Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

akoestisch

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

overige

Uitgelicht

Carlo Jones

Geschiedenis

Bij akoestische optredens worden geen elektrische instrumenten gebruikt. Ook bekend onder de term unplugged, vernoemd naar de Amerikaanse MTV-show waarin sinds 1989 akoestische optredens van grote artiesten worden opgenomen.
Lees meer...

Carlo Jones

Surinaamse saxofonist die geldt als de nestor van de kaseko. Hij maakt in de jaren zeventig naam in Suriname als lid van de Cosmo Stars. Verhuist naar Nederland en bouwt zijn faam uit met de Exmo Stars. Is vanaf de jaren negentig onder eigen naam actief. Lees meer...

Belangrijke acts

Golden Earring

Geschiedenis van Akoestisch

Bij akoestische optredens worden geen elektrische instrumenten gebruikt. Ook bekend onder de term unplugged, vernoemd naar de Amerikaanse MTV-show waarin sinds 1989 akoestische optredens van grote artiesten worden opgenomen.

In 1989 start het Amerikaanse muziekkanaal MTV met de serie Unplugged. Iedere aflevering bestaat uit een (semi-)akoestisch optreden van een dan populaire popartiest, die normaal alleen met elektrische versterking en vervorming werkt. Met verrassend ingevulde, akoestische arrangementen laten harde rockbands zich zo van een heel andere kant horen. Vanwege de knusse opzet van het programma wordt die uitvoering ook heel intiem. Unplugged wordt in korte tijd zeer populair en per artiest worden de shows dan ook uitgebracht op video (dvd) en/of cd. Met de jaren wordt de term Unplugged internationaal de aanduiding voor een akoestische show. Een liveplaat met Unplugged in de titel is dan ook niet meer per definitie een registratie uit de gelijknamige tv-serie.

Begin jaren negentig doet de Haagse Golden Earring wat akoestische radioconcerten, wat leidt tot een speciaal voor TV uitgevoerde akoestische show in het Amsterdamse Café De Kroon. Het verslag daarvan wordt onder de titel The Naked Truth op cdD uitgebracht, precies op het hoogtepunt van de unplugged-rage, en een groot succes. Het zal het begin blijken van een tweesporenbeleid: doordeweeks staat de band in de theaters, waar vooral de fans op leeftijd mee gediend zijn, terwijl in het weekend elektrische shows worden gegeven in de rockhallen. De Achterhoekse rockband Normaal lijkt dit patroon te volgen door vanaf 2000 ook akoestische theatershows te doen. Anouk doet in het voorjaar van 2001 een zeer succesvolle akoestische tournee, waarvan een aantal opnamen terecht komt op de alternatieve verzamelaar Update (2004). Van een soortgelijke tournee van Krezip verschijnt eind 2003 de DVD That'll Be Unplugged & More, dat als extraatje ook alle videoclips van de jaren daarvoor bevat.

Golden Earring Normaal Anouk Krezip

Voor jongere bands blijft het Unplugged-gebeuren echter doorgaans een eenmalig uitstapje. Dat gebeurt in de Nederlandse variant van MTV-Unplugged, het programma Pure van muziekzender The Box. Artiesten die daarvoor een (semi-)akoestische show geven zijn Beef, Brainpower, Di-rect, Intwine, Jim, en Raymzter.

Beef! Brainpower Di-Rect Intwine Jim Raymzter

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

 

i
 
w
 
y
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer