Hofman
Daarvandaan
Da Bom
D.A.C.
Daliano
Damaru
Daniël Boissevain
Daniël Lohues
Danny de Munk
Danny Froger
Danny Nicolay
Danny's Definitie
Dario
Darryl
Dave Dekker
David Vermeulen
D.C. Lewis
DD Company
De Aal
De Alchemisten
De Alpenzusjes
De Andersons
De Bende Van Baflo Bill
De Bolderkar
De Boswachters
De Bronstgieters
De Buddy's
De Colombiaanse Bloedgroep
De Dansende Dichters
De Deurzakkers
De Dijk
DeFacT
Def Rhymz
De Gebroeders Fretz
De Geheelontkenners
De Gekste Nua
De Havenzangers
De Heeren Van Oranje
De Heidedoosjes
De Heikrekels
Deheleboel
De Hobbyisten
De Ideale Schoonzonen
De Jazzpolitie
De Jeugd van Tegenwoordig
De Juf
De Karina's
De Kast
De Kift
De Kleine Verleiding
De Kraaien
De Krakers
De Lamaketta's
De Makkers
De Meisjes
De Ministers
De Munck
De Nieuwe Blijdschap
Dennis Erhardt
De Nomaden
De Orde
Deo Volente
De Paradijsvogels
De Parels En De Funkie Reddingsbrigade
dePenno
De Poema's
De Raggende Manne
De Règâhs
De Regiotappers
De Reizigers
De Richards
Derick
De Riwi's
De Rotte Herders
De Second Hand Rock 'n' Roll Band
De Sjonnies
De Smet
De Smurfen
De Snevo's
De Sorella's
De Speeldoos
De Spelbrekers
De Steile Wand
De Straatzangers
De Testpiloten
De Thuisband
De Tropen
De Twee Jantjes
De Twee Pinten
De Vrolijke Mijnwerkers
De Vullusband
De Wereldband
De Wiko's
DeXter (2)
Deze
De Zingende Fresia's
De Zoete Inval
DiceCream
Dichters uit Epibreren
DiepTriest
Dierenpark
Diggy Dex
Di Gojim
Dijsseldonk
Dimitri van Toren
Dingetje
Dinopha
Dio
Dirk Polak
Dirk Scheele
Dirk van der Ploeg
Div
Django Wagner
DJ Chuckie
DJ Serum
D-Kaya
D-Men
Doe Maar
Dom & Blond
Dominique Vos
Dommelvolk
Donker Oss
Don Mercedes
Door Mekaar
Dorethé Roos
Dorine Wiersma
Dorus
Dorzt
Double Trouble
Drie Heren
Dries Roelvink
Droomdenkers
Drs. P
Drukwerk
D.S.M.
Dubius
Duo John & Belita
Duo Karst
Duo Kobus Algra en Sybe Krol
Duo X
Dutch Rhythm Steel & Show Band
Duvelduvel
Ed Citroen
Eddy Christiani
Eddy Zoëy
Ede Staal
Edsilia Rombley
Edwin de Herder
Edwin Evers
Edwin Rutten
Edwin van Hoevelaak
Egbert Douwe
El Combo
E-Legal
Elektrik Hannes
Elhabib
Eli Asser
Ellen Pieters
Ellis de Waal
Elly Nieman
Elly & Rikkert
Elz Bakker
Enge buren
Engel
Engel & Daniël
Ensemble Zwart Wit
Eredivisie
Eric Dikeb
Erikah Karst
Erik Mesie
Erik van Muiswinkel & Omnibuzz
Ernst, Bobbie En De Rest
Ernst Jansz
Ernst Löw
Ernst van der Pasch
Erris van Ginkel
Erwin de Vries
Escalatie Team
Esther Groenenberg
Etna Vesuvia & The Flames
Excellent
Extince
Fakkelbrigade
Familietrio de Tivolies
Fata 'el Moustache' Morgana
Fay Lovsky
Fenris
Ferry van Leeuwen
Flair
Flinke Namen
Flippen
Fluitsma & Van Tijn
Flux
Fluxorgan
Fon Klement
Foo Foo Band
Fotosynthese
Fouradi
Fouryo's
Frank Antonie van Alphen
Frank Boeijen
Frank en Mirella
Frank van Etten
Frank Verkooyen
Frans Bauer
Frans Duijts
Frans Haarmijer & Frank Antonie
Frans Halsema
Frans & Monique
Fratsen
Frédérique Spigt
Fred Piek
Freek de Jonge
Freez
Frens Drijfhout
Fresku
Friction (2)
Frites Modern
Frits (1)
Fungus
Fusie HBL
Gabber Piet
GaGa
G-Boah
Gebroeders Ko
Geert Docter
Gekke C
Gekruld Haags
Generaal Mus
Genezijde
Gerald Troost
Gerard Berndsen
Gerard Cox
Gerard de Vries
Gerard Schoonebeek
Gerard van Maasakkers
Gerard Wortel
Ger Belmer
Gé Reinders
Gerrit Dekzeil
Gers Pardoel
Gert & Gert Timmerman
Gert & Hermien
Gert Timmerman
Gewoon Jansen
Gharp
Ghepetto
Ghijs de Bruijn
Gina de Wit
Gino Graus
Glennis Grace
Goed Volk
Gonnie Baars
Gordon
Gorelev
Goslink
Goudblad
Grad Damen
Great Minds
Greetje Kauffeld
Greetje Mona
Gré Parelmoer
Grijze Massa
GroeV
Grof Geschut
Guillermo & Tropical Danny
Guus Meeuwis
Guus Westdorp
Hakkûhbar
Halte 5
Hannah Joy Lasonder
Hanneke Kappen
Hanny
Hanny en De Rekels
Hans de Booij
Hansen Tomas
Hans Kosterman
Hans Kraay Jr.
Hans Sommer
Hans Teeuwen
Han van Eijk
Hardgeworden Zacht
Harmen Kramer
Harm Jan Wilbrink
Harold K
Harrie Jekkers
Harry Slinger
Hausmagger
Hautekiet & De Leeuw
Haverkamp
Heddy Lester
Heideroosjes
Heidevolk
Heintje
Helder
Helemaal Hollands
Hellebaard
Henk Bernard
Henk Damen
Henk Dissel
Henk Hofstede
Henk Temming
Henk van Nazareth
Henk Westbroek
Henk Wijngaard
Henny Huisman
Henny Thijssen
Henny Vrienten
Henny Weijmans
Hepie & Hepie
Hepie Hiemstra
Hepie Uitterdijk
Herberg De Troost
Herman Berkien
Herman Emmink
Herman Erbé
Herman & Ik
Herman Pouderoyen
Herman van Keeken
Herman van Veen
Hernia
Het
Het Gebroken Oor
Het Goede Doel
Het Holland Duo
Het IJssel Duo
Het Kaf
Het Klein Orkest
Het Nieuwe Trio
Het Oorlogspad
Hetty Blok
Hoffman
Hollands Glorie
Hubert Klaver
Hubert Klaver en Kees Rietveld
Huub Hangop
Hydra
Iedereen Zóôò Jotje
Imca Marina
In De Steen
Ingrid Gortebroek
Intermezzo
IOS
Irene Lardy
Ir. Evert van der Pik
Ivo de Wijs
Ivo Rosbeek
Jaap Boots
Jaap Corn
Jaap Valkhoff
Jack Bakkers en de Grensgevallen
Jack Bess
Jacob Spoelstra
Jacques Herb
JAFT
JaH6
Jamairo
Jankobus Seunnenga
Jannes
Jan-Paul van der Meij
Jan-Paul van Spaendonck en Robert Eksteen
Jan Rot
Janse Bagge Bend
Jan Smit
Jan Tekstra
Jantje Koopmans
Jan van Brusselband
Jan van de Grond Groep
Jan van der Smit
Jan van Est
Jan van Til
Jan van Veen
Jan & Zwaan
Jason Bouman
Jasper
Jasperina de Jong
Jawat!
Jayh
Jay Jay Bauer
Jelle Amersfoort
Je Moeder
Jenny Arean
Jeremia
Jeroen Dirksen
Jeroen Kant
Jeroen Kramer
Jeroen van der Boom
Jerry & Mary Bey
Jessica Malfait
Jetz
Jiggy Djé
Jim
Jiskefet
Jivo
Job Bovelander
Johan Heuser
John de Bever
John de Mol
John Lamers
Johnny and Jones
Johnny Hoes
Johnny Jordaan
Johnny Kraaijkamp
Johnny Lion
Johnny & Rijk
Johnny The Selfkicker
Joie de Vivre
Jolanda Zoomer
Jong Oranje
Jony de Boer
Joop Visser
Joost Belinfante
Joost Nuissl
Joost Prinsen
Joost Verweij
Jop
Jordy van Loon
Joris Linssen & Caramba
Jos Brink
Jos Hol
Jovink & The Voederbietels
Joycelyn
J-Rock
J-stars
Jules de Corte
Jules Deelder
Jurk!
Justine & Marlon
Kadanz
Kamer van Cokehandel
Kanis
Kapabel
Karel Eykman
Karima
Karina
Karin Bloemen
Kasper van Kooten
Katja Schuurman
Kayaman
Kees van Hondt
Keizer
Kemphanen
Kempi
Kevin Paré
Kevin Smit
Kezus Krijst
KGV
Kiddo Cee
Kiki Weerts
Kim Soepnel
Klavan Gadje
Kleine Beer
Kleine Jay
Kleine Viezerik
K-liber4life
Knupperpouf
Kohfie Konnect
Koos Alberts
Koot en Bie
Koud Goud
KouweMakkers
K-oZ Collective
Kraantje Pappie
Kramp
Krang
Kruithuis
Kubus
KUS
Kutschurft
Kwinkslag
LaagLicht
Laccorda
Laman
Lammert
Lange Frans
Lange Frans & Baas B
Langeveld & Sap
Laroux
Laurens Joensen
Lauw
Lebbis & Jansen
Leen Jongewaard
Lennaert Nijgh
Lenny Kuhr
Leonie Meijer
Les Monnereaux
Levi
Lichter Laaie
Liesbeth List
Lieve Bertha
Lijn 7
Linda de Mol
Linda, Roos en Jessica
Liselore Gerritsen
Lloyd de Meza
Loeki Knol
Los Angeles, The Voices
Lotte van Dijck
Lowland Trio
Lucas & Gea
Lucky Fonz III
Lucretia
Luie Hond
Lukano
Maarten van der Zanden
Maarten van Roozendaal
Macro
MacronizM
Madd Son
Makiladoras
MAM
Mama Roux
Man en Moes
Manke Nelis
Mannenkoor Karrespoor
Man & Prins
Manuëla Kemp
Marcel de Groot
Marco Borsato
Marco Leander
Marc Winter
Marianne Weber
Maria Verano
Mark Dakriet
Mark van Lindt
Marlies Claasen
Marlies Helder
Marloes Groen
Marlous Oosting
Marly
Martin Groenewold
Martin Morero
Mass Of Critics
Mathijs Leeuwis
Maud
Max Tak
Max Teawhistle
Max van Praag
MC Justice
MC Serry
MC Wigger & DJ Wanna B
Meilof
Meindert Talma
Memories Band
Meneer Van Zanten
Mensenkinderen
Met Maten
Metz
Michael Barkey
Michel Wolsink
Michiel Huisman
Mick Harren
Mieke
Mieke Bos
Mieke Telkamp
Miggy
Mighty Mike
Mike & Colin
Mike Peterson
Milly Scott
Mindless
Ministers
Miracle City Singers
MiRco
M.O. & Brakko
Mondo Leone
Mondvolland
Monique Smit
Monsif
Montana
Moordgasten
Motorschip
Mr. Polska
Mulder & Mulder
Mumtaz Jafri
Muppetstuff
Murth Mossel
Mylène d'Anjou
Mylou Frencken
Myrkvar
Naar tevredenheid
Nachroaf F. Theunisz
Nachtpost
Nachtwezens
Nanda Akkerman
Nasty
Neerlands Hoop
Negativ
Neuk!
New Four
Nick & Simon
Nico Haak
Nico Landers
Nielson
Niets dan Ellende
Nieuwstad
Nina
Nino
Nobuts
Nogal Wiedus
NoizBoiz
Nol Havens
Noodweer
Noordkust Crew
Normaal
Not Serious
Nou En
Nouveau Riche
NS Dansorkest
Obezitas
Ocobar
O Die 3
Ojajoh
Okkernoot
Olga Lowina
Ome Henk
Ome Omar
Onderhonden
One Day Fly
One Two Trio
Ongenode Gaste
ONS
Onweer
OP
Opgeduveld
Opgezwolle
Orkater
Oscar Davila
Osdorp Posse
Ouderkerk Kaffers
Ouderwets
Oud Zeer
Overlast
Overstekend Wild
Pampus
Passe-Partout
Patatje Metal
Pater Moeskroen
Patrick Dano
Paula Hendriks
Paul de Leeuw
Paul Hoek (2)
Pauline (1)
Paul Logister
Paul Marselje
Paul van Vliet
Pé Lemme
perCeptie
Per.Verz.
Peter Beeker
Peter Beense
Peter Blanker
Peter de Koning
Peter J. Muller
Peter Koene
Peter Schaap
Peter Waaldrecht
Peter Wezenbeek Band
Piepschuim
Pierre van Dam
Piet Brakman
Pieter Bon
Pieterburenoverlast
Pieter van der Zweep
Pilatus Pas
Pim
Pim en Indubio
Piter Jelles
Piter Wilkens
Plat
Pleps
Plutonium
Poels & Giesen
Polle Eduard
Poppenkast
Prozak
PTT
Puur
P-Yott
Raaskalbomfukkerz
Rachid
Ralph van Manen
Ramses Shaffy
Rapiconen
RastaFaraman
Ray Klaassen
Raymzter
Ray van der Heiden
Reconda
Reejon
Regga
Reggy Lines
Rein De Vries
Rein Mercha
René Becker
Renée de Haan
René Eshuijs
Renee van Bavel
René Karst
René Riva
René Schuurmans
Re-play
Republiek van de Muziek
Ria Valk
Rick de Leeuw
Rick Treffers
Rick van der Kroon
Ricky De Sire
Rijk de Gooyer
Rikkert Zuiderveld
Rintje Kas
Risskant De Woordvoerder
Rita Corita
Rita Hovink
Rita Zipora
Riza
RK Veulpoepers BV
RMXCRW
Rob de Mic
Rob de Nijs
Robert Leroy
Robert Long
Robert Paul
Robin Mink
Rob Janszen
Rob Peters (2)
Rob Ronalds
Rob van Daal
Rob Zorn
Rocks
Roland Konings
Ron Benning
Ron Brandsteder
Ronnie & De Ronnies
Ronnie Ruysdael
Ronnie Tober
Ronnie van Bemmel
Rooie Waas
Rosa Ana
Rotsbodem
Rot van de Dam
Rowwen Hèze
Roxeanne Hazes
Roy van Iersel
RSF
Rubber
Rubberen Robbie
Rufus Kain
Ruth Jacott
Ruud van den Boogaard
Salah Edin
Samantha Steenwijk
Samiro
Sarah (1)
Sascha Visser
Sasja Brouwers
Schintaler
Schlatman
Schrijvers en Salades
Scylla
Sébastiaan
Sef
Selvera's
Sendar
Shay
She’erith Nation (SN)
Shirley
Sido Martens
Sieneke
Silvah Haze
Simon Stein
Sjaak
Sjakie Schram
Sjef van Oekel
Sjeng Kraft
Skenkie
Skik
Skinto
Skoft
Skokotronic
Skymasters
Slamm
Slik
Slör
Sluipschutters
Smout
Soelaas
Soesi B
Sofie Winterson
Solitair
So-Lo
Sonja Oosterman
Soufyen
SpaceKees
Space Marines
Speelman & Speelman
Spijkerkwartet
Spinvis
Spiros
Splitsing
Spookrijders
Spoor
SpoquE
Spotrockers
Springtij
Springvloed
Staal Met Glazen
Stad
Stampei
Stanislaw
Steen
Stef Bos
Stef Ekkel
Stek
Stella
Stennis
Stereotypes
Sterker Nog
Sticks
Stijn van der Loo
Storm
Straf
STROOP
Stropstrikkers
Sugar Lee Hooper
Supermannen
Supervis
Surrender
Susanna Veldmeijer
Sven Sörensen
Sweet Sixteen
Syb van der Ploeg
Sylvain Poons
Sylvia Corpièr
Tante Leen
Ted de Best
Ted de Braak
Teddy Scholten
Tedje en de flikkers
Teer
Tekielja
Te Water
THC
The Amazing Stroopwafels
The Cat's Back
The FawakaBrothers
TheFringe
The Goldfish
The Konrad Koselleck Big Band
Thé Lau
Theodoor Visscher
Theo Maassen
The Opposites
The Ramblers
Thérèse Steinmetz
The Scene
The Shavers
The Shepherds
The Shooting Party
The Shorts
The Showbusters
The Sunstreams
The Tonics
Thijs Heij
Thomas Berge
Three-ality
Tifèn
Tim
Tim Calis & Reinders
Tim Douwsma
Time Out
Tim Immers
Tim Meeuws
Tineke Schouten
Tino Novelli
Tjane
Tjerk Ridder Band
Toffe Haan
Tol Hansse
Tom America
Tom Klijbroek
Toneelwerkgroep Proloog
Tony Bass
Tony Neef
Tony Roos
Toon en de Tontjes
Toon Hermans
Toontje Lager
Toppers
Trafassi
Trea Dobbs
Trio Bier
Tröckener Kecks
Truusje Koopmans
Tuus Trut & De Terlenka's
Twee Ons
Typhoon
Vader Abraham
Vals Licht
Van Binnen
Vandale
Van Dik Hout
Vangrail
VanKatoen
Van Klinken
Van Onderen
Van Puffelen
Van Til & Band
Veldhuis & Kemper
ViezeVerza
Vinex
Vital Wolter
Vliegende Panters
Vlucht13
V.O.F. de Kunst
Volksmuziekgroep Hutspot
Volumia!
Voutlooz
VRS
VSOP
VZP
Want Want
WC Experience
We Are The Doctors
Weever
Wellust
Wè-nun Henk
Werktuig
Wesley
Wesly Bronkhorst
West Klan
Westzijde Posse
White Wolf
Wilde Rozen
Willeke Alberti
Willeke D’estell
Willem Barth
Willem Duyn
Willem Mulder
Willem Nijholt
Willem Wilmink
Willy Alberti
Willy van Hemert
Wilma
Wim de Bie
Wim Hogenkamp
Wim Rijken
Wim Sonneveld
Wim T. Schippers
Wim van den Heuvel
Windkracht Acht
Winne
Wolff
Wolter Kroes
Woordlooiers
Wow! (1)
Wudstik