Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

adult orientated rock (AOR)

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

glamrock
hardrock
metal
rock

Uitgelicht

1st Avenue

Geschiedenis

Afkorting van Adult Orientated Rock, een hitparadevriendelijke variant van Amerikaanse hardrock, die in de jaren tachtig van de 20ste eeuw ontstaat en haar hoogtijdagen beleeft.
Lees meer...

1st Avenue

Melodieuze hardrockgroep rond ex-Vandenberg zanger Peter Struyk. In de beginjaren maakt Robby Valentine nog deel uit van de groep, maar hij is al niet meer van de partij bij de albumopnames. Bolland & Bolland tekenen voor de productie. Lees meer...

Belangrijke acts

1st Avenue
Manic Eden

Belangrijke albums

Manic Eden van Manic Eden
Tears And Triumph van 1st Avenue

Geschiedenis van Adult Orientated Rock (Aor)

Afkorting van Adult Orientated Rock, een hitparadevriendelijke variant van Amerikaanse hardrock, die in de jaren tachtig van de 20ste eeuw ontstaat en haar hoogtijdagen beleeft.

In de jaren tachtig ontwikkelt zich vanuit de hardrock de metal met al haar vertakkingen. Waar hardrock met grote regelmaat de hitparade haalde, wordt metal als te extreem ervaren door de radiostations die zich richten op een groot publiek. In Amerika ontstaat er daardoor een melodieuzer variant, die qua tempo en ritme sterk leunt op de hardrock uit de jaren zeventig, de adult orientated rock (A.O.R.). Door het pompeuze gebruik van keyboards en een centrale rol voor melodieuze gitaarsolo's en krachtige zang, nog steeds een stevige muzieksoort, maar toegankelijk genoeg voor hitsucces. A.O.R. spreekt vooral de liefhebbers van jaren zeventig hardrock aan, die metal te puberaal vinden. Dat blijkt ook uit de teksten die handelen over liefde en seks; en dus niet, zoals andere metal, over vervelende ouders, buren, schooldocenten en de duivel.

De meest succesvolle melodieuze hardrockband uit de jaren tachtig is het Brits/Amerikaanse Whitesnake, rond voormalig Deep Purple-zanger David Coverdale. In deze band speelt de Nederlandse gitarist en songschrijver Ad Vandenberg een belangrijke rol. Na het leveren van een bijdrage als sessiemuzikant aan het album Whitesnake (1987), treedt hij toe tot de band. Hij tekent voor bijna alle composities op het hitalbum Slip Of The Tongue (1989) en is ook op het reüniealbum Restless Heart (1998) weer prominent van de partij. Vandenberg is verder actief in de groepen Vandenberg (1e helft jaren tachtig) en Manic Eden (midden jaren negentig). Ook schrijft hij songs voor het producersproject K-Otic.

Vandenberg Manic Eden

In Europa neemt het genre niet zo'n hoge vlucht. De Amerikaanse toppers reiken niet verder dan de onderste regionen van de hitparade. Nederlandse equivalenten zijn er nauwelijks. De productiekosten die gemaakt moeten worden om de voor het genre vereiste geluidstechnische topkwaliteit te halen zijn simpelweg te hoog om in de lage landen terugverdiend te kunnen worden.

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

0
 
m
 
s
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer