Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

acidrock

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

garagerock
metal
Nederbiet
psychedelica
sixties
stonerrock
symfonische rock

Uitgelicht

Group 1850 in 1968

Geschiedenis

Technisch virtuoze, hard rockende psychedelische muziek uit het eind van de jaren zestig, begin jaren zeventig. Voorloper van de heavy metal.
Lees meer...

Group 1850

Eén van Nederlands eerste psychedelische groepen, die eind jaren zestig twee LP's maakt die voor Hollandse begrippen goed verkopen. Group 1850 was ook één van de eerste bands die de LP als op zichzelf staand medium gebruikte. De muziek is niet zoals bij veel tijdgenoten gebaseerd op Engelse beat, maar ... Lees meer...

Belangrijke acts

Cosmic Dealer
Group 1850

Geschiedenis van Acidrock

Technisch virtuoze, hard rockende psychedelische muziek uit het eind van de jaren zestig, begin jaren zeventig. Voorloper van de heavy metal.

Rond 1966 beginnen Amerikaanse beat- en garagerockbands te experimenteren met geestverruimende middelen. Dit heeft zijn weerklank in de muziek. De beatgroepen verlaten het idioom van het popliedje ('tekst, refrein, tekst, refrein') voor een meer vrije, meanderende structuur en improvisatie. Hierbij worden doorgaans ook elementen uit de Indiase en Oosterse muziek en freestyle jazz geïncorporeerd. De garagegroepen houden juist vast aan de strakke liedjesvorm en dompelen het geluid van hun instrumenten onder in allerhande elektronische effecten. Beide bewegingen hebben weer hun weerslag op de Engelse popmuziek, waar zelfs de grootste groepen (The Beatles, The Rolling Stones) deze zogenoemde psychedelische elementen in hun muziek beginnen te verwerken. Uit de psychedelica komen eind jaren zestig, begin jaren zeventig, diverse nieuwe stromingen voort, allemaal gekenmerkt door improvisatie en technisch hoogstaand spel. De progressieve rock richt zich daarbij op klassieke muziek en middeleeuwse folk, de acidrock incorporeert juist blues en soul. Acidrock kenmerkt zich door lange, virtuoze gitaarsolo's, maar onderscheidt zich van progressieve rock door zijn sterk psychedelische karakter; in zowel de teksten als de geluidseffecten over de instrumenten en het bontkleurige imago van de bands. Vanwege deze sterke verwantschap kan acidrock ook als de hardst rockende vorm van de psychedelische muziek worden gezien. Het is een voorloper van de heavy metal.

In Nederland is Groep 1850 een vroege vertegenwoordiger van de psychedelische rock. De band lijkt zich te ontwikkelen richting acidrock, maar valt in 1969 na twee albums en veel drugsgebruik uit elkaar. In ons land vindt vooral de progressieve rock navolging en een breed gehoor (Ekseption, Supersister). Van de groepen die zich wagen aan de acidrock-variant maakt alleen Cosmic Dealer enigszins naam.

Group 1850 Cosmic Dealer

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

g
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer